Przechowywanie jaj

Jaja powinny być przechowywane w pomieszczeniu klimatyzowanym. Pomieszczenie takie — bezokienne, dobrze wietrzone, suche — stwarza możliwość właściwego ich przechowywania. Jaja powinny być w temperaturze 10—12°C, jeżeli czas przechowywania nie przekracza 7 dni lub w temperaturze 7— —10°C przy przechowywaniu przez 14 dni. Wilgotność względna powietrza nie powinna przekraczać 75%. W pomieszczeniu nie może być obcych zapachów, zwłaszcza stęchlizny i pleśni. Bardzo istotnym czynnikiem wpływającym na zdolność wylęgową jaj gęsich jest ich pionowe ułożenie ostrym końcem do dołu; ułożenie poziome stwarza konieczność codziennego obracania jaj o 180°. Według danych radzieckich jaja gęsie należy przechowywać w temperaturze 5—12°C i wilgotności 75—85% i to nie dłużej niż 10—15 dni. Przy przechowywaniu powyżej 5 dni jaja trzeba codziennie obracać, aby żółtko nie przylepiło się do błon obiałkowych. Zdolność wylęgową jaj można przedłużać przez okresowe ich podgrzewanie do temperatury około 37,0°C, przechowywanie w azocie itp. Przy przechowywaniu jaj przez 15—20 dni dobre wyniki dawało jednorazowe 5-godzinne podgrzewanie. Przy przechowywaniu jaj przez czas 1 miesiąca zadowalającą wylęgowość zapewniło pięciokrotne ogrzewanie ich co 5 dni po 5 godzin.

Comments are closed.

  • Rejony nieprzyjazne

    W rejonach, w których nie ma dostatecznej ilości ciepła wymaganej przez buraki, gromadzi się pasze soczyste na zimę poprzez silosowanie traw i zielonek. W rejonach tropikalnych buraki cukrowe i pastewne zastępuje się kiszoną kukurydzą. Suma ciepła służąca wzrostowi roślin jest więc rezultatem długości okresu wegetacyjnego i średniej temperatury. Sama średnia roczna temperatura, podobnie jak sama …
  • Zamieranie zarodków

    Zamieranie zarodków w pierwszym okresie rozwoju spowodowane jest nieodpowiednimi warunkami środowiskowymi, a zwłaszcza złym żywieniem stada reprodukcyjnego. Gorszy rozwój zarodków w tym czasie może być również wynikiem niewłaściwego przechowywania jaj lub złego ich transportu. Natomiast zamieranie zarodków między 2 a 4 tygodniem lęgu spowodowane jest zazwyczaj błędami techniki lęgu. Biologiczna analiza lęgu polega na zapisywaniu …
  • Trójpolówka

    Wszędzie tam, gdzie naturalne warunki lokalne umożliwiały w poważniejszym zakresie uprawę roli, trójpolówka jako system gospodarczy opanowywała organizację gospodarstw rolnych w sposób zdumiewająco jednorodny. O istocie średniowiecznego rolnictwa decydowało jednak nie tyle stosowanie prymitywnej monokultury zbożowej, ile przede wszystkim związany z tym ustrój łanowy. Nawiązując do tradycji starogermańskiej, dzielono pola — zależnie od warunków glebowych …
  • Pęknięta rura

    Wróciłam właśnie z pracy do domu, a tu wszystko zalane wodą. Nie mam pojęcia co się stało. Przecież nie ustawiałam żadnego prania ani nic w tym rodzaju. Szybko złapałam za mopa i starałam się pozbierać chociaż część tej wody. Wszystko było mokre. Suszeniem zajmę się później, teraz najważniejsze by nie zalać sąsiadów z dołu.
  • Państwa przemysłowe

    Popyt na ziemię jest wielki, zwłaszcza że nie ogranicza się tylko do nabywców rolników; uzyskiwany z hektara dochód pieniężny dzięki korzystnym warunkom zbytu duży. Oba zjawiska powodują wysoką rentę gruntową, a w związku z tym koszty użytkowania ziemi są stosunkowo wysokie. Korzystne warunki ekonomiczne dla zbytu produktów rolniczych z jednej strony i dla zakupu środków …