Gospodarstwo naturalne

Gospodarstwo naturalneNa tym najniższym etapie rozwoju chłop widzi cel swojej pracy w zapewnieniu sobie warunków utrzymania poprzez wytwarzanie potrzebnych mu środków żywności oraz surowców niezbędnych do produkcji odzieży itp. Pracuje on w celu zaspokojenia wszystkich potrzeb rodziny oraz zapewnienia jej znośnego i skromnego życia. Produkcja odbywa się przy prawie całkowitym odizolowaniu od pozostałej gospodarki, przy czym sprzedaż produktów rolnych dla zdobycia pieniędzy jest bez znaczenia. Brak jest bodźców dla przekształcenia zarobków pieniężnych w cel pracy. Działalność chłopa nie ogranicza się jedynie do produkcji artykułów rolniczych, lecz obejmuje również ich rzemieślniczy przerób i przetwarzanie. Charakterystyczną cechą poglądu życiowego ludności chłopskiej w gospodarce naturalnej jest zadziwiający brak wymagań i wstrzemięźliwość. Słabe wyposażenie w środki pracy umożliwia jedynie niską wydajność pracy, ale obciążenie pracą nie jest wcale duże. Nie ma bowiem sensu pracować i produkować więcej, niż jest to niezbędne dla utrzymania rodziny. Z punktu widzenia nowoczesnego gospodarstwa kulturalnego wydaje się zupełnie niezrozumiałe zjawisko przeznaczania czasu na tego rodzaju nieproduktywne czynności, jak strzeżenia bydła i regularne wyjazdy wozami chłopskimi po złych drogach na targ odległy niejednokrotnie o wiele kilometrów, aby sprzedać drobne ilości produktów. Można to wytłumaczyć jedynie tym, że potencjał pracy rodziny chłopskiej jest niewykorzystany. Jak długo ogromna masa gospodarstw chłopskich nie przełamie tego prymitywnego poziomu gospodarki samozaopatrzeniowej, nie uda się osiągnąć wzrostu produkcji rolniczej nawet w drodze podniesienia cen.

Comments are closed.

  • Przerwy w utrzymaniu temperatury

    Jeżeli przerwa w ogrzewaniu nastąpi w ostatnich dniach lęgu, konieczne Jenl utrzymywanie odpowiedniej temperatury, a także właściwego prze pływu powietrza, aby pisklęta nie zamarły z braku tlenu. Jeśli temperatura w aparacie była za niska w ciągu całego lęgu, notuje się znaczną liczbę gąsiąt padłych w pierwszych godzinach po wylęgu. Utrzymywanie nadmiernej wilgotności w aparatach wylęgowych …
  • Wymiana waluty a kredyt we frankach

    Jak uporać się z kredytem we frankach? Jak wiadomo, w ciągu wielu lat naprawdę wiele osób zadłużyło się poprzez kredyty w obcej walucie. Niewątpliwie miał to być sposób na oszczędności, a okazało się, że jest zupełnie odwrotnie. Co prawda, ostatnie działania polskiego parlamentu w tej sprawie mają przynieść niewielką pomoc osobom, które zaciągnęły kredyt we …
  • Śmiertelność zarodków

    Przyczyną wzmożonej śmiertelności zarodków są też choroby niosek oraz nieodpowiednie warunki środowiska w gęśniku i na wybiegu. Najgroźniejsze są zakażenia pleśniami objawiające się rozrzedzeniem i zmętnieniem białka jaj i szarymi plamami na żółtku. Większość zarodków zamiera, a zakażone jaja pękają. Znaczna liczba zarodków zamiera także wskutek wad w technice lęgu. Przegrzanie jaj w pierwszych dniach …
  • Eksport

    Nadzwyczaj mały udział eksportu w światowej produkcji środków spożycia występuje jeszcze dobitniej, jeśli się uwzględni fakt, że 70% eksportowanych artykułów żywnościowych importuje tylko kilka krajów europejskich. Do samej Anglii kieruje się 50% eksportu światowego, a w eksporcie mięsa nawet 75%. Również w Europie zachodniej mamy tylko 5 krajów, które z uwagi na wysoko rozwinięty w …
  • Przechowywanie jaj

    Jaja powinny być przechowywane w pomieszczeniu klimatyzowanym. Pomieszczenie takie — bezokienne, dobrze wietrzone, suche — stwarza możliwość właściwego ich przechowywania. Jaja powinny być w temperaturze 10—12°C, jeżeli czas przechowywania nie przekracza 7 dni lub w temperaturze 7— —10°C przy przechowywaniu przez 14 dni. Wilgotność względna powietrza nie powinna przekraczać 75%. W pomieszczeniu nie może być …