Opas bydła na większą skalę

Opas bydła na większą skalę występuje jedynie w gospodarstwach dużych. Wyjątek stanowi tu tucz cieląt jako forma przetwarzania mleka, wymagający dużej troskliwości przy obsłudze młodych zwierząt i dlatego nadający się szczególnie dla drobnych gospodarstw chłopskich. Ze względu na konieczność utrzymania wysokiej intensywności pracy często nawet rezygnuje się w małych chłopskich gospodarstwach rodzinnych z wychowu młodzieży we własnym gospodarstwie na rzecz do kupna jałowic cielnych. Podobnie przy produkcji paszy dąży się tu do uzyskania najwyższej wydajności z powierzchni zajętej pod rośliny pastewne. W rezultacie małe gospodarstwa charakteryzują się stosunkowo mniejszym udziałem pastwisk trwałych, niż to jest na ogół w większych gospodarstwach. Zjawisko to występuje nie tylko dlatego, że pastwiska te z uwagi na nakłady pracy musiałyby w gospodarstwach chłopskich być położone w bezpośrednim sąsiedztwie zagrody, lecz również dlatego, że przy celowo zorganizowanym letnim żywieniu alkierzowym niezbędna ilość pasz może być wyprodukowana na mniejszej powierzchni, niż to ma miejsce na pastwisku trwałym. Świadczyć o tym może fakt, że jeżeli przy żywieniu na pastwisku na okres żywienia letniego przypada około 60% ogólnej powierzchni paszowej, to przy letnim żywieniu alkierzowym udział tej powierzchni spada do 30—40%.

Comments are closed.

  • Do pracy tuż po studiach?

    Ukończenie studiów, w opinii wielu, samo w sobie powinno przynieść zatrudnienie. Realia jednak wyglądają nieco inaczej i warto sobie z tego z całą pewnością zdać sprawę. To, że uzyskamy tytuł magistra, licencjata, czy też inżyniera wcale nie implikuje, że od razu zdobędziemy dobre zatrudnienie. Poza rzetelnym wykształceniem bowiem, tym, co liczy się na rynku pracy, …
  • Śmiertelność zarodków

    Przyczyną wzmożonej śmiertelności zarodków są też choroby niosek oraz nieodpowiednie warunki środowiska w gęśniku i na wybiegu. Najgroźniejsze są zakażenia pleśniami objawiające się rozrzedzeniem i zmętnieniem białka jaj i szarymi plamami na żółtku. Większość zarodków zamiera, a zakażone jaja pękają. Znaczna liczba zarodków zamiera także wskutek wad w technice lęgu. Przegrzanie jaj w pierwszych dniach …
  • Elastyczność produkcji

    Elastyczność produkcji jest jednak różna w różnych gałęziach gospodarstwa. Jest ona najsłabsza w tak zwanych komplementarnych gałęziach gospodarstwa o najsilniej zaznaczonych powiązaniach wewnętrznych. Zdolność przestawiania się w tych gałęziach jest ograniczona głównie do zmiany form użytkowania danej gałęzi gospodarstwa, może to np. być przejście z produkcji mleka na opas w chowie bydła lub zmiana uprawianej …
  • Gospodarstwo naturalne

    Na tym najniższym etapie rozwoju chłop widzi cel swojej pracy w zapewnieniu sobie warunków utrzymania poprzez wytwarzanie potrzebnych mu środków żywności oraz surowców niezbędnych do produkcji odzieży itp. Pracuje on w celu zaspokojenia wszystkich potrzeb rodziny oraz zapewnienia jej znośnego i skromnego życia. Produkcja odbywa się przy prawie całkowitym odizolowaniu od pozostałej gospodarki, przy czym …
  • Lepiej wybudować dom niż kupować mieszkanie!

    Uzyskanie nieruchomości mieszkalnej pozwala na ustabilizowanie sytuacji mieszkaniowej, co bywa szczególnie ważne dla rodzin, które przy wynajmowaniu mieszkań mają większe trudności w zakresie wynajmowania mieszkania. Jest to spowodowane przede wszystkim małą liczbą ofertą na polskim rynku wynajmowania mieszkań, które pozwalałyby na długoterminowy  wynajem.