Produkcja rolnicza

Wytwarzanie produktów przy możliwie najmniejszym nakładzie osiąga się tylko przy „najkorzystniejszej albo najtańszej proporcji między tymi trzema czynnikami produkcji” uwzględniając ich produktywność i koszty. Według Carella ten „układ najmniejszych kosztów” występuje wówczas, jeżeli ostatnia jednostka pieniężna włożona w odnośny środek produkcji wykazuje dla wszystkich czynników produkcji taki sam przyrost dochodu. Najtańszą proporcję między czynnikami produkcji użytymi do wytwarzania jakiejś zamierzonej ilości produkcji uzyskuje się wówczas, jeżeli pieniężny przychód krańcowy jest dla wszystkich czynników produkcji równy nakładowi krańcowemu. Każdorazowy udział jednego z czynników produkcji w zespole wszystkich czynników zależy zatem od jego produktywności i kosztów związanych z jego użyciem. Zmiany w produktywności albo w relacjach cen i kosztów muszą zatem spowodować przesunięcia w proporcjach między użytymi czynnikami produkcji. Jeżeli np. ze względu na wzrastające koszty jednego czynnika produkcji będzie spadał efekt użytkowy z włożonej w nią ostatniej jednostki pieniężnej, to tak długo będzie się dążyć do zastąpienia tego czynnika produkcji innym dającym korzystniejszy efekt użytkowy, aż przywróci się równowagę między dochodami krańcowymi. Zjawisko to przeżyliśmy u nas właśnie w ostatnich latach i dążymy w związku z tym do ukształtowania rolniczego procesu produkcyjnego zgodnie z podanymi konsekwencjami. W wyniku bowiem dynamicznego wzrostu kosztów pracy (płace) ekonomiczny efekt użytkowy tego czynnika w porównaniu z kapitałem obniżył się znacznie. Wskutek tego dąży się u nas obecnie nie tylko do zastąpienia w pewnym stopniu pracy ręcznej maszynami, lecz jednocześnie do przestawienia się w ramach organizacji gospodarstwa z bardziej pracochłonnych gałęzi produkcyjnych na gałęzie produkcyjne przynoszące dzięki mechanizacji większe efekty użytkowe.

Comments are closed.

  • Siła robocza

    W każdej zdrowej gospodarce narodowej dąży się do zapewnienia wszystkim zdolnym do pracy zawodowo czynnym osobom miejsca pracy zapewniającego wystarczający z niej dochód. Niezbędne jest jednak, aby wraz ze wzrostem ludności udział osób zawodowo czynnych i przynależnych do zawodu rolniczego zmniejszał się relatywnie w stosunku do ogólnej liczby ludności. W kraju gęsto zaludnionym można ludności …
  • Wykorzystanie zasobów pracy

    Konieczność racjonalnego wykorzystania istniejącego zasobu pracy decyduje tym silniej o organizacji gospodarstwa, im mniejsza jest jego powierzchnia, a w związku z tym im większa jest obsada siły roboczej na jednostkę powierzchni. W czysto chłopskich gospodarstwach rodzinnych moment ten przesłania nawet wpływ innych czynników warunkujących intensyfikację. Dlatego też stosunek siły roboczej do powierzchni użytków rolnych decyduje …
  • Nieruchomości – czy aby na pewno najlepsza inwestycja?

    Mówi się często, że jedną z najlepszych możliwych dróg inwestycyjnych jest postawienie na nieruchomości. Czy jednak tak właśnie jest w rzeczywistości, a jeśli tak, to co za nimi przemawia? Dzisiaj spojrzymy na tę kwestię nieco bliżej i bardzo uczciwie, wskazując zarówno zalety, jak i wady tej właśnie formy inwestowania, o których zdecydowanie warto pamiętać w …
  • Rejony nieprzyjazne

    W rejonach, w których nie ma dostatecznej ilości ciepła wymaganej przez buraki, gromadzi się pasze soczyste na zimę poprzez silosowanie traw i zielonek. W rejonach tropikalnych buraki cukrowe i pastewne zastępuje się kiszoną kukurydzą. Suma ciepła służąca wzrostowi roślin jest więc rezultatem długości okresu wegetacyjnego i średniej temperatury. Sama średnia roczna temperatura, podobnie jak sama …
  • Pastwisko i łąka

    Gęsi można paść na pastwiskach lub łąkach po sprzęcie pierwszego pokosu traw. Odrost traw nie powinien wynosić więcej niż 10—20 cm, gdyż wyższą roślinność gęsi niszczą przez wydeptywanie. Wykorzystują one również dobrze pastwiska po innych zwierzętach. Na 1 ha średniej jakości pastwiska można odchować 100—150 gęsi, zbiór zielonki natomiast z 1 ha zapewnia paszę na …