Okres wegetacyjny

W warunkach krótszego okresu wegetacyjnego uprawa międzyplonów musi się ograniczyć do zielonek jako poplonów ścierniskowych lub wsiewek koniczyny i seradeli. Prawie niezależną od długości okresu wegetacyjnego jest uprawa międzyplonów ozimych, które jednak mogą być sprzątnięte dopiero w początkach następnego okresu wegetacyjnego i tym samym wpływają na uprawę kolejnej rośliny będącej plonem głównym. Niezależnie od korzystnego wpływu, jaki wywierają międzyplony na zasoby próchnicy w glebie (stanowią one nawóz zielony), główne ich znaczenie polega na zwiększaniu zasobów paszy w gospodarstwie, umożliwiając jednocześnie ograniczenie produkcji pasz w plonach głównych. Jeżeli suma ciepła i opadów wystarcza, w ciągu jednego roku można zebrać nawet dwa pełne zbiory a więc podobnie jak w strefie subtropikalnej i tropikalnej w warunkach całorocznych opadów. Każde skrócenie okresu wegetacyjnego prowadzi do ekstensyfikacji systemu gospodarczego i to zarówno ze względu na wymogi ekonomiki pracy, jak i następstwa roślin. Znajduje ona przede wszystkim wyraz w priorytecie ekstensywnej produkcji pasz przed polową uprawą roślin intensywnych. Ponadto krótki okres wegetacyjny ogranicza możliwość stosowania środków produkcji podnoszących plon, w szczególności nawozów mineralnych, gdyż mogą one wpłynąć szkodliwie na dojrzewanie roślin uprawnych. W końcu w zespole stosunków cieplnych istotne znaczenie ma występowanie ekstremalnych temperatur zarówno maksymalnych w lecie, jak i minimalnych zimą.

Comments are closed.

  • Okresy wychowu

    Gąsięta w ciągu pierwszych 8 tygodni cechuje bardzo intensywna przemiana materii oraz szybki wzrost i rozwój. Charakterystyczną cechą jest szybszy wzrost samców, co zaznacza się wyraźnie wyższą masą ich ciała od 4 tygodnia życia. Tempo wzrostu gąsiąt najwyższe w 6 tygodniu, później stopniowo maleje. W ciągu stosunkowo krótkiego okresu następuje znaczna zmiana w składzie chemicznym …
  • Państwa przemysłowe część 2

    W wysoko rozwiniętym państwie przemysłowym rolnictwo usiłuje dostosować produkcję możliwie jak najbardziej do wymagań rynku. Zatem od zdolności dostosowania produkcji rolniczej do ciągle zmieniającej się sytuacji rynkowej w wolnokonkurencyjnym systemie gospodarczym zależy żywotność rolnictwa. W rezultacie jednostka produkcyjna tym skuteczniej ma zapewnioną rentowność, im bardziej elastyczna jest ona w swej produkcji, tzn. im lepiej może …
  • Trójpolówka

    Wszędzie tam, gdzie naturalne warunki lokalne umożliwiały w poważniejszym zakresie uprawę roli, trójpolówka jako system gospodarczy opanowywała organizację gospodarstw rolnych w sposób zdumiewająco jednorodny. O istocie średniowiecznego rolnictwa decydowało jednak nie tyle stosowanie prymitywnej monokultury zbożowej, ile przede wszystkim związany z tym ustrój łanowy. Nawiązując do tradycji starogermańskiej, dzielono pola — zależnie od warunków glebowych …
  • Siła robocza

    W każdej zdrowej gospodarce narodowej dąży się do zapewnienia wszystkim zdolnym do pracy zawodowo czynnym osobom miejsca pracy zapewniającego wystarczający z niej dochód. Niezbędne jest jednak, aby wraz ze wzrostem ludności udział osób zawodowo czynnych i przynależnych do zawodu rolniczego zmniejszał się relatywnie w stosunku do ogólnej liczby ludności. W kraju gęsto zaludnionym można ludności …
  • Usługi specjalistyczne

    Nie jest to coś czego nie wiedziano rok temu, ale obecnie sektor usług specjalistycznych przeżywa prawdziwy rozkwit i są to zdecydowanie zmiany na plus. Rozwój wszystkich ofert oraz usług jest tu jak najbardziej rzeczowy dlatego też jest to szansa na wykorzystanie możliwości jakie uzyskujemy poprzez sięgnięcie po usługi specjalistyczne. Jeśli prowadzimy biznes z podobnymi usługami …