Państwa przemysłowe część 2

W wysoko rozwiniętym państwie przemysłowym rolnictwo usiłuje dostosować produkcję możliwie jak najbardziej do wymagań rynku. Zatem od zdolności dostosowania produkcji rolniczej do ciągle zmieniającej się sytuacji rynkowej w wolnokonkurencyjnym systemie gospodarczym zależy żywotność rolnictwa. W rezultacie jednostka produkcyjna tym skuteczniej ma zapewnioną rentowność, im bardziej elastyczna jest ona w swej produkcji, tzn. im lepiej może wykorzystać koniunkturę wynikającą z wahań popytu, decydującego ostatecznie o kształtowaniu się cen (B a u e r-M engelberg). Inaczej mówiąc, przedsiębiorstwo będzie wykazywało tym większą stabilność ekonomiczną, im bardziej elastycznie potrafi kształtować swą produkcję towarową. Jednak produkcję rolniczą cechuje właśnie niezwykle niska elastyczność struktury produkcji oraz w wysokim stopniu wymykająca się spod wpływu człowieka wielkość podaży z uwagi na jej zależność od warunków przyrodniczych. Z drugiej strony tej nieelastycznej podaży towarzyszy nadzwyczaj sztywny popyt, wynikający ze stosunkowo słabego zapotrzebowania na produkty rolne. Zjawisko to występuje tym silniej, im wyższy jest ogólny poziom życia ludności i im pełniejsze jest pokrycie jej zapotrzebowania na żywność. Na tej podstawie powstało prawo E n g 1 a, z którego wynika, że w miarę wzrostu dochodu ludności zmienia się struktura jej wydatków głównie poprzez zmniejszenie się wydatków przeznaczonych na artykuły żywnościowe. Wzrost standardu życiowego ludności powoduje osłabienie elastyczności popytu w odniesieniu do ilości środków żywności, zwiększając równocześnie elastyczność popytu w odniesieniu do jej jakości. Po pokryciu zapotrzebowania kalorycznego ludność o wysokich dochodach chętnie płaci wyższe ceny za lepszą jakość artykułów żywnościowych lub nawet tylko za opakowanie bardziej odpowiadające jej wymaganiom.

Comments are closed.

  • Państwa przemysłowe

    Popyt na ziemię jest wielki, zwłaszcza że nie ogranicza się tylko do nabywców rolników; uzyskiwany z hektara dochód pieniężny dzięki korzystnym warunkom zbytu duży. Oba zjawiska powodują wysoką rentę gruntową, a w związku z tym koszty użytkowania ziemi są stosunkowo wysokie. Korzystne warunki ekonomiczne dla zbytu produktów rolniczych z jednej strony i dla zakupu środków …
  • Produkcja rolnicza

    Wytwarzanie produktów przy możliwie najmniejszym nakładzie osiąga się tylko przy „najkorzystniejszej albo najtańszej proporcji między tymi trzema czynnikami produkcji” uwzględniając ich produktywność i koszty. Według Carella ten „układ najmniejszych kosztów” występuje wówczas, jeżeli ostatnia jednostka pieniężna włożona w odnośny środek produkcji wykazuje dla wszystkich czynników produkcji taki sam przyrost dochodu. Najtańszą proporcję między czynnikami produkcji …
  • Wychów

    Im młodszy organizm, tym w większym stopniu poddaje się wpływom środowiska. Dlatego właściwie przeprowadzony wychów w znacznej mierze rzutuje nie tylko na wzrost i rozwój oraz zdrowie gąsiąt, ale także na produkcję gęsi dorosłych. Wychów gąsiąt może być naturalny lub sztuczny. Wodzicielka opiekuje się gąsiętami, chroni je przed niebezpieczeństwem i uczy poszukiwania pokarmu. Sztuczny wychów …
  • Kredyt mieszkaniowy, czyli co to takiego?

  • Standard życiowy

    Przy założeniu jednakowego standardu życiowego ludności wiejskiej w różnych sferach przy zmieniającej się odległości od rynku musi się również zmieniać wielkość gospodarstwa. Ponieważ wraz ze wzrostem odległości od rynku spada przychód surowy z jednostki powierzchni, stąd dla zapewnienia tego samego dochodu pracy musi się zwiększyć obszar gospodarstwa. W miarę wzrostu odległości od rynku ceny artykułów …