Przetwarzanie gospodarstwa

O przetwarzaniu wewnątrz gospodarstwa mówimy wówczas, gdy wytwory rolniczego procesu produkcyjnego są zużytkowane wewnątrz gospodarstwa lub gdy nierynkowe produkty rolnicze są przerabiane na produkty rynkowe. W ten sposób produkcja rolnicza ma również za zadanie wytwarzanie szeregu własnych środków produkcji. Przy niskim stanie rozwoju rolnictwa używa się wyłącznie środków produkcji wytworzonych we własnym gospodarstwie; dopiero w gospodarstwie kulturalnym, powiązanym z rynkiem, dokupuje się środki produkcji wytwarzane przez przemysł. Przetwarzanie wewnątrz gospodarstwa obejmuje również przerób artykułów w tzw. własnych przetwórczych zakładach pomocniczych, jak gorzelnie, młyny, browary itd. Jednak pod wpływem wzrastającego podziału pracy dalszy postęp rozwoju ekonomicznego rolnictwa prowadzi do zaniku tego typu przetwórni w gospodarstwie rolniczym i do wydzielenia tej działalności w przedsiębiorstwa przemysłowe prowadzone poza gospodarstwem rolniczym. O „uszlachetnianiu” produktów rolniczych możemy, ściśle rzecz biorąc, mówić tylko wówczas, gdy mniej wartościowe artykuły rynkowe, jak np. ziemniaki i zboże, przetwarza się przy tuczu świń na produkty bardziej wartościowe; czyni się tak jedynie w celu korzystniejszego ich spieniężenia.

Comments are closed.

  • Pastwisko i łąka

    Gęsi można paść na pastwiskach lub łąkach po sprzęcie pierwszego pokosu traw. Odrost traw nie powinien wynosić więcej niż 10—20 cm, gdyż wyższą roślinność gęsi niszczą przez wydeptywanie. Wykorzystują one również dobrze pastwiska po innych zwierzętach. Na 1 ha średniej jakości pastwiska można odchować 100—150 gęsi, zbiór zielonki natomiast z 1 ha zapewnia paszę na …
  • Gospodarstwo naturalne

    Na tym najniższym etapie rozwoju chłop widzi cel swojej pracy w zapewnieniu sobie warunków utrzymania poprzez wytwarzanie potrzebnych mu środków żywności oraz surowców niezbędnych do produkcji odzieży itp. Pracuje on w celu zaspokojenia wszystkich potrzeb rodziny oraz zapewnienia jej znośnego i skromnego życia. Produkcja odbywa się przy prawie całkowitym odizolowaniu od pozostałej gospodarki, przy czym …
  • Uboczne gospodarstwo

    Niesamodzielne, małe gospodarstwo nie zapewniające właścicielowi i jego rodzinie warunków do pełnego utrzymania się wyłącznie z rolnictwa. Uzyskiwana tu produkcja rolnicza służy przeważnie zaopatrzeniu rodziny w środki żywności, podczas gdy dochód pieniężny uzyskiwany jest głównie albo całkowicie dzięki pracy poza gospodarstwem, a więc w przemyśle itp. Użytkowanie ziemi uprawnej, jak również organizacja produkcji zwierzęcej są …
  • Stosunki cieplne

    Najważniejszymi wyznacznikami stosunków cieplnych z punktu widzenia produkcji rolniczej są: suma ciepła, którą rośliny otrzymują w okresie wzrostu; długość okresu wegetacyjnego mająca znaczenie dla wzrostu roślin i przebiegu prac polowych; występowanie skrajnych temperatur oddziałujących szkodliwie na wzrost roślin. Stosunki cieplne, wpływając na sumę ciepła będącą do dyspozycji roślin w okresie wegetacji, decydują o przydatności uprawnej …
  • Do pracy tuż po studiach?

    Ukończenie studiów, w opinii wielu, samo w sobie powinno przynieść zatrudnienie. Realia jednak wyglądają nieco inaczej i warto sobie z tego z całą pewnością zdać sprawę. To, że uzyskamy tytuł magistra, licencjata, czy też inżyniera wcale nie implikuje, że od razu zdobędziemy dobre zatrudnienie. Poza rzetelnym wykształceniem bowiem, tym, co liczy się na rynku pracy, …