Gospodarstwo nierentowne

Gospodarstwo nierentowneGospodarstwo nierentowne można prowadzić tylko tak długo, jak długo znajdą się wierzyciele gotowi udzielić kredytów na pokrycie strat. Niestety gospodarstwa chłopskie uzyskują obecnie kredyty niezwykle łatwo. Fakt ten wynika z wysokich, a przede wszystkim niezniszczalnych wartości kapitałowych, jakimi rozporządza rolnictwo, zwłaszcza w postaci ziemi, tym bardziej, że roczne zapotrzebowanie gotówkowe na potrzeby bieżącego procesu produkcyjnego w porównaniu z kapitałem zakładowym jest tu stosunkowo niskie. W ciągu ostatnich lat ceny ziemi w Niemczech osiągnęły tak wysoki poziom, że żadnemu chłopu nie udaje się zadłużyć do tego stopnia, aby kredyty te nie mogły być łatwo spłacone drogą sprzedaży gospodarstwa. Dlatego wierzyciele nie muszą obawiać się strat przy udzielaniu kredytów dla rolnictwa; kredyty te mogą ulec co najwyżej zamrożeniu i prowadzić w związku z tym do braku środków obrotowych u wierzycieli. Niestety korzystne zabezpieczenie wartości skłania wierzycieli przy udzielaniu kredytów dla rolnictwa najczęściej do zaniechania zbadania rentowności przedsiębiorstwa rolniczego. Jest to postępowanie, które byłoby nie do pomyślenia przy kredytowaniu przedsiębiorstw nierolniczych. W celu zabezpieczenia kredytu ogranicza się do stwierdzenia jedynie wartości majątku gospodarstwa rolniczego. Ta zbytnia łatwość uzyskania kredytów skłania niektórych chłopów do gospodarowania ze stratami przez szereg lat bez podejmowania poważniejszego wysiłku do usunięcia źródła strat i do zracjonalizowania swego gospodarstwa. Również w rolnictwie gospodarowanie bez zysku jest możliwe jedynie przez pewien czas. Gospodarka ze stałymi stratami przy ciągle narastającym zadłużeniu musi kiedyś doprowadzić do załamania albo w każdym razie do sprzedaży gospodarstwa, a tym samym do rezygnacji z jego prowadzenia.

Comments are closed.

  • Trójpolówka

    Wszędzie tam, gdzie naturalne warunki lokalne umożliwiały w poważniejszym zakresie uprawę roli, trójpolówka jako system gospodarczy opanowywała organizację gospodarstw rolnych w sposób zdumiewająco jednorodny. O istocie średniowiecznego rolnictwa decydowało jednak nie tyle stosowanie prymitywnej monokultury zbożowej, ile przede wszystkim związany z tym ustrój łanowy. Nawiązując do tradycji starogermańskiej, dzielono pola — zależnie od warunków glebowych …
  • Euro w kantorze online a stacjonarnym

    Nie wszyscy są zbyt rozrzutni, jeżeli chodzi o finanse. Niektórzy bardzo lubią oszczędności. Są tacy, którzy, gdy tylko mogą, robią wszystko, co w ich mocy, aby za towary i usługi zapłacić nieco mniej. Tak samo jest w przypadku euro.
  • Elastyczność produkcji

    Elastyczność produkcji jest jednak różna w różnych gałęziach gospodarstwa. Jest ona najsłabsza w tak zwanych komplementarnych gałęziach gospodarstwa o najsilniej zaznaczonych powiązaniach wewnętrznych. Zdolność przestawiania się w tych gałęziach jest ograniczona głównie do zmiany form użytkowania danej gałęzi gospodarstwa, może to np. być przejście z produkcji mleka na opas w chowie bydła lub zmiana uprawianej …
  • Eksport

    Nadzwyczaj mały udział eksportu w światowej produkcji środków spożycia występuje jeszcze dobitniej, jeśli się uwzględni fakt, że 70% eksportowanych artykułów żywnościowych importuje tylko kilka krajów europejskich. Do samej Anglii kieruje się 50% eksportu światowego, a w eksporcie mięsa nawet 75%. Również w Europie zachodniej mamy tylko 5 krajów, które z uwagi na wysoko rozwinięty w …
  • Rejony nieprzyjazne

    W rejonach, w których nie ma dostatecznej ilości ciepła wymaganej przez buraki, gromadzi się pasze soczyste na zimę poprzez silosowanie traw i zielonek. W rejonach tropikalnych buraki cukrowe i pastewne zastępuje się kiszoną kukurydzą. Suma ciepła służąca wzrostowi roślin jest więc rezultatem długości okresu wegetacyjnego i średniej temperatury. Sama średnia roczna temperatura, podobnie jak sama …