Śmiertelność zarodków

Przyczyną wzmożonej śmiertelności zarodków są też choroby niosek oraz nieodpowiednie warunki środowiska w gęśniku i na wybiegu. Najgroźniejsze są zakażenia pleśniami objawiające się rozrzedzeniem i zmętnieniem białka jaj i szarymi plamami na żółtku. Większość zarodków zamiera, a zakażone jaja pękają. Znaczna liczba zarodków zamiera także wskutek wad w technice lęgu. Przegrzanie jaj w pierwszych dniach rozwoju embrionalnego powoduje masowe zamieranie zarodków. Treść jaja stanowi często bezkształtną masę, zarodki mają zniekształcone głowy i otwartą jamę brzuszną. Jeżeli przegrzanie miało miejsce w drugiej połowie lęgu, stwierdza się zatrzymanie wzrostu, wcześniejsze nakłuwanie jaj, nierówny wyląg, w czasie którego zamiera znaczna część piskląt. Zamarłe pisklęta są nieprawidłowo ułożone w jaju; mają przekrwiony pęcherzyk żółtkowy i jelita, krwawiącą pępowinę oraz mało puchu. Krótkie, ale silne przegrzanie powoduje również większe zamieranie zarodków, u których stwierdza się wylewy w skórze, mózgu i wątrobie oraz duże przekrwienie płynu omoczni. Dochodzi do tego stanu często w wyniku przerwy w dostawie energii elektrycznej.

Comments are closed.

  • Eksport

    Nadzwyczaj mały udział eksportu w światowej produkcji środków spożycia występuje jeszcze dobitniej, jeśli się uwzględni fakt, że 70% eksportowanych artykułów żywnościowych importuje tylko kilka krajów europejskich. Do samej Anglii kieruje się 50% eksportu światowego, a w eksporcie mięsa nawet 75%. Również w Europie zachodniej mamy tylko 5 krajów, które z uwagi na wysoko rozwinięty w …
  • Wykorzystanie zasobów pracy

    Konieczność racjonalnego wykorzystania istniejącego zasobu pracy decyduje tym silniej o organizacji gospodarstwa, im mniejsza jest jego powierzchnia, a w związku z tym im większa jest obsada siły roboczej na jednostkę powierzchni. W czysto chłopskich gospodarstwach rodzinnych moment ten przesłania nawet wpływ innych czynników warunkujących intensyfikację. Dlatego też stosunek siły roboczej do powierzchni użytków rolnych decyduje …
  • Urządzanie w pomieszczeniach i na wybiegach

    Gęsi spędzają cały czas w pomieszczeniu i na wybiegu lub tylko na wybiegu. Każde z tych miejsc pobytu gęsi powinno być odpowiednio do tego przygotowane. Poza karmidłami i poidłami stadom reprodukcyjnym trzeba zapewnić klimatyzowane pomieszczenia oraz gniazda. Te ostatnie należy tak skonstruować, aby gęsi mogły do nich swobodnie wchodzić. Warunkuje to wielkość gniazda i jego …
  • Zamieranie zarodków

    Zamieranie zarodków w pierwszym okresie rozwoju spowodowane jest nieodpowiednimi warunkami środowiskowymi, a zwłaszcza złym żywieniem stada reprodukcyjnego. Gorszy rozwój zarodków w tym czasie może być również wynikiem niewłaściwego przechowywania jaj lub złego ich transportu. Natomiast zamieranie zarodków między 2 a 4 tygodniem lęgu spowodowane jest zazwyczaj błędami techniki lęgu. Biologiczna analiza lęgu polega na zapisywaniu …
  • Stosunki cieplne

    Najważniejszymi wyznacznikami stosunków cieplnych z punktu widzenia produkcji rolniczej są: suma ciepła, którą rośliny otrzymują w okresie wzrostu; długość okresu wegetacyjnego mająca znaczenie dla wzrostu roślin i przebiegu prac polowych; występowanie skrajnych temperatur oddziałujących szkodliwie na wzrost roślin. Stosunki cieplne, wpływając na sumę ciepła będącą do dyspozycji roślin w okresie wegetacji, decydują o przydatności uprawnej …