Przetwarzanie gospodarstwa

O przetwarzaniu wewnątrz gospodarstwa mówimy wówczas, gdy wytwory rolniczego procesu produkcyjnego są zużytkowane wewnątrz gospodarstwa lub gdy nierynkowe produkty rolnicze są przerabiane na produkty rynkowe. W ten sposób produkcja rolnicza ma również za zadanie wytwarzanie szeregu własnych środków produkcji. Przy niskim stanie rozwoju rolnictwa używa się wyłącznie środków produkcji wytworzonych we własnym gospodarstwie; dopiero w gospodarstwie kulturalnym, powiązanym z rynkiem, dokupuje się środki produkcji wytwarzane przez przemysł. Przetwarzanie wewnątrz gospodarstwa obejmuje również przerób artykułów w tzw. własnych przetwórczych zakładach pomocniczych, jak gorzelnie, młyny, browary itd. Jednak pod wpływem wzrastającego podziału pracy dalszy postęp rozwoju ekonomicznego rolnictwa prowadzi do zaniku tego typu przetwórni w gospodarstwie rolniczym i do wydzielenia tej działalności w przedsiębiorstwa przemysłowe prowadzone poza gospodarstwem rolniczym. O „uszlachetnianiu” produktów rolniczych możemy, ściśle rzecz biorąc, mówić tylko wówczas, gdy mniej wartościowe artykuły rynkowe, jak np. ziemniaki i zboże, przetwarza się przy tuczu świń na produkty bardziej wartościowe; czyni się tak jedynie w celu korzystniejszego ich spieniężenia.

Comments are closed.

  • Gospodarstwo nierentowne

    Gospodarstwo nierentowne można prowadzić tylko tak długo, jak długo znajdą się wierzyciele gotowi udzielić kredytów na pokrycie strat. Niestety gospodarstwa chłopskie uzyskują obecnie kredyty niezwykle łatwo. Fakt ten wynika z wysokich, a przede wszystkim niezniszczalnych wartości kapitałowych, jakimi rozporządza rolnictwo, zwłaszcza w postaci ziemi, tym bardziej, że roczne zapotrzebowanie gotówkowe na potrzeby bieżącego procesu produkcyjnego …
  • Opas bydła na większą skalę

    Opas bydła na większą skalę występuje jedynie w gospodarstwach dużych. Wyjątek stanowi tu tucz cieląt jako forma przetwarzania mleka, wymagający dużej troskliwości przy obsłudze młodych zwierząt i dlatego nadający się szczególnie dla drobnych gospodarstw chłopskich. Ze względu na konieczność utrzymania wysokiej intensywności pracy często nawet rezygnuje się w małych chłopskich gospodarstwach rodzinnych z wychowu młodzieży …
  • Średniowiecze

    W średniowiecznym ustroju pańszczyźnianym chłopi byli ponadto pociągani przez pana do wielu robót, które nie miały nic wspólnego z rolnictwem. Tylko wkład pracy i daniny chłopów umożliwiły — w prymitywnych warunkach gospodarczych średniowiecza i przy bardzo małym zagęszczeniu ludności — wznoszenie okazałych budowli w postaci zamków, pałaców, a także wspaniałych katedr epoki romańskiej. W okresie …
  • Pastwisko i łąka

    Gęsi można paść na pastwiskach lub łąkach po sprzęcie pierwszego pokosu traw. Odrost traw nie powinien wynosić więcej niż 10—20 cm, gdyż wyższą roślinność gęsi niszczą przez wydeptywanie. Wykorzystują one również dobrze pastwiska po innych zwierzętach. Na 1 ha średniej jakości pastwiska można odchować 100—150 gęsi, zbiór zielonki natomiast z 1 ha zapewnia paszę na …
  • Wykorzystanie zasobów pracy

    Konieczność racjonalnego wykorzystania istniejącego zasobu pracy decyduje tym silniej o organizacji gospodarstwa, im mniejsza jest jego powierzchnia, a w związku z tym im większa jest obsada siły roboczej na jednostkę powierzchni. W czysto chłopskich gospodarstwach rodzinnych moment ten przesłania nawet wpływ innych czynników warunkujących intensyfikację. Dlatego też stosunek siły roboczej do powierzchni użytków rolnych decyduje …