Państwa przemysłowe część 2

W wysoko rozwiniętym państwie przemysłowym rolnictwo usiłuje dostosować produkcję możliwie jak najbardziej do wymagań rynku. Zatem od zdolności dostosowania produkcji rolniczej do ciągle zmieniającej się sytuacji rynkowej w wolnokonkurencyjnym systemie gospodarczym zależy żywotność rolnictwa. W rezultacie jednostka produkcyjna tym skuteczniej ma zapewnioną rentowność, im bardziej elastyczna jest ona w swej produkcji, tzn. im lepiej może wykorzystać koniunkturę wynikającą z wahań popytu, decydującego ostatecznie o kształtowaniu się cen (B a u e r-M engelberg). Inaczej mówiąc, przedsiębiorstwo będzie wykazywało tym większą stabilność ekonomiczną, im bardziej elastycznie potrafi kształtować swą produkcję towarową. Jednak produkcję rolniczą cechuje właśnie niezwykle niska elastyczność struktury produkcji oraz w wysokim stopniu wymykająca się spod wpływu człowieka wielkość podaży z uwagi na jej zależność od warunków przyrodniczych. Z drugiej strony tej nieelastycznej podaży towarzyszy nadzwyczaj sztywny popyt, wynikający ze stosunkowo słabego zapotrzebowania na produkty rolne. Zjawisko to występuje tym silniej, im wyższy jest ogólny poziom życia ludności i im pełniejsze jest pokrycie jej zapotrzebowania na żywność. Na tej podstawie powstało prawo E n g 1 a, z którego wynika, że w miarę wzrostu dochodu ludności zmienia się struktura jej wydatków głównie poprzez zmniejszenie się wydatków przeznaczonych na artykuły żywnościowe. Wzrost standardu życiowego ludności powoduje osłabienie elastyczności popytu w odniesieniu do ilości środków żywności, zwiększając równocześnie elastyczność popytu w odniesieniu do jej jakości. Po pokryciu zapotrzebowania kalorycznego ludność o wysokich dochodach chętnie płaci wyższe ceny za lepszą jakość artykułów żywnościowych lub nawet tylko za opakowanie bardziej odpowiadające jej wymaganiom.

Comments are closed.

  • Gdzie sprzedać franka szwajcarskiego

    Zwykle udajemy się do kantora po to, by kupić franka szwajcarskiego, ale każdy zdaje sobie sprawę z tego, że w tym samym punkcie można też go sprzedać. Pytanie tylko – gdzie będzie najkorzystniej? W internecie coraz więcej mówi się o giełdzie walut, specjalnej platformie umożliwiającej zakup oraz sprzedaż franka szwajcarskiego. W tym przypadku kurs jest …
  • Zamieranie zarodków

    Zamieranie zarodków w pierwszym okresie rozwoju spowodowane jest nieodpowiednimi warunkami środowiskowymi, a zwłaszcza złym żywieniem stada reprodukcyjnego. Gorszy rozwój zarodków w tym czasie może być również wynikiem niewłaściwego przechowywania jaj lub złego ich transportu. Natomiast zamieranie zarodków między 2 a 4 tygodniem lęgu spowodowane jest zazwyczaj błędami techniki lęgu. Biologiczna analiza lęgu polega na zapisywaniu …
  • Wybór jaj do legu

    Przy wyborze jaj wylęgowych należy zwracać uwagę na ich wielkość i masę, kształt i wygląd zewnętrzny oraz wykształcenie i wytrzymałość skorupy. Badania charakteryzujące to cechy jaja gęsiego i ich wpływ na wylęgowość jaj i jakość piskląt prowadził w STDW Dworzyska Kamiński. Bielińska i in. stwierdzili, że z jaj dużych gąsięta lęgną się średnio o ok. …
  • Okresy wychowu

    Gąsięta w ciągu pierwszych 8 tygodni cechuje bardzo intensywna przemiana materii oraz szybki wzrost i rozwój. Charakterystyczną cechą jest szybszy wzrost samców, co zaznacza się wyraźnie wyższą masą ich ciała od 4 tygodnia życia. Tempo wzrostu gąsiąt najwyższe w 6 tygodniu, później stopniowo maleje. W ciągu stosunkowo krótkiego okresu następuje znaczna zmiana w składzie chemicznym …
  • Wycena gruntów ornych

    Podstawą rolniczych procesów produkcyjnych jest twórcza siła produkcyjna gleby. Niezbędnym więc warunkiem wyceny gospodarstwa rolnego jest prawidłowa wycena gleby. Ponieważ jednak jej wartość polega w pierwszym rzędzie na jej twórczej sile produkcyjnej, stwarza to przy taksacji gleby swoiste problemy. Możliwie najbardziej prawidłowa i słuszna wycena gospodarstwa oparta jest na następujących zasadach: Przeważona część podatków ściąganych …