Elastyczność produkcji

Elastyczność produkcjiElastyczność produkcji jest jednak różna w różnych gałęziach gospodarstwa. Jest ona najsłabsza w tak zwanych komplementarnych gałęziach gospodarstwa o najsilniej zaznaczonych powiązaniach wewnętrznych. Zdolność przestawiania się w tych gałęziach jest ograniczona głównie do zmiany form użytkowania danej gałęzi gospodarstwa, może to np. być przejście z produkcji mleka na opas w chowie bydła lub zmiana uprawianej odmiany czy gatunku w produkcji roślinnej; najmniejsza jest elastyczność produkcji przy uprawie roślin trwałych. Znacznie większa zdolność przestawienia produkcji istnieje w zakresie alternatywnych albo konkurujących gałęzi gospodarstw, a więc w tych, w których nie występują powiązania wewnętrzne. Typowymi gałęziami w tym przypadku są: uprawa roślin oleistych i warzyw. Natomiast największą zdolność dostosowania się do koniunktury ma miejsce w gałęziach gospodarstwa nie związanych w ogóle z jego powierzchnią, a więc w takich jak: przemysłowy tucz trzody, chów drobiu, opas bukatów, wczesny opas jagniąt. Jedynie te gałęzie wykazują elastyczność produkcji, nie ustępując produkcji przemysłowej. Dalsza przyczyna niedostatecznej elastyczności produkcji rolniczej tkwi w jej wysokim obciążeniu kosztami stałymi i niezmiennymi. Na koszty te składa się oprocentowanie zainwestowanego kapitału, a zwłaszcza renta gruntowa, oraz niektóre koszty utrzymania i prowadzenia gospodarstwa nie pozostające w żadnym bezpośrednim związku z wielkością produkcji. Aby udział tych kosztów związanych głównie z jednostką powierzchni utrzymać w jednostkowych kosztach produktu w znośnych granicach, należy zapewnić pewne określone minimum wpływów z tej jednostki powierzchni. Wynika to z faktu, że stosunek kosztów niezmiennych do dochodu kształtuje się tym niekorzystniej, im silniej spada dochód.

Comments are closed.

  • Opas bydła na większą skalę

    Opas bydła na większą skalę występuje jedynie w gospodarstwach dużych. Wyjątek stanowi tu tucz cieląt jako forma przetwarzania mleka, wymagający dużej troskliwości przy obsłudze młodych zwierząt i dlatego nadający się szczególnie dla drobnych gospodarstw chłopskich. Ze względu na konieczność utrzymania wysokiej intensywności pracy często nawet rezygnuje się w małych chłopskich gospodarstwach rodzinnych z wychowu młodzieży …
  • Nieruchomości – czy aby na pewno najlepsza inwestycja?

    Mówi się często, że jedną z najlepszych możliwych dróg inwestycyjnych jest postawienie na nieruchomości. Czy jednak tak właśnie jest w rzeczywistości, a jeśli tak, to co za nimi przemawia? Dzisiaj spojrzymy na tę kwestię nieco bliżej i bardzo uczciwie, wskazując zarówno zalety, jak i wady tej właśnie formy inwestowania, o których zdecydowanie warto pamiętać w …
  • Siła robocza

    W każdej zdrowej gospodarce narodowej dąży się do zapewnienia wszystkim zdolnym do pracy zawodowo czynnym osobom miejsca pracy zapewniającego wystarczający z niej dochód. Niezbędne jest jednak, aby wraz ze wzrostem ludności udział osób zawodowo czynnych i przynależnych do zawodu rolniczego zmniejszał się relatywnie w stosunku do ogólnej liczby ludności. W kraju gęsto zaludnionym można ludności …
  • Przetwarzanie gospodarstwa

    O przetwarzaniu wewnątrz gospodarstwa mówimy wówczas, gdy wytwory rolniczego procesu produkcyjnego są zużytkowane wewnątrz gospodarstwa lub gdy nierynkowe produkty rolnicze są przerabiane na produkty rynkowe. W ten sposób produkcja rolnicza ma również za zadanie wytwarzanie szeregu własnych środków produkcji. Przy niskim stanie rozwoju rolnictwa używa się wyłącznie środków produkcji wytworzonych we własnym gospodarstwie; dopiero w …
  • Rejony nieprzyjazne

    W rejonach, w których nie ma dostatecznej ilości ciepła wymaganej przez buraki, gromadzi się pasze soczyste na zimę poprzez silosowanie traw i zielonek. W rejonach tropikalnych buraki cukrowe i pastewne zastępuje się kiszoną kukurydzą. Suma ciepła służąca wzrostowi roślin jest więc rezultatem długości okresu wegetacyjnego i średniej temperatury. Sama średnia roczna temperatura, podobnie jak sama …