Eksport

EksportNadzwyczaj mały udział eksportu w światowej produkcji środków spożycia występuje jeszcze dobitniej, jeśli się uwzględni fakt, że 70% eksportowanych artykułów żywnościowych importuje tylko kilka krajów europejskich. Do samej Anglii kieruje się 50% eksportu światowego, a w eksporcie mięsa nawet 75%. Również w Europie zachodniej mamy tylko 5 krajów, które z uwagi na wysoko rozwinięty w nich przemysł mogą sobie pozwolić na import ponad 30% potrzebnych środków żywności. Są to Anglia, Holandia, Belgia, Norwegia i Niemiecka Republika Federalna. Również w Niemczech Zachodnich zupełnie słusznie — z punktu widzenia społeczno-gospodarczego — dąży się do tego, aby na posiadanej powierzchni użytków rolnych — ulegających z roku na rok ograniczeniu na skutek rozprzestrzeniania się przemysłu, budowy dróg itp. — osiągnąć jak najwyższą produkcję artykułów rolniczych, jeśli tylko mogą one znaleźć zbyt we własnym kraju i jeśli można je wyprodukować przy wystarczającym dochodzie osób zatrudnionych w rolnictwie. Nadmierne uzależnienie zaopatrzenia w środki żywności od zagranicy stanowi poważne ryzyko zwłaszcza w okresach kryzysów i wojen, a więc wówczas, gdy import środków żywności staje się niemożliwy. Pod wpływem tego faktu od chwili wybuchu wojny Anglia, przy zastosowaniu bardzo poważnych subwencji państwowych, podniosła produkcję rolną o ponad 50%. Niemiecka Republika Federalna jest obecnie w stanie wyprodukować we własność kraju około 60% potrzebnych środków żywności.

Comments are closed.

  • Wybór jaj do legu

    Przy wyborze jaj wylęgowych należy zwracać uwagę na ich wielkość i masę, kształt i wygląd zewnętrzny oraz wykształcenie i wytrzymałość skorupy. Badania charakteryzujące to cechy jaja gęsiego i ich wpływ na wylęgowość jaj i jakość piskląt prowadził w STDW Dworzyska Kamiński. Bielińska i in. stwierdzili, że z jaj dużych gąsięta lęgną się średnio o ok. …
  • Uprawa roślin

    Uprawa roślin pozostawiających w glebie duże ilości substancji organicznych w postaci korzeni. Należą tu trwałe użytki zielone, jedno- lub wieloletnie koniczyny lub koniczyna z trawami oraz wszystkie inne motylkowe. Gdy przy uprawie tych roślin zwiększenie zawartości próchnicy w glebie jest tylko korzyścią uboczną, to przy uprawie nawozów zielonych w plonie głównym czy też w poplonach …
  • Zadania nauki

    Zadaniem nauki o ekonomice i organizacji gospodarstw rolniczych jest opracowanie zasad prowadzenia gospodarstwa rolniczego w celu osiągnięcia przez jego właściciela możliwie najlepszych efektów gospodarczych. Z prywatno-gospodarczego punktu widzenia efekt ten zostaje osiągnięty wówczas, gdy uzyskany w procesie produkcyjnym przychód przewyższa nakłady. W gospodarstwie rolniczym, w przeciwieństwie do przedsiębiorstw przemysłowych, efekt działalności produkcyjnej składa się nie …
  • Usługi specjalistyczne

    Nie jest to coś czego nie wiedziano rok temu, ale obecnie sektor usług specjalistycznych przeżywa prawdziwy rozkwit i są to zdecydowanie zmiany na plus. Rozwój wszystkich ofert oraz usług jest tu jak najbardziej rzeczowy dlatego też jest to szansa na wykorzystanie możliwości jakie uzyskujemy poprzez sięgnięcie po usługi specjalistyczne. Jeśli prowadzimy biznes z podobnymi usługami …
  • Przetwarzanie gospodarstwa

    O przetwarzaniu wewnątrz gospodarstwa mówimy wówczas, gdy wytwory rolniczego procesu produkcyjnego są zużytkowane wewnątrz gospodarstwa lub gdy nierynkowe produkty rolnicze są przerabiane na produkty rynkowe. W ten sposób produkcja rolnicza ma również za zadanie wytwarzanie szeregu własnych środków produkcji. Przy niskim stanie rozwoju rolnictwa używa się wyłącznie środków produkcji wytworzonych we własnym gospodarstwie; dopiero w …