Okresy wychowu

Gąsięta w ciągu pierwszych 8 tygodni cechuje bardzo intensywna przemiana materii oraz szybki wzrost i rozwój. Charakterystyczną cechą jest szybszy wzrost samców, co zaznacza się wyraźnie wyższą masą ich ciała od 4 tygodnia życia. Tempo wzrostu gąsiąt najwyższe w 6 tygodniu, później stopniowo maleje. W ciągu stosunkowo krótkiego okresu następuje znaczna zmiana w składzie chemicznym ciała gąsiąt. Największe zmiany mają miejsce do 4 tygodnia, później wzrasta szczególnie ilość suchej masy i popiołu. Potrzeby organizmu warunkują rozwój narządów wewnętrznych. Gęsi w ciągu krótkiego czasu kilka razy zmieniają okrywę piór. Wyczerpuje to znacznie młody organizm, wiążąc się z koniecznością intensywniejszego żywienia. Przy słabym żywieniu w okresie pierzenia się wzrost i rozwój ulegają zahamowaniu. Wiek dojrzewania w znacznej mierze zależy od warunków środowiska i żywienia, oraz stosowanych metod jego stymulacji. W celu uproszczenia pielęgnacji piskląt dzieli się ich wychów na kilka okresów. Co do długości ich trwania opinie poszczególnych autorów są różne. W nowoczesnej produkcji, która ma wykorzystać wrodzone cechy gęsi, konieczne jest przedłużenie pierwszego okresu wychowu. Należy jednak zdawać sobie sprawę, że ta jak i inne propozycje mają charakter umowny i zależą od poziomu cech użytkowych wychowywanych ptaków.

Comments are closed.

  • Jak wykończyć mieszkanie czy dom niewielkim kosztem?

    Najlepszym sposobem na zaoszczędzenie na wyposażeniu domu jest niewątpliwie dokonywanie powolnych zmian w naszym mieszkaniu.
  • Przygotowanie aparatów

    Aby właściwie przygotować aparat wylęgowy i potrzebne urządzenia oraz dobrze prowadzić lęgi jaj gęsi, trzeba mieć przygotowanie zawodowe. Mimo niewątpliwego postępu w tej dziedzinie technika lęgu jaj gęsi nie jest w pełni opracowana. Dlatego konieczne jest doskonalenie sprzętu oraz metod lęgów. W kraju do lęgu jaj gęsi poza aparatami typu BBWS, które coraz bardziej wychodzą …
  • Wykorzystanie zasobów pracy

    Konieczność racjonalnego wykorzystania istniejącego zasobu pracy decyduje tym silniej o organizacji gospodarstwa, im mniejsza jest jego powierzchnia, a w związku z tym im większa jest obsada siły roboczej na jednostkę powierzchni. W czysto chłopskich gospodarstwach rodzinnych moment ten przesłania nawet wpływ innych czynników warunkujących intensyfikację. Dlatego też stosunek siły roboczej do powierzchni użytków rolnych decyduje …
  • Trójpolówka

    Wszędzie tam, gdzie naturalne warunki lokalne umożliwiały w poważniejszym zakresie uprawę roli, trójpolówka jako system gospodarczy opanowywała organizację gospodarstw rolnych w sposób zdumiewająco jednorodny. O istocie średniowiecznego rolnictwa decydowało jednak nie tyle stosowanie prymitywnej monokultury zbożowej, ile przede wszystkim związany z tym ustrój łanowy. Nawiązując do tradycji starogermańskiej, dzielono pola — zależnie od warunków glebowych …
  • Zamieranie zarodków

    Zamieranie zarodków w pierwszym okresie rozwoju spowodowane jest nieodpowiednimi warunkami środowiskowymi, a zwłaszcza złym żywieniem stada reprodukcyjnego. Gorszy rozwój zarodków w tym czasie może być również wynikiem niewłaściwego przechowywania jaj lub złego ich transportu. Natomiast zamieranie zarodków między 2 a 4 tygodniem lęgu spowodowane jest zazwyczaj błędami techniki lęgu. Biologiczna analiza lęgu polega na zapisywaniu …