Eksport

EksportNadzwyczaj mały udział eksportu w światowej produkcji środków spożycia występuje jeszcze dobitniej, jeśli się uwzględni fakt, że 70% eksportowanych artykułów żywnościowych importuje tylko kilka krajów europejskich. Do samej Anglii kieruje się 50% eksportu światowego, a w eksporcie mięsa nawet 75%. Również w Europie zachodniej mamy tylko 5 krajów, które z uwagi na wysoko rozwinięty w nich przemysł mogą sobie pozwolić na import ponad 30% potrzebnych środków żywności. Są to Anglia, Holandia, Belgia, Norwegia i Niemiecka Republika Federalna. Również w Niemczech Zachodnich zupełnie słusznie — z punktu widzenia społeczno-gospodarczego — dąży się do tego, aby na posiadanej powierzchni użytków rolnych — ulegających z roku na rok ograniczeniu na skutek rozprzestrzeniania się przemysłu, budowy dróg itp. — osiągnąć jak najwyższą produkcję artykułów rolniczych, jeśli tylko mogą one znaleźć zbyt we własnym kraju i jeśli można je wyprodukować przy wystarczającym dochodzie osób zatrudnionych w rolnictwie. Nadmierne uzależnienie zaopatrzenia w środki żywności od zagranicy stanowi poważne ryzyko zwłaszcza w okresach kryzysów i wojen, a więc wówczas, gdy import środków żywności staje się niemożliwy. Pod wpływem tego faktu od chwili wybuchu wojny Anglia, przy zastosowaniu bardzo poważnych subwencji państwowych, podniosła produkcję rolną o ponad 50%. Niemiecka Republika Federalna jest obecnie w stanie wyprodukować we własność kraju około 60% potrzebnych środków żywności.

Comments are closed.

  • Usługi specjalistyczne

    Nie jest to coś czego nie wiedziano rok temu, ale obecnie sektor usług specjalistycznych przeżywa prawdziwy rozkwit i są to zdecydowanie zmiany na plus. Rozwój wszystkich ofert oraz usług jest tu jak najbardziej rzeczowy dlatego też jest to szansa na wykorzystanie możliwości jakie uzyskujemy poprzez sięgnięcie po usługi specjalistyczne. Jeśli prowadzimy biznes z podobnymi usługami …
  • Wychów

    Im młodszy organizm, tym w większym stopniu poddaje się wpływom środowiska. Dlatego właściwie przeprowadzony wychów w znacznej mierze rzutuje nie tylko na wzrost i rozwój oraz zdrowie gąsiąt, ale także na produkcję gęsi dorosłych. Wychów gąsiąt może być naturalny lub sztuczny. Wodzicielka opiekuje się gąsiętami, chroni je przed niebezpieczeństwem i uczy poszukiwania pokarmu. Sztuczny wychów …
  • Przerwy w utrzymaniu temperatury

    Jeżeli przerwa w ogrzewaniu nastąpi w ostatnich dniach lęgu, konieczne Jenl utrzymywanie odpowiedniej temperatury, a także właściwego prze pływu powietrza, aby pisklęta nie zamarły z braku tlenu. Jeśli temperatura w aparacie była za niska w ciągu całego lęgu, notuje się znaczną liczbę gąsiąt padłych w pierwszych godzinach po wylęgu. Utrzymywanie nadmiernej wilgotności w aparatach wylęgowych …
  • Ceramika łazienkowa – piękna i funkcjonalna ceramika w Twojej łazience!

    Producenci wyposażenia łazienek od lat konkurują o zaufanie i uwagę swoich klientów. Dokładają wszelkich starań, aby ich produkty odznaczały się najwyższą jakością wykonania, a same projekty odznaczały się niepowtarzalnym designem, który znacząco wpłynie na estetykę wnętrza łazienki. Wybór ceramiki sanitarnej może dziś przyprawić o zawrót głowy. Na rynku istnieje wiele zróżnicowanych pod wieloma względami umywalek, …
  • Torfy wysokie

    W przeciwieństwie do torfów niskich — torfy wysokie nadają się również pod uprawę polową. Jednak zagospodarowanie zielone jest najlepszą formą trwałego użytkowania torfów wysokich, gdyż wówczas słabo rozłożony torf wysoki zachowuje swoją dobrą fizyczną strukturę, gdy przy użytkowaniu ornym stosunkowo szybko się rozkłada. Poza tym klimat, w jakim powstają torfy wysokie, utrudnia ich zagospodarowanie orne, …