Pastwisko i łąka

Gęsi można paść na pastwiskach lub łąkach po sprzęcie pierwszego pokosu traw. Odrost traw nie powinien wynosić więcej niż 10—20 cm, gdyż wyższą roślinność gęsi niszczą przez wydeptywanie. Wykorzystują one również dobrze pastwiska po innych zwierzętach. Na 1 ha średniej jakości pastwiska można odchować 100—150 gęsi, zbiór zielonki natomiast z 1 ha zapewnia paszę na utrzymanie 300 gęsi. Zbiór zielonki z dobrze pielęgnowanych i nawożonych łąk naturalnych wynosi w sezonie do 6 kg z 1 m2. Z łąk polowych zakładanych na gruntach ornych można uzyskać jeszcze lepsze wyniki. Należy więc oczekiwać, że w niedługiej przyszłości podstawą żywienia gęsi będzie nie pastwisko, a mieszanki pełnoporcjowe. Nawiązując do wypasu gęsi na pastwisku należy przyjąć, że odrost traw następuje tam do 5 tygodni. Kwatera może być więc użytkowana kilka razy w sezonie. W okresie letnim, licząc się ze znacznym zmniejszeniem odrostu traw, na 1 ha średniego pastwiska można wyżywić tylko do 70 gęsi. Do obsiewu pastwisk nadają się mietlica biała i kostrzewa czerwona odporne na udeptywanie i rosnące niezbyt wysoko. Po sprzęcie zbóż można gęsi też wypędzić na ścierniska, gdzie zbierają ziarno pozostawione po żniwach. Aż do późnej jesieni użytkują też pola po sprzęcie buraków, ziemniaków oraz poplony do- zaorania. Na pastwiskach należy zapewnić gęsiom wodę oraz możliwość schronienia się przed słońcem i słotami jesiennymi. Odległość pastwiska od miejsca noclegu nie powinna przekraczać 2 km. Gęsi przeganiane na większe odległości tracą kondycję i chudną.

Comments are closed.

  • Rejony nieprzyjazne

    W rejonach, w których nie ma dostatecznej ilości ciepła wymaganej przez buraki, gromadzi się pasze soczyste na zimę poprzez silosowanie traw i zielonek. W rejonach tropikalnych buraki cukrowe i pastewne zastępuje się kiszoną kukurydzą. Suma ciepła służąca wzrostowi roślin jest więc rezultatem długości okresu wegetacyjnego i średniej temperatury. Sama średnia roczna temperatura, podobnie jak sama …
  • Zadania nauki

    Zadaniem nauki o ekonomice i organizacji gospodarstw rolniczych jest opracowanie zasad prowadzenia gospodarstwa rolniczego w celu osiągnięcia przez jego właściciela możliwie najlepszych efektów gospodarczych. Z prywatno-gospodarczego punktu widzenia efekt ten zostaje osiągnięty wówczas, gdy uzyskany w procesie produkcyjnym przychód przewyższa nakłady. W gospodarstwie rolniczym, w przeciwieństwie do przedsiębiorstw przemysłowych, efekt działalności produkcyjnej składa się nie …
  • Elastyczność produkcji

    Elastyczność produkcji jest jednak różna w różnych gałęziach gospodarstwa. Jest ona najsłabsza w tak zwanych komplementarnych gałęziach gospodarstwa o najsilniej zaznaczonych powiązaniach wewnętrznych. Zdolność przestawiania się w tych gałęziach jest ograniczona głównie do zmiany form użytkowania danej gałęzi gospodarstwa, może to np. być przejście z produkcji mleka na opas w chowie bydła lub zmiana uprawianej …
  • Eksport

    Nadzwyczaj mały udział eksportu w światowej produkcji środków spożycia występuje jeszcze dobitniej, jeśli się uwzględni fakt, że 70% eksportowanych artykułów żywnościowych importuje tylko kilka krajów europejskich. Do samej Anglii kieruje się 50% eksportu światowego, a w eksporcie mięsa nawet 75%. Również w Europie zachodniej mamy tylko 5 krajów, które z uwagi na wysoko rozwinięty w …
  • Wybór jaj do legu

    Przy wyborze jaj wylęgowych należy zwracać uwagę na ich wielkość i masę, kształt i wygląd zewnętrzny oraz wykształcenie i wytrzymałość skorupy. Badania charakteryzujące to cechy jaja gęsiego i ich wpływ na wylęgowość jaj i jakość piskląt prowadził w STDW Dworzyska Kamiński. Bielińska i in. stwierdzili, że z jaj dużych gąsięta lęgną się średnio o ok. …