Przetwarzanie gospodarstwa

O przetwarzaniu wewnątrz gospodarstwa mówimy wówczas, gdy wytwory rolniczego procesu produkcyjnego są zużytkowane wewnątrz gospodarstwa lub gdy nierynkowe produkty rolnicze są przerabiane na produkty rynkowe. W ten sposób produkcja rolnicza ma również za zadanie wytwarzanie szeregu własnych środków produkcji. Przy niskim stanie rozwoju rolnictwa używa się wyłącznie środków produkcji wytworzonych we własnym gospodarstwie; dopiero w gospodarstwie kulturalnym, powiązanym z rynkiem, dokupuje się środki produkcji wytwarzane przez przemysł. Przetwarzanie wewnątrz gospodarstwa obejmuje również przerób artykułów w tzw. własnych przetwórczych zakładach pomocniczych, jak gorzelnie, młyny, browary itd. Jednak pod wpływem wzrastającego podziału pracy dalszy postęp rozwoju ekonomicznego rolnictwa prowadzi do zaniku tego typu przetwórni w gospodarstwie rolniczym i do wydzielenia tej działalności w przedsiębiorstwa przemysłowe prowadzone poza gospodarstwem rolniczym. O „uszlachetnianiu” produktów rolniczych możemy, ściśle rzecz biorąc, mówić tylko wówczas, gdy mniej wartościowe artykuły rynkowe, jak np. ziemniaki i zboże, przetwarza się przy tuczu świń na produkty bardziej wartościowe; czyni się tak jedynie w celu korzystniejszego ich spieniężenia.

Comments are closed.

  • Sposób działania fachowego biura rachunkowego

    Udając się do biura rachunkowego dobrze jest wiedzieć, w jaki sposób działa każde biuro rachunkowe. Trzeba przyznać, że niezależnie od wielkości biura rachunkowego można w nim uzyskać pomoc w zakresie przygotowania zeznania podatkowego czy innego sprawozdania finansowego przydającego się osobom prywatnym i publicznym. Ponadto większe biura rachunkowe starają się udzielać swoim klientom bardziej skomplikowanych porad …
  • Gospodarstwo nierentowne

    Gospodarstwo nierentowne można prowadzić tylko tak długo, jak długo znajdą się wierzyciele gotowi udzielić kredytów na pokrycie strat. Niestety gospodarstwa chłopskie uzyskują obecnie kredyty niezwykle łatwo. Fakt ten wynika z wysokich, a przede wszystkim niezniszczalnych wartości kapitałowych, jakimi rozporządza rolnictwo, zwłaszcza w postaci ziemi, tym bardziej, że roczne zapotrzebowanie gotówkowe na potrzeby bieżącego procesu produkcyjnego …
  • Stosunki wilgotnościowe

    Zróżnicowanie przeciętnych rocznych opadów nie jest na obszarze kuli ziemskiej mniejsze niż zróżnicowanie temperatur. Wahają się one od wielu .tysięcy milimetrów na wewnętrznych obszarach strefy tropikalnej, na wyżynach, na pobrzeżach mórz i oceanów poprzez 300—200 mm w pustynnych stepach aż do prawie kompletnego ich zaniku na pustyniach (gdzie opady deszczowe występują całkiem rzadko i nieregularnie). …
  • Przechowywanie jaj

    Jaja powinny być przechowywane w pomieszczeniu klimatyzowanym. Pomieszczenie takie — bezokienne, dobrze wietrzone, suche — stwarza możliwość właściwego ich przechowywania. Jaja powinny być w temperaturze 10—12°C, jeżeli czas przechowywania nie przekracza 7 dni lub w temperaturze 7— —10°C przy przechowywaniu przez 14 dni. Wilgotność względna powietrza nie powinna przekraczać 75%. W pomieszczeniu nie może być …
  • Do pracy tuż po studiach?

    Ukończenie studiów, w opinii wielu, samo w sobie powinno przynieść zatrudnienie. Realia jednak wyglądają nieco inaczej i warto sobie z tego z całą pewnością zdać sprawę. To, że uzyskamy tytuł magistra, licencjata, czy też inżyniera wcale nie implikuje, że od razu zdobędziemy dobre zatrudnienie. Poza rzetelnym wykształceniem bowiem, tym, co liczy się na rynku pracy, …