Pastwisko i łąka

Gęsi można paść na pastwiskach lub łąkach po sprzęcie pierwszego pokosu traw. Odrost traw nie powinien wynosić więcej niż 10—20 cm, gdyż wyższą roślinność gęsi niszczą przez wydeptywanie. Wykorzystują one również dobrze pastwiska po innych zwierzętach. Na 1 ha średniej jakości pastwiska można odchować 100—150 gęsi, zbiór zielonki natomiast z 1 ha zapewnia paszę na utrzymanie 300 gęsi. Zbiór zielonki z dobrze pielęgnowanych i nawożonych łąk naturalnych wynosi w sezonie do 6 kg z 1 m2. Z łąk polowych zakładanych na gruntach ornych można uzyskać jeszcze lepsze wyniki. Należy więc oczekiwać, że w niedługiej przyszłości podstawą żywienia gęsi będzie nie pastwisko, a mieszanki pełnoporcjowe. Nawiązując do wypasu gęsi na pastwisku należy przyjąć, że odrost traw następuje tam do 5 tygodni. Kwatera może być więc użytkowana kilka razy w sezonie. W okresie letnim, licząc się ze znacznym zmniejszeniem odrostu traw, na 1 ha średniego pastwiska można wyżywić tylko do 70 gęsi. Do obsiewu pastwisk nadają się mietlica biała i kostrzewa czerwona odporne na udeptywanie i rosnące niezbyt wysoko. Po sprzęcie zbóż można gęsi też wypędzić na ścierniska, gdzie zbierają ziarno pozostawione po żniwach. Aż do późnej jesieni użytkują też pola po sprzęcie buraków, ziemniaków oraz poplony do- zaorania. Na pastwiskach należy zapewnić gęsiom wodę oraz możliwość schronienia się przed słońcem i słotami jesiennymi. Odległość pastwiska od miejsca noclegu nie powinna przekraczać 2 km. Gęsi przeganiane na większe odległości tracą kondycję i chudną.

Comments are closed.

  • Opas bydła na większą skalę

    Opas bydła na większą skalę występuje jedynie w gospodarstwach dużych. Wyjątek stanowi tu tucz cieląt jako forma przetwarzania mleka, wymagający dużej troskliwości przy obsłudze młodych zwierząt i dlatego nadający się szczególnie dla drobnych gospodarstw chłopskich. Ze względu na konieczność utrzymania wysokiej intensywności pracy często nawet rezygnuje się w małych chłopskich gospodarstwach rodzinnych z wychowu młodzieży …
  • Gospodarstwo nierentowne

    Gospodarstwo nierentowne można prowadzić tylko tak długo, jak długo znajdą się wierzyciele gotowi udzielić kredytów na pokrycie strat. Niestety gospodarstwa chłopskie uzyskują obecnie kredyty niezwykle łatwo. Fakt ten wynika z wysokich, a przede wszystkim niezniszczalnych wartości kapitałowych, jakimi rozporządza rolnictwo, zwłaszcza w postaci ziemi, tym bardziej, że roczne zapotrzebowanie gotówkowe na potrzeby bieżącego procesu produkcyjnego …
  • Uboczne gospodarstwo

    Niesamodzielne, małe gospodarstwo nie zapewniające właścicielowi i jego rodzinie warunków do pełnego utrzymania się wyłącznie z rolnictwa. Uzyskiwana tu produkcja rolnicza służy przeważnie zaopatrzeniu rodziny w środki żywności, podczas gdy dochód pieniężny uzyskiwany jest głównie albo całkowicie dzięki pracy poza gospodarstwem, a więc w przemyśle itp. Użytkowanie ziemi uprawnej, jak również organizacja produkcji zwierzęcej są …
  • Produkcja rolnicza

    Wytwarzanie produktów przy możliwie najmniejszym nakładzie osiąga się tylko przy „najkorzystniejszej albo najtańszej proporcji między tymi trzema czynnikami produkcji” uwzględniając ich produktywność i koszty. Według Carella ten „układ najmniejszych kosztów” występuje wówczas, jeżeli ostatnia jednostka pieniężna włożona w odnośny środek produkcji wykazuje dla wszystkich czynników produkcji taki sam przyrost dochodu. Najtańszą proporcję między czynnikami produkcji …
  • Stosunki wilgotnościowe

    Zróżnicowanie przeciętnych rocznych opadów nie jest na obszarze kuli ziemskiej mniejsze niż zróżnicowanie temperatur. Wahają się one od wielu .tysięcy milimetrów na wewnętrznych obszarach strefy tropikalnej, na wyżynach, na pobrzeżach mórz i oceanów poprzez 300—200 mm w pustynnych stepach aż do prawie kompletnego ich zaniku na pustyniach (gdzie opady deszczowe występują całkiem rzadko i nieregularnie). …