Elastyczność produkcji

Elastyczność produkcjiElastyczność produkcji jest jednak różna w różnych gałęziach gospodarstwa. Jest ona najsłabsza w tak zwanych komplementarnych gałęziach gospodarstwa o najsilniej zaznaczonych powiązaniach wewnętrznych. Zdolność przestawiania się w tych gałęziach jest ograniczona głównie do zmiany form użytkowania danej gałęzi gospodarstwa, może to np. być przejście z produkcji mleka na opas w chowie bydła lub zmiana uprawianej odmiany czy gatunku w produkcji roślinnej; najmniejsza jest elastyczność produkcji przy uprawie roślin trwałych. Znacznie większa zdolność przestawienia produkcji istnieje w zakresie alternatywnych albo konkurujących gałęzi gospodarstw, a więc w tych, w których nie występują powiązania wewnętrzne. Typowymi gałęziami w tym przypadku są: uprawa roślin oleistych i warzyw. Natomiast największą zdolność dostosowania się do koniunktury ma miejsce w gałęziach gospodarstwa nie związanych w ogóle z jego powierzchnią, a więc w takich jak: przemysłowy tucz trzody, chów drobiu, opas bukatów, wczesny opas jagniąt. Jedynie te gałęzie wykazują elastyczność produkcji, nie ustępując produkcji przemysłowej. Dalsza przyczyna niedostatecznej elastyczności produkcji rolniczej tkwi w jej wysokim obciążeniu kosztami stałymi i niezmiennymi. Na koszty te składa się oprocentowanie zainwestowanego kapitału, a zwłaszcza renta gruntowa, oraz niektóre koszty utrzymania i prowadzenia gospodarstwa nie pozostające w żadnym bezpośrednim związku z wielkością produkcji. Aby udział tych kosztów związanych głównie z jednostką powierzchni utrzymać w jednostkowych kosztach produktu w znośnych granicach, należy zapewnić pewne określone minimum wpływów z tej jednostki powierzchni. Wynika to z faktu, że stosunek kosztów niezmiennych do dochodu kształtuje się tym niekorzystniej, im silniej spada dochód.

Comments are closed.

  • Okresy wychowu

    Gąsięta w ciągu pierwszych 8 tygodni cechuje bardzo intensywna przemiana materii oraz szybki wzrost i rozwój. Charakterystyczną cechą jest szybszy wzrost samców, co zaznacza się wyraźnie wyższą masą ich ciała od 4 tygodnia życia. Tempo wzrostu gąsiąt najwyższe w 6 tygodniu, później stopniowo maleje. W ciągu stosunkowo krótkiego okresu następuje znaczna zmiana w składzie chemicznym …
  • Jak wykończyć mieszkanie czy dom niewielkim kosztem?

    Najlepszym sposobem na zaoszczędzenie na wyposażeniu domu jest niewątpliwie dokonywanie powolnych zmian w naszym mieszkaniu.
  • Przechowywanie jaj

    Jaja powinny być przechowywane w pomieszczeniu klimatyzowanym. Pomieszczenie takie — bezokienne, dobrze wietrzone, suche — stwarza możliwość właściwego ich przechowywania. Jaja powinny być w temperaturze 10—12°C, jeżeli czas przechowywania nie przekracza 7 dni lub w temperaturze 7— —10°C przy przechowywaniu przez 14 dni. Wilgotność względna powietrza nie powinna przekraczać 75%. W pomieszczeniu nie może być …
  • Zadania nauki

    Zadaniem nauki o ekonomice i organizacji gospodarstw rolniczych jest opracowanie zasad prowadzenia gospodarstwa rolniczego w celu osiągnięcia przez jego właściciela możliwie najlepszych efektów gospodarczych. Z prywatno-gospodarczego punktu widzenia efekt ten zostaje osiągnięty wówczas, gdy uzyskany w procesie produkcyjnym przychód przewyższa nakłady. W gospodarstwie rolniczym, w przeciwieństwie do przedsiębiorstw przemysłowych, efekt działalności produkcyjnej składa się nie …
  • Produkcja rolnicza

    Wytwarzanie produktów przy możliwie najmniejszym nakładzie osiąga się tylko przy „najkorzystniejszej albo najtańszej proporcji między tymi trzema czynnikami produkcji” uwzględniając ich produktywność i koszty. Według Carella ten „układ najmniejszych kosztów” występuje wówczas, jeżeli ostatnia jednostka pieniężna włożona w odnośny środek produkcji wykazuje dla wszystkich czynników produkcji taki sam przyrost dochodu. Najtańszą proporcję między czynnikami produkcji …