Śmiertelność zarodków

Przyczyną wzmożonej śmiertelności zarodków są też choroby niosek oraz nieodpowiednie warunki środowiska w gęśniku i na wybiegu. Najgroźniejsze są zakażenia pleśniami objawiające się rozrzedzeniem i zmętnieniem białka jaj i szarymi plamami na żółtku. Większość zarodków zamiera, a zakażone jaja pękają. Znaczna liczba zarodków zamiera także wskutek wad w technice lęgu. Przegrzanie jaj w pierwszych dniach rozwoju embrionalnego powoduje masowe zamieranie zarodków. Treść jaja stanowi często bezkształtną masę, zarodki mają zniekształcone głowy i otwartą jamę brzuszną. Jeżeli przegrzanie miało miejsce w drugiej połowie lęgu, stwierdza się zatrzymanie wzrostu, wcześniejsze nakłuwanie jaj, nierówny wyląg, w czasie którego zamiera znaczna część piskląt. Zamarłe pisklęta są nieprawidłowo ułożone w jaju; mają przekrwiony pęcherzyk żółtkowy i jelita, krwawiącą pępowinę oraz mało puchu. Krótkie, ale silne przegrzanie powoduje również większe zamieranie zarodków, u których stwierdza się wylewy w skórze, mózgu i wątrobie oraz duże przekrwienie płynu omoczni. Dochodzi do tego stanu często w wyniku przerwy w dostawie energii elektrycznej.

Comments are closed.

  • Gdzie sprzedać franka szwajcarskiego

    Zwykle udajemy się do kantora po to, by kupić franka szwajcarskiego, ale każdy zdaje sobie sprawę z tego, że w tym samym punkcie można też go sprzedać. Pytanie tylko – gdzie będzie najkorzystniej? W internecie coraz więcej mówi się o giełdzie walut, specjalnej platformie umożliwiającej zakup oraz sprzedaż franka szwajcarskiego. W tym przypadku kurs jest …
  • Państwa przemysłowe

    Popyt na ziemię jest wielki, zwłaszcza że nie ogranicza się tylko do nabywców rolników; uzyskiwany z hektara dochód pieniężny dzięki korzystnym warunkom zbytu duży. Oba zjawiska powodują wysoką rentę gruntową, a w związku z tym koszty użytkowania ziemi są stosunkowo wysokie. Korzystne warunki ekonomiczne dla zbytu produktów rolniczych z jednej strony i dla zakupu środków …
  • Trójpolówka

    Wszędzie tam, gdzie naturalne warunki lokalne umożliwiały w poważniejszym zakresie uprawę roli, trójpolówka jako system gospodarczy opanowywała organizację gospodarstw rolnych w sposób zdumiewająco jednorodny. O istocie średniowiecznego rolnictwa decydowało jednak nie tyle stosowanie prymitywnej monokultury zbożowej, ile przede wszystkim związany z tym ustrój łanowy. Nawiązując do tradycji starogermańskiej, dzielono pola — zależnie od warunków glebowych …
  • Internetowy kantor – dobra propozycja dla przedsiębiorców

    Przedsiębiorcy prowadzący własną działalność gospodarczą i rozliczający się z partnerami zagranicznymi muszą mieć konto walutowe. Warto jednak wiedzieć, że podczas przewalutowania środków dokonywanego przez bank, naliczane są dodatkowe prowizje, co dla firmy oznacza straty. Czy da się to ograniczyć? Oczywiście – wystarczy zarejestrować się na specjalnej platformie umożliwiającej zakup środków walutowych bezpośrednio od innych internatów. …
  • Kredyt mieszkaniowy, czyli co to takiego?