Śmiertelność zarodków

Przyczyną wzmożonej śmiertelności zarodków są też choroby niosek oraz nieodpowiednie warunki środowiska w gęśniku i na wybiegu. Najgroźniejsze są zakażenia pleśniami objawiające się rozrzedzeniem i zmętnieniem białka jaj i szarymi plamami na żółtku. Większość zarodków zamiera, a zakażone jaja pękają. Znaczna liczba zarodków zamiera także wskutek wad w technice lęgu. Przegrzanie jaj w pierwszych dniach rozwoju embrionalnego powoduje masowe zamieranie zarodków. Treść jaja stanowi często bezkształtną masę, zarodki mają zniekształcone głowy i otwartą jamę brzuszną. Jeżeli przegrzanie miało miejsce w drugiej połowie lęgu, stwierdza się zatrzymanie wzrostu, wcześniejsze nakłuwanie jaj, nierówny wyląg, w czasie którego zamiera znaczna część piskląt. Zamarłe pisklęta są nieprawidłowo ułożone w jaju; mają przekrwiony pęcherzyk żółtkowy i jelita, krwawiącą pępowinę oraz mało puchu. Krótkie, ale silne przegrzanie powoduje również większe zamieranie zarodków, u których stwierdza się wylewy w skórze, mózgu i wątrobie oraz duże przekrwienie płynu omoczni. Dochodzi do tego stanu często w wyniku przerwy w dostawie energii elektrycznej.

Comments are closed.

  • Szlachta ministerialna

    Obok książąt, wyższej szlachty, kościoła i klasztorów „panami” była również niższa szlachta (szlachta ministerialna). Istota ustroju pańszczyźnianego polegała w pewnym stopniu na umowie prawnej między panem a chłopem, na podstawie której ziemia i budynki były przekazywane chłopom w użytkowanie. W zamian za to byli oni obowiązani do daniny pieniężnej, świadczeń w naturze i do usług. …
  • Produkcja rolnicza

    Wytwarzanie produktów przy możliwie najmniejszym nakładzie osiąga się tylko przy „najkorzystniejszej albo najtańszej proporcji między tymi trzema czynnikami produkcji” uwzględniając ich produktywność i koszty. Według Carella ten „układ najmniejszych kosztów” występuje wówczas, jeżeli ostatnia jednostka pieniężna włożona w odnośny środek produkcji wykazuje dla wszystkich czynników produkcji taki sam przyrost dochodu. Najtańszą proporcję między czynnikami produkcji …
  • Gospodarstwo naturalne

    Na tym najniższym etapie rozwoju chłop widzi cel swojej pracy w zapewnieniu sobie warunków utrzymania poprzez wytwarzanie potrzebnych mu środków żywności oraz surowców niezbędnych do produkcji odzieży itp. Pracuje on w celu zaspokojenia wszystkich potrzeb rodziny oraz zapewnienia jej znośnego i skromnego życia. Produkcja odbywa się przy prawie całkowitym odizolowaniu od pozostałej gospodarki, przy czym …
  • Przetwarzanie gospodarstwa

    O przetwarzaniu wewnątrz gospodarstwa mówimy wówczas, gdy wytwory rolniczego procesu produkcyjnego są zużytkowane wewnątrz gospodarstwa lub gdy nierynkowe produkty rolnicze są przerabiane na produkty rynkowe. W ten sposób produkcja rolnicza ma również za zadanie wytwarzanie szeregu własnych środków produkcji. Przy niskim stanie rozwoju rolnictwa używa się wyłącznie środków produkcji wytworzonych we własnym gospodarstwie; dopiero w …
  • Przechowywanie jaj

    Jaja powinny być przechowywane w pomieszczeniu klimatyzowanym. Pomieszczenie takie — bezokienne, dobrze wietrzone, suche — stwarza możliwość właściwego ich przechowywania. Jaja powinny być w temperaturze 10—12°C, jeżeli czas przechowywania nie przekracza 7 dni lub w temperaturze 7— —10°C przy przechowywaniu przez 14 dni. Wilgotność względna powietrza nie powinna przekraczać 75%. W pomieszczeniu nie może być …