Państwa przemysłowe część 2

W wysoko rozwiniętym państwie przemysłowym rolnictwo usiłuje dostosować produkcję możliwie jak najbardziej do wymagań rynku. Zatem od zdolności dostosowania produkcji rolniczej do ciągle zmieniającej się sytuacji rynkowej w wolnokonkurencyjnym systemie gospodarczym zależy żywotność rolnictwa. W rezultacie jednostka produkcyjna tym skuteczniej ma zapewnioną rentowność, im bardziej elastyczna jest ona w swej produkcji, tzn. im lepiej może wykorzystać koniunkturę wynikającą z wahań popytu, decydującego ostatecznie o kształtowaniu się cen (B a u e r-M engelberg). Inaczej mówiąc, przedsiębiorstwo będzie wykazywało tym większą stabilność ekonomiczną, im bardziej elastycznie potrafi kształtować swą produkcję towarową. Jednak produkcję rolniczą cechuje właśnie niezwykle niska elastyczność struktury produkcji oraz w wysokim stopniu wymykająca się spod wpływu człowieka wielkość podaży z uwagi na jej zależność od warunków przyrodniczych. Z drugiej strony tej nieelastycznej podaży towarzyszy nadzwyczaj sztywny popyt, wynikający ze stosunkowo słabego zapotrzebowania na produkty rolne. Zjawisko to występuje tym silniej, im wyższy jest ogólny poziom życia ludności i im pełniejsze jest pokrycie jej zapotrzebowania na żywność. Na tej podstawie powstało prawo E n g 1 a, z którego wynika, że w miarę wzrostu dochodu ludności zmienia się struktura jej wydatków głównie poprzez zmniejszenie się wydatków przeznaczonych na artykuły żywnościowe. Wzrost standardu życiowego ludności powoduje osłabienie elastyczności popytu w odniesieniu do ilości środków żywności, zwiększając równocześnie elastyczność popytu w odniesieniu do jej jakości. Po pokryciu zapotrzebowania kalorycznego ludność o wysokich dochodach chętnie płaci wyższe ceny za lepszą jakość artykułów żywnościowych lub nawet tylko za opakowanie bardziej odpowiadające jej wymaganiom.

Comments are closed.

  • Śmiertelność zarodków

    Przyczyną wzmożonej śmiertelności zarodków są też choroby niosek oraz nieodpowiednie warunki środowiska w gęśniku i na wybiegu. Najgroźniejsze są zakażenia pleśniami objawiające się rozrzedzeniem i zmętnieniem białka jaj i szarymi plamami na żółtku. Większość zarodków zamiera, a zakażone jaja pękają. Znaczna liczba zarodków zamiera także wskutek wad w technice lęgu. Przegrzanie jaj w pierwszych dniach …
  • Uboczne gospodarstwo

    Niesamodzielne, małe gospodarstwo nie zapewniające właścicielowi i jego rodzinie warunków do pełnego utrzymania się wyłącznie z rolnictwa. Uzyskiwana tu produkcja rolnicza służy przeważnie zaopatrzeniu rodziny w środki żywności, podczas gdy dochód pieniężny uzyskiwany jest głównie albo całkowicie dzięki pracy poza gospodarstwem, a więc w przemyśle itp. Użytkowanie ziemi uprawnej, jak również organizacja produkcji zwierzęcej są …
  • Usługi specjalistyczne

    Nie jest to coś czego nie wiedziano rok temu, ale obecnie sektor usług specjalistycznych przeżywa prawdziwy rozkwit i są to zdecydowanie zmiany na plus. Rozwój wszystkich ofert oraz usług jest tu jak najbardziej rzeczowy dlatego też jest to szansa na wykorzystanie możliwości jakie uzyskujemy poprzez sięgnięcie po usługi specjalistyczne. Jeśli prowadzimy biznes z podobnymi usługami …
  • Zbuduj idealny portfel inwestycyjny

  • Produkcja rolnicza

    Wytwarzanie produktów przy możliwie najmniejszym nakładzie osiąga się tylko przy „najkorzystniejszej albo najtańszej proporcji między tymi trzema czynnikami produkcji” uwzględniając ich produktywność i koszty. Według Carella ten „układ najmniejszych kosztów” występuje wówczas, jeżeli ostatnia jednostka pieniężna włożona w odnośny środek produkcji wykazuje dla wszystkich czynników produkcji taki sam przyrost dochodu. Najtańszą proporcję między czynnikami produkcji …