Eksport

EksportNadzwyczaj mały udział eksportu w światowej produkcji środków spożycia występuje jeszcze dobitniej, jeśli się uwzględni fakt, że 70% eksportowanych artykułów żywnościowych importuje tylko kilka krajów europejskich. Do samej Anglii kieruje się 50% eksportu światowego, a w eksporcie mięsa nawet 75%. Również w Europie zachodniej mamy tylko 5 krajów, które z uwagi na wysoko rozwinięty w nich przemysł mogą sobie pozwolić na import ponad 30% potrzebnych środków żywności. Są to Anglia, Holandia, Belgia, Norwegia i Niemiecka Republika Federalna. Również w Niemczech Zachodnich zupełnie słusznie — z punktu widzenia społeczno-gospodarczego — dąży się do tego, aby na posiadanej powierzchni użytków rolnych — ulegających z roku na rok ograniczeniu na skutek rozprzestrzeniania się przemysłu, budowy dróg itp. — osiągnąć jak najwyższą produkcję artykułów rolniczych, jeśli tylko mogą one znaleźć zbyt we własnym kraju i jeśli można je wyprodukować przy wystarczającym dochodzie osób zatrudnionych w rolnictwie. Nadmierne uzależnienie zaopatrzenia w środki żywności od zagranicy stanowi poważne ryzyko zwłaszcza w okresach kryzysów i wojen, a więc wówczas, gdy import środków żywności staje się niemożliwy. Pod wpływem tego faktu od chwili wybuchu wojny Anglia, przy zastosowaniu bardzo poważnych subwencji państwowych, podniosła produkcję rolną o ponad 50%. Niemiecka Republika Federalna jest obecnie w stanie wyprodukować we własność kraju około 60% potrzebnych środków żywności.

Comments are closed.

  • Kredyt mieszkaniowy, czyli co to takiego?

  • Lepiej wybudować dom niż kupować mieszkanie!

    Uzyskanie nieruchomości mieszkalnej pozwala na ustabilizowanie sytuacji mieszkaniowej, co bywa szczególnie ważne dla rodzin, które przy wynajmowaniu mieszkań mają większe trudności w zakresie wynajmowania mieszkania. Jest to spowodowane przede wszystkim małą liczbą ofertą na polskim rynku wynajmowania mieszkań, które pozwalałyby na długoterminowy  wynajem.
  • Zamieranie zarodków

    Zamieranie zarodków w pierwszym okresie rozwoju spowodowane jest nieodpowiednimi warunkami środowiskowymi, a zwłaszcza złym żywieniem stada reprodukcyjnego. Gorszy rozwój zarodków w tym czasie może być również wynikiem niewłaściwego przechowywania jaj lub złego ich transportu. Natomiast zamieranie zarodków między 2 a 4 tygodniem lęgu spowodowane jest zazwyczaj błędami techniki lęgu. Biologiczna analiza lęgu polega na zapisywaniu …
  • Wybór jaj do legu

    Przy wyborze jaj wylęgowych należy zwracać uwagę na ich wielkość i masę, kształt i wygląd zewnętrzny oraz wykształcenie i wytrzymałość skorupy. Badania charakteryzujące to cechy jaja gęsiego i ich wpływ na wylęgowość jaj i jakość piskląt prowadził w STDW Dworzyska Kamiński. Bielińska i in. stwierdzili, że z jaj dużych gąsięta lęgną się średnio o ok. …
  • Zadania nauki

    Zadaniem nauki o ekonomice i organizacji gospodarstw rolniczych jest opracowanie zasad prowadzenia gospodarstwa rolniczego w celu osiągnięcia przez jego właściciela możliwie najlepszych efektów gospodarczych. Z prywatno-gospodarczego punktu widzenia efekt ten zostaje osiągnięty wówczas, gdy uzyskany w procesie produkcyjnym przychód przewyższa nakłady. W gospodarstwie rolniczym, w przeciwieństwie do przedsiębiorstw przemysłowych, efekt działalności produkcyjnej składa się nie …