Gospodarstwo naturalne

Gospodarstwo naturalneNa tym najniższym etapie rozwoju chłop widzi cel swojej pracy w zapewnieniu sobie warunków utrzymania poprzez wytwarzanie potrzebnych mu środków żywności oraz surowców niezbędnych do produkcji odzieży itp. Pracuje on w celu zaspokojenia wszystkich potrzeb rodziny oraz zapewnienia jej znośnego i skromnego życia. Produkcja odbywa się przy prawie całkowitym odizolowaniu od pozostałej gospodarki, przy czym sprzedaż produktów rolnych dla zdobycia pieniędzy jest bez znaczenia. Brak jest bodźców dla przekształcenia zarobków pieniężnych w cel pracy. Działalność chłopa nie ogranicza się jedynie do produkcji artykułów rolniczych, lecz obejmuje również ich rzemieślniczy przerób i przetwarzanie. Charakterystyczną cechą poglądu życiowego ludności chłopskiej w gospodarce naturalnej jest zadziwiający brak wymagań i wstrzemięźliwość. Słabe wyposażenie w środki pracy umożliwia jedynie niską wydajność pracy, ale obciążenie pracą nie jest wcale duże. Nie ma bowiem sensu pracować i produkować więcej, niż jest to niezbędne dla utrzymania rodziny. Z punktu widzenia nowoczesnego gospodarstwa kulturalnego wydaje się zupełnie niezrozumiałe zjawisko przeznaczania czasu na tego rodzaju nieproduktywne czynności, jak strzeżenia bydła i regularne wyjazdy wozami chłopskimi po złych drogach na targ odległy niejednokrotnie o wiele kilometrów, aby sprzedać drobne ilości produktów. Można to wytłumaczyć jedynie tym, że potencjał pracy rodziny chłopskiej jest niewykorzystany. Jak długo ogromna masa gospodarstw chłopskich nie przełamie tego prymitywnego poziomu gospodarki samozaopatrzeniowej, nie uda się osiągnąć wzrostu produkcji rolniczej nawet w drodze podniesienia cen.

Comments are closed.

  • Pastwisko i łąka

    Gęsi można paść na pastwiskach lub łąkach po sprzęcie pierwszego pokosu traw. Odrost traw nie powinien wynosić więcej niż 10—20 cm, gdyż wyższą roślinność gęsi niszczą przez wydeptywanie. Wykorzystują one również dobrze pastwiska po innych zwierzętach. Na 1 ha średniej jakości pastwiska można odchować 100—150 gęsi, zbiór zielonki natomiast z 1 ha zapewnia paszę na …
  • Rejony nieprzyjazne

    W rejonach, w których nie ma dostatecznej ilości ciepła wymaganej przez buraki, gromadzi się pasze soczyste na zimę poprzez silosowanie traw i zielonek. W rejonach tropikalnych buraki cukrowe i pastewne zastępuje się kiszoną kukurydzą. Suma ciepła służąca wzrostowi roślin jest więc rezultatem długości okresu wegetacyjnego i średniej temperatury. Sama średnia roczna temperatura, podobnie jak sama …
  • Zbuduj idealny portfel inwestycyjny

  • Aranżacja salonu w stylu eko

    Styl eko zdobywa sobie niemałą popularność wśród projektantów wnętrz. Wykorzystuje naturalne materiały, które poddać można recyklingowi, a także kolorystykę przywodzącą na myśl przyrodę. Rustykalny, skandynawski czy nowoczesny salon z elementami eko nie tylko wpisuje się w najnowsze trendy, ale będzie też idealnym miejscem do wypoczynku po dniu pełnym wrażeń i obowiązków. Jak urządzić salon z …
  • Okres wegetacyjny

    W warunkach krótszego okresu wegetacyjnego uprawa międzyplonów musi się ograniczyć do zielonek jako poplonów ścierniskowych lub wsiewek koniczyny i seradeli. Prawie niezależną od długości okresu wegetacyjnego jest uprawa międzyplonów ozimych, które jednak mogą być sprzątnięte dopiero w początkach następnego okresu wegetacyjnego i tym samym wpływają na uprawę kolejnej rośliny będącej plonem głównym. Niezależnie od korzystnego …