Przechowywanie jaj

Jaja powinny być przechowywane w pomieszczeniu klimatyzowanym. Pomieszczenie takie — bezokienne, dobrze wietrzone, suche — stwarza możliwość właściwego ich przechowywania. Jaja powinny być w temperaturze 10—12°C, jeżeli czas przechowywania nie przekracza 7 dni lub w temperaturze 7— —10°C przy przechowywaniu przez 14 dni. Wilgotność względna powietrza nie powinna przekraczać 75%. W pomieszczeniu nie może być obcych zapachów, zwłaszcza stęchlizny i pleśni. Bardzo istotnym czynnikiem wpływającym na zdolność wylęgową jaj gęsich jest ich pionowe ułożenie ostrym końcem do dołu; ułożenie poziome stwarza konieczność codziennego obracania jaj o 180°. Według danych radzieckich jaja gęsie należy przechowywać w temperaturze 5—12°C i wilgotności 75—85% i to nie dłużej niż 10—15 dni. Przy przechowywaniu powyżej 5 dni jaja trzeba codziennie obracać, aby żółtko nie przylepiło się do błon obiałkowych. Zdolność wylęgową jaj można przedłużać przez okresowe ich podgrzewanie do temperatury około 37,0°C, przechowywanie w azocie itp. Przy przechowywaniu jaj przez 15—20 dni dobre wyniki dawało jednorazowe 5-godzinne podgrzewanie. Przy przechowywaniu jaj przez czas 1 miesiąca zadowalającą wylęgowość zapewniło pięciokrotne ogrzewanie ich co 5 dni po 5 godzin.

Comments are closed.

  • Okresy wychowu

    Gąsięta w ciągu pierwszych 8 tygodni cechuje bardzo intensywna przemiana materii oraz szybki wzrost i rozwój. Charakterystyczną cechą jest szybszy wzrost samców, co zaznacza się wyraźnie wyższą masą ich ciała od 4 tygodnia życia. Tempo wzrostu gąsiąt najwyższe w 6 tygodniu, później stopniowo maleje. W ciągu stosunkowo krótkiego okresu następuje znaczna zmiana w składzie chemicznym …
  • Eksport

    Nadzwyczaj mały udział eksportu w światowej produkcji środków spożycia występuje jeszcze dobitniej, jeśli się uwzględni fakt, że 70% eksportowanych artykułów żywnościowych importuje tylko kilka krajów europejskich. Do samej Anglii kieruje się 50% eksportu światowego, a w eksporcie mięsa nawet 75%. Również w Europie zachodniej mamy tylko 5 krajów, które z uwagi na wysoko rozwinięty w …
  • Elastyczność produkcji

    Elastyczność produkcji jest jednak różna w różnych gałęziach gospodarstwa. Jest ona najsłabsza w tak zwanych komplementarnych gałęziach gospodarstwa o najsilniej zaznaczonych powiązaniach wewnętrznych. Zdolność przestawiania się w tych gałęziach jest ograniczona głównie do zmiany form użytkowania danej gałęzi gospodarstwa, może to np. być przejście z produkcji mleka na opas w chowie bydła lub zmiana uprawianej …
  • Kredyt mieszkaniowy, czyli co to takiego?

    More from my siteJak wykończyć mieszkanie czy dom niewielkim kosztem?Wymiana waluty a kredyt we frankachZbuduj idealny portfel inwestycyjnyUsługi specjalistyczneKredyty samochodowe – kup wymarzone autoGdzie sprzedać franka szwajcarskiego
  • Gospodarstwo naturalne

    Na tym najniższym etapie rozwoju chłop widzi cel swojej pracy w zapewnieniu sobie warunków utrzymania poprzez wytwarzanie potrzebnych mu środków żywności oraz surowców niezbędnych do produkcji odzieży itp. Pracuje on w celu zaspokojenia wszystkich potrzeb rodziny oraz zapewnienia jej znośnego i skromnego życia. Produkcja odbywa się przy prawie całkowitym odizolowaniu od pozostałej gospodarki, przy czym …