Produkcja rolnicza

Wytwarzanie produktów przy możliwie najmniejszym nakładzie osiąga się tylko przy „najkorzystniejszej albo najtańszej proporcji między tymi trzema czynnikami produkcji” uwzględniając ich produktywność i koszty. Według Carella ten „układ najmniejszych kosztów” występuje wówczas, jeżeli ostatnia jednostka pieniężna włożona w odnośny środek produkcji wykazuje dla wszystkich czynników produkcji taki sam przyrost dochodu. Najtańszą proporcję między czynnikami produkcji użytymi do wytwarzania jakiejś zamierzonej ilości produkcji uzyskuje się wówczas, jeżeli pieniężny przychód krańcowy jest dla wszystkich czynników produkcji równy nakładowi krańcowemu. Każdorazowy udział jednego z czynników produkcji w zespole wszystkich czynników zależy zatem od jego produktywności i kosztów związanych z jego użyciem. Zmiany w produktywności albo w relacjach cen i kosztów muszą zatem spowodować przesunięcia w proporcjach między użytymi czynnikami produkcji. Jeżeli np. ze względu na wzrastające koszty jednego czynnika produkcji będzie spadał efekt użytkowy z włożonej w nią ostatniej jednostki pieniężnej, to tak długo będzie się dążyć do zastąpienia tego czynnika produkcji innym dającym korzystniejszy efekt użytkowy, aż przywróci się równowagę między dochodami krańcowymi. Zjawisko to przeżyliśmy u nas właśnie w ostatnich latach i dążymy w związku z tym do ukształtowania rolniczego procesu produkcyjnego zgodnie z podanymi konsekwencjami. W wyniku bowiem dynamicznego wzrostu kosztów pracy (płace) ekonomiczny efekt użytkowy tego czynnika w porównaniu z kapitałem obniżył się znacznie. Wskutek tego dąży się u nas obecnie nie tylko do zastąpienia w pewnym stopniu pracy ręcznej maszynami, lecz jednocześnie do przestawienia się w ramach organizacji gospodarstwa z bardziej pracochłonnych gałęzi produkcyjnych na gałęzie produkcyjne przynoszące dzięki mechanizacji większe efekty użytkowe.

Comments are closed.

  • Zadania nauki

    Zadaniem nauki o ekonomice i organizacji gospodarstw rolniczych jest opracowanie zasad prowadzenia gospodarstwa rolniczego w celu osiągnięcia przez jego właściciela możliwie najlepszych efektów gospodarczych. Z prywatno-gospodarczego punktu widzenia efekt ten zostaje osiągnięty wówczas, gdy uzyskany w procesie produkcyjnym przychód przewyższa nakłady. W gospodarstwie rolniczym, w przeciwieństwie do przedsiębiorstw przemysłowych, efekt działalności produkcyjnej składa się nie …
  • Wymiana waluty a kredyt we frankach

    Jak uporać się z kredytem we frankach? Jak wiadomo, w ciągu wielu lat naprawdę wiele osób zadłużyło się poprzez kredyty w obcej walucie. Niewątpliwie miał to być sposób na oszczędności, a okazało się, że jest zupełnie odwrotnie. Co prawda, ostatnie działania polskiego parlamentu w tej sprawie mają przynieść niewielką pomoc osobom, które zaciągnęły kredyt we …
  • Okresy wychowu

    Gąsięta w ciągu pierwszych 8 tygodni cechuje bardzo intensywna przemiana materii oraz szybki wzrost i rozwój. Charakterystyczną cechą jest szybszy wzrost samców, co zaznacza się wyraźnie wyższą masą ich ciała od 4 tygodnia życia. Tempo wzrostu gąsiąt najwyższe w 6 tygodniu, później stopniowo maleje. W ciągu stosunkowo krótkiego okresu następuje znaczna zmiana w składzie chemicznym …
  • Koszenie trawy

    Przez wielokrotne koszenie trawy przed osiągnięciom jej dojrzałości można w bardzo dużej mierze nie dopuścić do ujawnienia się prawa o zmniejszającej się efektywności nakładów. Na użytkach zielonych o zaledwie dobrych warunkach siedliska bez trudu osiąga się plony zapewniające dobrą rentowność i wynoszące 70 lub więcej q jednostek zbożowych, czego nie uzyskuje się przy uprawie zbóż …
  • Eksport

    Nadzwyczaj mały udział eksportu w światowej produkcji środków spożycia występuje jeszcze dobitniej, jeśli się uwzględni fakt, że 70% eksportowanych artykułów żywnościowych importuje tylko kilka krajów europejskich. Do samej Anglii kieruje się 50% eksportu światowego, a w eksporcie mięsa nawet 75%. Również w Europie zachodniej mamy tylko 5 krajów, które z uwagi na wysoko rozwinięty w …