Okres wegetacyjny

W warunkach krótszego okresu wegetacyjnego uprawa międzyplonów musi się ograniczyć do zielonek jako poplonów ścierniskowych lub wsiewek koniczyny i seradeli. Prawie niezależną od długości okresu wegetacyjnego jest uprawa międzyplonów ozimych, które jednak mogą być sprzątnięte dopiero w początkach następnego okresu wegetacyjnego i tym samym wpływają na uprawę kolejnej rośliny będącej plonem głównym. Niezależnie od korzystnego wpływu, jaki wywierają międzyplony na zasoby próchnicy w glebie (stanowią one nawóz zielony), główne ich znaczenie polega na zwiększaniu zasobów paszy w gospodarstwie, umożliwiając jednocześnie ograniczenie produkcji pasz w plonach głównych. Jeżeli suma ciepła i opadów wystarcza, w ciągu jednego roku można zebrać nawet dwa pełne zbiory a więc podobnie jak w strefie subtropikalnej i tropikalnej w warunkach całorocznych opadów. Każde skrócenie okresu wegetacyjnego prowadzi do ekstensyfikacji systemu gospodarczego i to zarówno ze względu na wymogi ekonomiki pracy, jak i następstwa roślin. Znajduje ona przede wszystkim wyraz w priorytecie ekstensywnej produkcji pasz przed polową uprawą roślin intensywnych. Ponadto krótki okres wegetacyjny ogranicza możliwość stosowania środków produkcji podnoszących plon, w szczególności nawozów mineralnych, gdyż mogą one wpłynąć szkodliwie na dojrzewanie roślin uprawnych. W końcu w zespole stosunków cieplnych istotne znaczenie ma występowanie ekstremalnych temperatur zarówno maksymalnych w lecie, jak i minimalnych zimą.

Comments are closed.

  • Rejony nieprzyjazne

    W rejonach, w których nie ma dostatecznej ilości ciepła wymaganej przez buraki, gromadzi się pasze soczyste na zimę poprzez silosowanie traw i zielonek. W rejonach tropikalnych buraki cukrowe i pastewne zastępuje się kiszoną kukurydzą. Suma ciepła służąca wzrostowi roślin jest więc rezultatem długości okresu wegetacyjnego i średniej temperatury. Sama średnia roczna temperatura, podobnie jak sama …
  • Okresy wychowu

    Gąsięta w ciągu pierwszych 8 tygodni cechuje bardzo intensywna przemiana materii oraz szybki wzrost i rozwój. Charakterystyczną cechą jest szybszy wzrost samców, co zaznacza się wyraźnie wyższą masą ich ciała od 4 tygodnia życia. Tempo wzrostu gąsiąt najwyższe w 6 tygodniu, później stopniowo maleje. W ciągu stosunkowo krótkiego okresu następuje znaczna zmiana w składzie chemicznym …
  • Elastyczność produkcji

    Elastyczność produkcji jest jednak różna w różnych gałęziach gospodarstwa. Jest ona najsłabsza w tak zwanych komplementarnych gałęziach gospodarstwa o najsilniej zaznaczonych powiązaniach wewnętrznych. Zdolność przestawiania się w tych gałęziach jest ograniczona głównie do zmiany form użytkowania danej gałęzi gospodarstwa, może to np. być przejście z produkcji mleka na opas w chowie bydła lub zmiana uprawianej …
  • Wycena gruntów ornych

    Podstawą rolniczych procesów produkcyjnych jest twórcza siła produkcyjna gleby. Niezbędnym więc warunkiem wyceny gospodarstwa rolnego jest prawidłowa wycena gleby. Ponieważ jednak jej wartość polega w pierwszym rzędzie na jej twórczej sile produkcyjnej, stwarza to przy taksacji gleby swoiste problemy. Możliwie najbardziej prawidłowa i słuszna wycena gospodarstwa oparta jest na następujących zasadach: Przeważona część podatków ściąganych …
  • Siła robocza

    W każdej zdrowej gospodarce narodowej dąży się do zapewnienia wszystkim zdolnym do pracy zawodowo czynnym osobom miejsca pracy zapewniającego wystarczający z niej dochód. Niezbędne jest jednak, aby wraz ze wzrostem ludności udział osób zawodowo czynnych i przynależnych do zawodu rolniczego zmniejszał się relatywnie w stosunku do ogólnej liczby ludności. W kraju gęsto zaludnionym można ludności …