Okres wegetacyjny

W warunkach krótszego okresu wegetacyjnego uprawa międzyplonów musi się ograniczyć do zielonek jako poplonów ścierniskowych lub wsiewek koniczyny i seradeli. Prawie niezależną od długości okresu wegetacyjnego jest uprawa międzyplonów ozimych, które jednak mogą być sprzątnięte dopiero w początkach następnego okresu wegetacyjnego i tym samym wpływają na uprawę kolejnej rośliny będącej plonem głównym. Niezależnie od korzystnego wpływu, jaki wywierają międzyplony na zasoby próchnicy w glebie (stanowią one nawóz zielony), główne ich znaczenie polega na zwiększaniu zasobów paszy w gospodarstwie, umożliwiając jednocześnie ograniczenie produkcji pasz w plonach głównych. Jeżeli suma ciepła i opadów wystarcza, w ciągu jednego roku można zebrać nawet dwa pełne zbiory a więc podobnie jak w strefie subtropikalnej i tropikalnej w warunkach całorocznych opadów. Każde skrócenie okresu wegetacyjnego prowadzi do ekstensyfikacji systemu gospodarczego i to zarówno ze względu na wymogi ekonomiki pracy, jak i następstwa roślin. Znajduje ona przede wszystkim wyraz w priorytecie ekstensywnej produkcji pasz przed polową uprawą roślin intensywnych. Ponadto krótki okres wegetacyjny ogranicza możliwość stosowania środków produkcji podnoszących plon, w szczególności nawozów mineralnych, gdyż mogą one wpłynąć szkodliwie na dojrzewanie roślin uprawnych. W końcu w zespole stosunków cieplnych istotne znaczenie ma występowanie ekstremalnych temperatur zarówno maksymalnych w lecie, jak i minimalnych zimą.

Comments are closed.

  • Kredyt mieszkaniowy, czyli co to takiego?

  • Wykorzystanie zasobów pracy

    Konieczność racjonalnego wykorzystania istniejącego zasobu pracy decyduje tym silniej o organizacji gospodarstwa, im mniejsza jest jego powierzchnia, a w związku z tym im większa jest obsada siły roboczej na jednostkę powierzchni. W czysto chłopskich gospodarstwach rodzinnych moment ten przesłania nawet wpływ innych czynników warunkujących intensyfikację. Dlatego też stosunek siły roboczej do powierzchni użytków rolnych decyduje …
  • Opas bydła na większą skalę

    Opas bydła na większą skalę występuje jedynie w gospodarstwach dużych. Wyjątek stanowi tu tucz cieląt jako forma przetwarzania mleka, wymagający dużej troskliwości przy obsłudze młodych zwierząt i dlatego nadający się szczególnie dla drobnych gospodarstw chłopskich. Ze względu na konieczność utrzymania wysokiej intensywności pracy często nawet rezygnuje się w małych chłopskich gospodarstwach rodzinnych z wychowu młodzieży …
  • Do pracy tuż po studiach?

    Ukończenie studiów, w opinii wielu, samo w sobie powinno przynieść zatrudnienie. Realia jednak wyglądają nieco inaczej i warto sobie z tego z całą pewnością zdać sprawę. To, że uzyskamy tytuł magistra, licencjata, czy też inżyniera wcale nie implikuje, że od razu zdobędziemy dobre zatrudnienie. Poza rzetelnym wykształceniem bowiem, tym, co liczy się na rynku pracy, …
  • Uprawa roślin

    Uprawa roślin pozostawiających w glebie duże ilości substancji organicznych w postaci korzeni. Należą tu trwałe użytki zielone, jedno- lub wieloletnie koniczyny lub koniczyna z trawami oraz wszystkie inne motylkowe. Gdy przy uprawie tych roślin zwiększenie zawartości próchnicy w glebie jest tylko korzyścią uboczną, to przy uprawie nawozów zielonych w plonie głównym czy też w poplonach …