Przygotowanie aparatów

Aby właściwie przygotować aparat wylęgowy i potrzebne urządzenia oraz dobrze prowadzić lęgi jaj gęsi, trzeba mieć przygotowanie zawodowe. Mimo niewątpliwego postępu w tej dziedzinie technika lęgu jaj gęsi nie jest w pełni opracowana. Dlatego konieczne jest doskonalenie sprzętu oraz metod lęgów. W kraju do lęgu jaj gęsi poza aparatami typu BBWS, które coraz bardziej wychodzą z użycia, używa się aparatów KU-102, a ostatnio także aparatów halowych Reform-Poldrob. Dobrze wykonany aparat wylęgowy musi gwarantować utrzymanie wszystkich niezbędnych wskaźników, a przede wszystkim odpowiedniej temperatury. Właściwe przygotowanie aparatu wylęgowego do pracy decyduje w znacznym stopniu o wynikach lęgu. Aparaty należy ustawić w do tego celu przystosowanych pomieszczeniach właściwie ogrzewanych i wentylowanych. Aparat musi mieć dostateczną ilość miejsca. Od góry aparatu do sufitu odległość powinna wynosić 1,5 m, z tyłu do ściany 0,5 m. Podłoga aparatowni powinna być twarda i gładka, to ułatwia jej mycie i odkażanie. Przed przystąpieniem do próbnego uruchomienia aparatu wylęgowego należy dokładnie sprawdzić wszystkie urządzenia pomiarowe, a wyposażenie zakonserwować. Próba aparatu wylęgowego nie może trwać krócej niż dwie doby.

Comments are closed.

  • Zamieranie zarodków

    Zamieranie zarodków w pierwszym okresie rozwoju spowodowane jest nieodpowiednimi warunkami środowiskowymi, a zwłaszcza złym żywieniem stada reprodukcyjnego. Gorszy rozwój zarodków w tym czasie może być również wynikiem niewłaściwego przechowywania jaj lub złego ich transportu. Natomiast zamieranie zarodków między 2 a 4 tygodniem lęgu spowodowane jest zazwyczaj błędami techniki lęgu. Biologiczna analiza lęgu polega na zapisywaniu …
  • Rejony nieprzyjazne

    W rejonach, w których nie ma dostatecznej ilości ciepła wymaganej przez buraki, gromadzi się pasze soczyste na zimę poprzez silosowanie traw i zielonek. W rejonach tropikalnych buraki cukrowe i pastewne zastępuje się kiszoną kukurydzą. Suma ciepła służąca wzrostowi roślin jest więc rezultatem długości okresu wegetacyjnego i średniej temperatury. Sama średnia roczna temperatura, podobnie jak sama …
  • Śmiertelność zarodków

    Przyczyną wzmożonej śmiertelności zarodków są też choroby niosek oraz nieodpowiednie warunki środowiska w gęśniku i na wybiegu. Najgroźniejsze są zakażenia pleśniami objawiające się rozrzedzeniem i zmętnieniem białka jaj i szarymi plamami na żółtku. Większość zarodków zamiera, a zakażone jaja pękają. Znaczna liczba zarodków zamiera także wskutek wad w technice lęgu. Przegrzanie jaj w pierwszych dniach …
  • Państwa przemysłowe

    Popyt na ziemię jest wielki, zwłaszcza że nie ogranicza się tylko do nabywców rolników; uzyskiwany z hektara dochód pieniężny dzięki korzystnym warunkom zbytu duży. Oba zjawiska powodują wysoką rentę gruntową, a w związku z tym koszty użytkowania ziemi są stosunkowo wysokie. Korzystne warunki ekonomiczne dla zbytu produktów rolniczych z jednej strony i dla zakupu środków …
  • Uprawa roślin

    Uprawa roślin pozostawiających w glebie duże ilości substancji organicznych w postaci korzeni. Należą tu trwałe użytki zielone, jedno- lub wieloletnie koniczyny lub koniczyna z trawami oraz wszystkie inne motylkowe. Gdy przy uprawie tych roślin zwiększenie zawartości próchnicy w glebie jest tylko korzyścią uboczną, to przy uprawie nawozów zielonych w plonie głównym czy też w poplonach …