Eksport

EksportNadzwyczaj mały udział eksportu w światowej produkcji środków spożycia występuje jeszcze dobitniej, jeśli się uwzględni fakt, że 70% eksportowanych artykułów żywnościowych importuje tylko kilka krajów europejskich. Do samej Anglii kieruje się 50% eksportu światowego, a w eksporcie mięsa nawet 75%. Również w Europie zachodniej mamy tylko 5 krajów, które z uwagi na wysoko rozwinięty w nich przemysł mogą sobie pozwolić na import ponad 30% potrzebnych środków żywności. Są to Anglia, Holandia, Belgia, Norwegia i Niemiecka Republika Federalna. Również w Niemczech Zachodnich zupełnie słusznie — z punktu widzenia społeczno-gospodarczego — dąży się do tego, aby na posiadanej powierzchni użytków rolnych — ulegających z roku na rok ograniczeniu na skutek rozprzestrzeniania się przemysłu, budowy dróg itp. — osiągnąć jak najwyższą produkcję artykułów rolniczych, jeśli tylko mogą one znaleźć zbyt we własnym kraju i jeśli można je wyprodukować przy wystarczającym dochodzie osób zatrudnionych w rolnictwie. Nadmierne uzależnienie zaopatrzenia w środki żywności od zagranicy stanowi poważne ryzyko zwłaszcza w okresach kryzysów i wojen, a więc wówczas, gdy import środków żywności staje się niemożliwy. Pod wpływem tego faktu od chwili wybuchu wojny Anglia, przy zastosowaniu bardzo poważnych subwencji państwowych, podniosła produkcję rolną o ponad 50%. Niemiecka Republika Federalna jest obecnie w stanie wyprodukować we własność kraju około 60% potrzebnych środków żywności.

Comments are closed.

  • Rejony nieprzyjazne

    W rejonach, w których nie ma dostatecznej ilości ciepła wymaganej przez buraki, gromadzi się pasze soczyste na zimę poprzez silosowanie traw i zielonek. W rejonach tropikalnych buraki cukrowe i pastewne zastępuje się kiszoną kukurydzą. Suma ciepła służąca wzrostowi roślin jest więc rezultatem długości okresu wegetacyjnego i średniej temperatury. Sama średnia roczna temperatura, podobnie jak sama …
  • Kredyty samochodowe – kup wymarzone auto

    Funkcjonowanie bez samochodu jest współcześnie niezwykle trudne, stąd dążenie praktycznie każdego do tego, by posiadać własne auto, jest całkowicie uzasadnione. Niestety o ile marzenie o samochodzie jest proste, o tyle jego kupno już niekoniecznie i najczęściej trzeba posiłkować się specjalnymi kredytami. Na szczęście oferta banków pod tym względem jest niezwykle korzystna – samochód można kupić …
  • Gospodarstwo naturalne

    Na tym najniższym etapie rozwoju chłop widzi cel swojej pracy w zapewnieniu sobie warunków utrzymania poprzez wytwarzanie potrzebnych mu środków żywności oraz surowców niezbędnych do produkcji odzieży itp. Pracuje on w celu zaspokojenia wszystkich potrzeb rodziny oraz zapewnienia jej znośnego i skromnego życia. Produkcja odbywa się przy prawie całkowitym odizolowaniu od pozostałej gospodarki, przy czym …
  • Koszenie trawy

    Przez wielokrotne koszenie trawy przed osiągnięciom jej dojrzałości można w bardzo dużej mierze nie dopuścić do ujawnienia się prawa o zmniejszającej się efektywności nakładów. Na użytkach zielonych o zaledwie dobrych warunkach siedliska bez trudu osiąga się plony zapewniające dobrą rentowność i wynoszące 70 lub więcej q jednostek zbożowych, czego nie uzyskuje się przy uprawie zbóż …
  • Pastwisko i łąka

    Gęsi można paść na pastwiskach lub łąkach po sprzęcie pierwszego pokosu traw. Odrost traw nie powinien wynosić więcej niż 10—20 cm, gdyż wyższą roślinność gęsi niszczą przez wydeptywanie. Wykorzystują one również dobrze pastwiska po innych zwierzętach. Na 1 ha średniej jakości pastwiska można odchować 100—150 gęsi, zbiór zielonki natomiast z 1 ha zapewnia paszę na …