Pastwisko i łąka

Gęsi można paść na pastwiskach lub łąkach po sprzęcie pierwszego pokosu traw. Odrost traw nie powinien wynosić więcej niż 10—20 cm, gdyż wyższą roślinność gęsi niszczą przez wydeptywanie. Wykorzystują one również dobrze pastwiska po innych zwierzętach. Na 1 ha średniej jakości pastwiska można odchować 100—150 gęsi, zbiór zielonki natomiast z 1 ha zapewnia paszę na utrzymanie 300 gęsi. Zbiór zielonki z dobrze pielęgnowanych i nawożonych łąk naturalnych wynosi w sezonie do 6 kg z 1 m2. Z łąk polowych zakładanych na gruntach ornych można uzyskać jeszcze lepsze wyniki. Należy więc oczekiwać, że w niedługiej przyszłości podstawą żywienia gęsi będzie nie pastwisko, a mieszanki pełnoporcjowe. Nawiązując do wypasu gęsi na pastwisku należy przyjąć, że odrost traw następuje tam do 5 tygodni. Kwatera może być więc użytkowana kilka razy w sezonie. W okresie letnim, licząc się ze znacznym zmniejszeniem odrostu traw, na 1 ha średniego pastwiska można wyżywić tylko do 70 gęsi. Do obsiewu pastwisk nadają się mietlica biała i kostrzewa czerwona odporne na udeptywanie i rosnące niezbyt wysoko. Po sprzęcie zbóż można gęsi też wypędzić na ścierniska, gdzie zbierają ziarno pozostawione po żniwach. Aż do późnej jesieni użytkują też pola po sprzęcie buraków, ziemniaków oraz poplony do- zaorania. Na pastwiskach należy zapewnić gęsiom wodę oraz możliwość schronienia się przed słońcem i słotami jesiennymi. Odległość pastwiska od miejsca noclegu nie powinna przekraczać 2 km. Gęsi przeganiane na większe odległości tracą kondycję i chudną.

Comments are closed.

  • Średniowiecze

    W średniowiecznym ustroju pańszczyźnianym chłopi byli ponadto pociągani przez pana do wielu robót, które nie miały nic wspólnego z rolnictwem. Tylko wkład pracy i daniny chłopów umożliwiły — w prymitywnych warunkach gospodarczych średniowiecza i przy bardzo małym zagęszczeniu ludności — wznoszenie okazałych budowli w postaci zamków, pałaców, a także wspaniałych katedr epoki romańskiej. W okresie …
  • Wycena gruntów ornych

    Podstawą rolniczych procesów produkcyjnych jest twórcza siła produkcyjna gleby. Niezbędnym więc warunkiem wyceny gospodarstwa rolnego jest prawidłowa wycena gleby. Ponieważ jednak jej wartość polega w pierwszym rzędzie na jej twórczej sile produkcyjnej, stwarza to przy taksacji gleby swoiste problemy. Możliwie najbardziej prawidłowa i słuszna wycena gospodarstwa oparta jest na następujących zasadach: Przeważona część podatków ściąganych …
  • Przechowywanie jaj

    Jaja powinny być przechowywane w pomieszczeniu klimatyzowanym. Pomieszczenie takie — bezokienne, dobrze wietrzone, suche — stwarza możliwość właściwego ich przechowywania. Jaja powinny być w temperaturze 10—12°C, jeżeli czas przechowywania nie przekracza 7 dni lub w temperaturze 7— —10°C przy przechowywaniu przez 14 dni. Wilgotność względna powietrza nie powinna przekraczać 75%. W pomieszczeniu nie może być …
  • Wychów

    Im młodszy organizm, tym w większym stopniu poddaje się wpływom środowiska. Dlatego właściwie przeprowadzony wychów w znacznej mierze rzutuje nie tylko na wzrost i rozwój oraz zdrowie gąsiąt, ale także na produkcję gęsi dorosłych. Wychów gąsiąt może być naturalny lub sztuczny. Wodzicielka opiekuje się gąsiętami, chroni je przed niebezpieczeństwem i uczy poszukiwania pokarmu. Sztuczny wychów …
  • Wybór jaj do legu

    Przy wyborze jaj wylęgowych należy zwracać uwagę na ich wielkość i masę, kształt i wygląd zewnętrzny oraz wykształcenie i wytrzymałość skorupy. Badania charakteryzujące to cechy jaja gęsiego i ich wpływ na wylęgowość jaj i jakość piskląt prowadził w STDW Dworzyska Kamiński. Bielińska i in. stwierdzili, że z jaj dużych gąsięta lęgną się średnio o ok. …