Produkcja rolnicza

Wytwarzanie produktów przy możliwie najmniejszym nakładzie osiąga się tylko przy „najkorzystniejszej albo najtańszej proporcji między tymi trzema czynnikami produkcji” uwzględniając ich produktywność i koszty. Według Carella ten „układ najmniejszych kosztów” występuje wówczas, jeżeli ostatnia jednostka pieniężna włożona w odnośny środek produkcji wykazuje dla wszystkich czynników produkcji taki sam przyrost dochodu. Najtańszą proporcję między czynnikami produkcji użytymi do wytwarzania jakiejś zamierzonej ilości produkcji uzyskuje się wówczas, jeżeli pieniężny przychód krańcowy jest dla wszystkich czynników produkcji równy nakładowi krańcowemu. Każdorazowy udział jednego z czynników produkcji w zespole wszystkich czynników zależy zatem od jego produktywności i kosztów związanych z jego użyciem. Zmiany w produktywności albo w relacjach cen i kosztów muszą zatem spowodować przesunięcia w proporcjach między użytymi czynnikami produkcji. Jeżeli np. ze względu na wzrastające koszty jednego czynnika produkcji będzie spadał efekt użytkowy z włożonej w nią ostatniej jednostki pieniężnej, to tak długo będzie się dążyć do zastąpienia tego czynnika produkcji innym dającym korzystniejszy efekt użytkowy, aż przywróci się równowagę między dochodami krańcowymi. Zjawisko to przeżyliśmy u nas właśnie w ostatnich latach i dążymy w związku z tym do ukształtowania rolniczego procesu produkcyjnego zgodnie z podanymi konsekwencjami. W wyniku bowiem dynamicznego wzrostu kosztów pracy (płace) ekonomiczny efekt użytkowy tego czynnika w porównaniu z kapitałem obniżył się znacznie. Wskutek tego dąży się u nas obecnie nie tylko do zastąpienia w pewnym stopniu pracy ręcznej maszynami, lecz jednocześnie do przestawienia się w ramach organizacji gospodarstwa z bardziej pracochłonnych gałęzi produkcyjnych na gałęzie produkcyjne przynoszące dzięki mechanizacji większe efekty użytkowe.

Comments are closed.

  • Rejony nieprzyjazne

    W rejonach, w których nie ma dostatecznej ilości ciepła wymaganej przez buraki, gromadzi się pasze soczyste na zimę poprzez silosowanie traw i zielonek. W rejonach tropikalnych buraki cukrowe i pastewne zastępuje się kiszoną kukurydzą. Suma ciepła służąca wzrostowi roślin jest więc rezultatem długości okresu wegetacyjnego i średniej temperatury. Sama średnia roczna temperatura, podobnie jak sama …
  • Gospodarstwo naturalne

    Na tym najniższym etapie rozwoju chłop widzi cel swojej pracy w zapewnieniu sobie warunków utrzymania poprzez wytwarzanie potrzebnych mu środków żywności oraz surowców niezbędnych do produkcji odzieży itp. Pracuje on w celu zaspokojenia wszystkich potrzeb rodziny oraz zapewnienia jej znośnego i skromnego życia. Produkcja odbywa się przy prawie całkowitym odizolowaniu od pozostałej gospodarki, przy czym …
  • Trójpolówka

    Wszędzie tam, gdzie naturalne warunki lokalne umożliwiały w poważniejszym zakresie uprawę roli, trójpolówka jako system gospodarczy opanowywała organizację gospodarstw rolnych w sposób zdumiewająco jednorodny. O istocie średniowiecznego rolnictwa decydowało jednak nie tyle stosowanie prymitywnej monokultury zbożowej, ile przede wszystkim związany z tym ustrój łanowy. Nawiązując do tradycji starogermańskiej, dzielono pola — zależnie od warunków glebowych …
  • Euro w kantorze online a stacjonarnym

    Nie wszyscy są zbyt rozrzutni, jeżeli chodzi o finanse. Niektórzy bardzo lubią oszczędności. Są tacy, którzy, gdy tylko mogą, robią wszystko, co w ich mocy, aby za towary i usługi zapłacić nieco mniej. Tak samo jest w przypadku euro.
  • Szlachta ministerialna

    Obok książąt, wyższej szlachty, kościoła i klasztorów „panami” była również niższa szlachta (szlachta ministerialna). Istota ustroju pańszczyźnianego polegała w pewnym stopniu na umowie prawnej między panem a chłopem, na podstawie której ziemia i budynki były przekazywane chłopom w użytkowanie. W zamian za to byli oni obowiązani do daniny pieniężnej, świadczeń w naturze i do usług. …