• Okresy wychowu

    Gąsięta w ciągu pierwszych 8 tygodni cechuje bardzo intensywna przemiana materii oraz szybki wzrost i rozwój. Charakterystyczną cechą jest szybszy wzrost samców, co zaznacza się wyraźnie wyższą masą ich ciała od 4 tygodnia życia. Tempo wzrostu gąsiąt najwyższe w 6 tygodniu, później stopniowo maleje. W ciągu stosunkowo krótkiego okresu następuje znaczna zmiana w składzie chemicznym …
  • Eksport

    Nadzwyczaj mały udział eksportu w światowej produkcji środków spożycia występuje jeszcze dobitniej, jeśli się uwzględni fakt, że 70% eksportowanych artykułów żywnościowych importuje tylko kilka krajów europejskich. Do samej Anglii kieruje się 50% eksportu światowego, a w eksporcie mięsa nawet 75%. Również w Europie zachodniej mamy tylko 5 krajów, które z uwagi na wysoko rozwinięty w …
  • Urządzanie w pomieszczeniach i na wybiegach

    Gęsi spędzają cały czas w pomieszczeniu i na wybiegu lub tylko na wybiegu. Każde z tych miejsc pobytu gęsi powinno być odpowiednio do tego przygotowane. Poza karmidłami i poidłami stadom reprodukcyjnym trzeba zapewnić klimatyzowane pomieszczenia oraz gniazda. Te ostatnie należy tak skonstruować, aby gęsi mogły do nich swobodnie wchodzić. Warunkuje to wielkość gniazda i jego …
  • Koszenie trawy

    Przez wielokrotne koszenie trawy przed osiągnięciom jej dojrzałości można w bardzo dużej mierze nie dopuścić do ujawnienia się prawa o zmniejszającej się efektywności nakładów. Na użytkach zielonych o zaledwie dobrych warunkach siedliska bez trudu osiąga się plony zapewniające dobrą rentowność i wynoszące 70 lub więcej q jednostek zbożowych, czego nie uzyskuje się przy uprawie zbóż …
  • Przetwarzanie gospodarstwa

    O przetwarzaniu wewnątrz gospodarstwa mówimy wówczas, gdy wytwory rolniczego procesu produkcyjnego są zużytkowane wewnątrz gospodarstwa lub gdy nierynkowe produkty rolnicze są przerabiane na produkty rynkowe. W ten sposób produkcja rolnicza ma również za zadanie wytwarzanie szeregu własnych środków produkcji. Przy niskim stanie rozwoju rolnictwa używa się wyłącznie środków produkcji wytworzonych we własnym gospodarstwie; dopiero w …