Przerwy w utrzymaniu temperatury

Jeżeli przerwa w ogrzewaniu nastąpi w ostatnich dniach lęgu, konieczne Jenl utrzymywanie odpowiedniej temperatury, a także właściwego prze pływu powietrza, aby pisklęta nie zamarły z braku tlenu. Jeśli temperatura w aparacie była za niska w ciągu całego lęgu, notuje się znaczną liczbę gąsiąt padłych w pierwszych godzinach po wylęgu. Utrzymywanie nadmiernej wilgotności w aparatach wylęgowych powoduje zamieranie zarodków w końcowym okresie lęgu, przy czym wyląg jest opóźniony, a uzyskane pisklęta słabe, z pozlepianym puchem. Przy niedostatecznej wilgotności ma miejsce nadmierne parowanie wody z jaj, wskutek czego treść ich gęstnieje, co utrudnia wykorzystanie pokarmu. U zamarłych zarodków stwierdza się wylewy krwawe w narządach wewnętrznych, przekrwienia skóry, dużo jest też piskląt uduszonych. Wyląg piskląt następuje wtedy wcześniej, ptaki są drobne, suche o intensywnym zabarwieniu puchu. Skorupa jest krucha i sucha, podobnie jak błony jaja. Objawy są więc podobne jak przy przegrzaniu. Takie same oznaki stwierdza się przy niedotlenieniu zarodków. Niewłaściwe przechowywanie jaj przed lęgiem powoduje, także wczesne zamieranie zarodków i opóźnienie wylęgu.

Comments are closed.

  • Korzyści z posiadania inwestycji ubezpieczeniowych

    Prowadzenie inwestycji pozwalających na posiadanie atrakcyjnego ubezpieczenia może stać się dodatkowym źródłem dochodu, jeżeli tylko uda się dobrze ulokować pieniądze i wybrać najbardziej dopasowany do indywidualnych potrzeb produkt bankowy. Dlatego osoby zainteresowane podstawowymi produktami inwestycyjnymi chętnie decydują się na produkt ubezpieczeniowy o nazwie Investment Program.
  • Wychów

    Im młodszy organizm, tym w większym stopniu poddaje się wpływom środowiska. Dlatego właściwie przeprowadzony wychów w znacznej mierze rzutuje nie tylko na wzrost i rozwój oraz zdrowie gąsiąt, ale także na produkcję gęsi dorosłych. Wychów gąsiąt może być naturalny lub sztuczny. Wodzicielka opiekuje się gąsiętami, chroni je przed niebezpieczeństwem i uczy poszukiwania pokarmu. Sztuczny wychów …
  • Produkcja rolnicza

    Wytwarzanie produktów przy możliwie najmniejszym nakładzie osiąga się tylko przy „najkorzystniejszej albo najtańszej proporcji między tymi trzema czynnikami produkcji” uwzględniając ich produktywność i koszty. Według Carella ten „układ najmniejszych kosztów” występuje wówczas, jeżeli ostatnia jednostka pieniężna włożona w odnośny środek produkcji wykazuje dla wszystkich czynników produkcji taki sam przyrost dochodu. Najtańszą proporcję między czynnikami produkcji …
  • Gospodarstwo nierentowne

    Gospodarstwo nierentowne można prowadzić tylko tak długo, jak długo znajdą się wierzyciele gotowi udzielić kredytów na pokrycie strat. Niestety gospodarstwa chłopskie uzyskują obecnie kredyty niezwykle łatwo. Fakt ten wynika z wysokich, a przede wszystkim niezniszczalnych wartości kapitałowych, jakimi rozporządza rolnictwo, zwłaszcza w postaci ziemi, tym bardziej, że roczne zapotrzebowanie gotówkowe na potrzeby bieżącego procesu produkcyjnego …
  • Przetwarzanie gospodarstwa

    O przetwarzaniu wewnątrz gospodarstwa mówimy wówczas, gdy wytwory rolniczego procesu produkcyjnego są zużytkowane wewnątrz gospodarstwa lub gdy nierynkowe produkty rolnicze są przerabiane na produkty rynkowe. W ten sposób produkcja rolnicza ma również za zadanie wytwarzanie szeregu własnych środków produkcji. Przy niskim stanie rozwoju rolnictwa używa się wyłącznie środków produkcji wytworzonych we własnym gospodarstwie; dopiero w …