Przerwy w utrzymaniu temperatury

Jeżeli przerwa w ogrzewaniu nastąpi w ostatnich dniach lęgu, konieczne Jenl utrzymywanie odpowiedniej temperatury, a także właściwego prze pływu powietrza, aby pisklęta nie zamarły z braku tlenu. Jeśli temperatura w aparacie była za niska w ciągu całego lęgu, notuje się znaczną liczbę gąsiąt padłych w pierwszych godzinach po wylęgu. Utrzymywanie nadmiernej wilgotności w aparatach wylęgowych powoduje zamieranie zarodków w końcowym okresie lęgu, przy czym wyląg jest opóźniony, a uzyskane pisklęta słabe, z pozlepianym puchem. Przy niedostatecznej wilgotności ma miejsce nadmierne parowanie wody z jaj, wskutek czego treść ich gęstnieje, co utrudnia wykorzystanie pokarmu. U zamarłych zarodków stwierdza się wylewy krwawe w narządach wewnętrznych, przekrwienia skóry, dużo jest też piskląt uduszonych. Wyląg piskląt następuje wtedy wcześniej, ptaki są drobne, suche o intensywnym zabarwieniu puchu. Skorupa jest krucha i sucha, podobnie jak błony jaja. Objawy są więc podobne jak przy przegrzaniu. Takie same oznaki stwierdza się przy niedotlenieniu zarodków. Niewłaściwe przechowywanie jaj przed lęgiem powoduje, także wczesne zamieranie zarodków i opóźnienie wylęgu.

Comments are closed.

  • Eksport

    Nadzwyczaj mały udział eksportu w światowej produkcji środków spożycia występuje jeszcze dobitniej, jeśli się uwzględni fakt, że 70% eksportowanych artykułów żywnościowych importuje tylko kilka krajów europejskich. Do samej Anglii kieruje się 50% eksportu światowego, a w eksporcie mięsa nawet 75%. Również w Europie zachodniej mamy tylko 5 krajów, które z uwagi na wysoko rozwinięty w …
  • Zamieranie zarodków

    Zamieranie zarodków w pierwszym okresie rozwoju spowodowane jest nieodpowiednimi warunkami środowiskowymi, a zwłaszcza złym żywieniem stada reprodukcyjnego. Gorszy rozwój zarodków w tym czasie może być również wynikiem niewłaściwego przechowywania jaj lub złego ich transportu. Natomiast zamieranie zarodków między 2 a 4 tygodniem lęgu spowodowane jest zazwyczaj błędami techniki lęgu. Biologiczna analiza lęgu polega na zapisywaniu …
  • Śmiertelność zarodków

    Przyczyną wzmożonej śmiertelności zarodków są też choroby niosek oraz nieodpowiednie warunki środowiska w gęśniku i na wybiegu. Najgroźniejsze są zakażenia pleśniami objawiające się rozrzedzeniem i zmętnieniem białka jaj i szarymi plamami na żółtku. Większość zarodków zamiera, a zakażone jaja pękają. Znaczna liczba zarodków zamiera także wskutek wad w technice lęgu. Przegrzanie jaj w pierwszych dniach …
  • Speedtest – szybkość ma znaczenie

    Jeżeli rodzic nie jest w stanie zapewnić łącza szybszego, niż mają koledzy w klasie, dziecko może przejść przez swego rodzaju załamanie psychiczne, ponieważ pozytywne przejście speedtestu na oczach rówieśników, jest często jednoznaczne z zaakceptowaniem takiego człowieka. Jeśli dziecko nie zostanie zaakceptowane w szkole, możliwe, że już nigdy nie będzie chciało pokazać światu swoich talentów.
  • Opas bydła na większą skalę

    Opas bydła na większą skalę występuje jedynie w gospodarstwach dużych. Wyjątek stanowi tu tucz cieląt jako forma przetwarzania mleka, wymagający dużej troskliwości przy obsłudze młodych zwierząt i dlatego nadający się szczególnie dla drobnych gospodarstw chłopskich. Ze względu na konieczność utrzymania wysokiej intensywności pracy często nawet rezygnuje się w małych chłopskich gospodarstwach rodzinnych z wychowu młodzieży …