Przechowywanie jaj

Jaja powinny być przechowywane w pomieszczeniu klimatyzowanym. Pomieszczenie takie — bezokienne, dobrze wietrzone, suche — stwarza możliwość właściwego ich przechowywania. Jaja powinny być w temperaturze 10—12°C, jeżeli czas przechowywania nie przekracza 7 dni lub w temperaturze 7— —10°C przy przechowywaniu przez 14 dni. Wilgotność względna powietrza nie powinna przekraczać 75%. W pomieszczeniu nie może być obcych zapachów, zwłaszcza stęchlizny i pleśni. Bardzo istotnym czynnikiem wpływającym na zdolność wylęgową jaj gęsich jest ich pionowe ułożenie ostrym końcem do dołu; ułożenie poziome stwarza konieczność codziennego obracania jaj o 180°. Według danych radzieckich jaja gęsie należy przechowywać w temperaturze 5—12°C i wilgotności 75—85% i to nie dłużej niż 10—15 dni. Przy przechowywaniu powyżej 5 dni jaja trzeba codziennie obracać, aby żółtko nie przylepiło się do błon obiałkowych. Zdolność wylęgową jaj można przedłużać przez okresowe ich podgrzewanie do temperatury około 37,0°C, przechowywanie w azocie itp. Przy przechowywaniu jaj przez 15—20 dni dobre wyniki dawało jednorazowe 5-godzinne podgrzewanie. Przy przechowywaniu jaj przez czas 1 miesiąca zadowalającą wylęgowość zapewniło pięciokrotne ogrzewanie ich co 5 dni po 5 godzin.

Comments are closed.

  • Państwa przemysłowe

    Popyt na ziemię jest wielki, zwłaszcza że nie ogranicza się tylko do nabywców rolników; uzyskiwany z hektara dochód pieniężny dzięki korzystnym warunkom zbytu duży. Oba zjawiska powodują wysoką rentę gruntową, a w związku z tym koszty użytkowania ziemi są stosunkowo wysokie. Korzystne warunki ekonomiczne dla zbytu produktów rolniczych z jednej strony i dla zakupu środków …
  • Uboczne gospodarstwo

    Niesamodzielne, małe gospodarstwo nie zapewniające właścicielowi i jego rodzinie warunków do pełnego utrzymania się wyłącznie z rolnictwa. Uzyskiwana tu produkcja rolnicza służy przeważnie zaopatrzeniu rodziny w środki żywności, podczas gdy dochód pieniężny uzyskiwany jest głównie albo całkowicie dzięki pracy poza gospodarstwem, a więc w przemyśle itp. Użytkowanie ziemi uprawnej, jak również organizacja produkcji zwierzęcej są …
  • Ceramika łazienkowa – piękna i funkcjonalna ceramika w Twojej łazience!

    Producenci wyposażenia łazienek od lat konkurują o zaufanie i uwagę swoich klientów. Dokładają wszelkich starań, aby ich produkty odznaczały się najwyższą jakością wykonania, a same projekty odznaczały się niepowtarzalnym designem, który znacząco wpłynie na estetykę wnętrza łazienki. Wybór ceramiki sanitarnej może dziś przyprawić o zawrót głowy. Na rynku istnieje wiele zróżnicowanych pod wieloma względami umywalek, …
  • Zamieranie zarodków

    Zamieranie zarodków w pierwszym okresie rozwoju spowodowane jest nieodpowiednimi warunkami środowiskowymi, a zwłaszcza złym żywieniem stada reprodukcyjnego. Gorszy rozwój zarodków w tym czasie może być również wynikiem niewłaściwego przechowywania jaj lub złego ich transportu. Natomiast zamieranie zarodków między 2 a 4 tygodniem lęgu spowodowane jest zazwyczaj błędami techniki lęgu. Biologiczna analiza lęgu polega na zapisywaniu …
  • Gospodarstwo naturalne

    Na tym najniższym etapie rozwoju chłop widzi cel swojej pracy w zapewnieniu sobie warunków utrzymania poprzez wytwarzanie potrzebnych mu środków żywności oraz surowców niezbędnych do produkcji odzieży itp. Pracuje on w celu zaspokojenia wszystkich potrzeb rodziny oraz zapewnienia jej znośnego i skromnego życia. Produkcja odbywa się przy prawie całkowitym odizolowaniu od pozostałej gospodarki, przy czym …