Śmiertelność zarodków

Przyczyną wzmożonej śmiertelności zarodków są też choroby niosek oraz nieodpowiednie warunki środowiska w gęśniku i na wybiegu. Najgroźniejsze są zakażenia pleśniami objawiające się rozrzedzeniem i zmętnieniem białka jaj i szarymi plamami na żółtku. Większość zarodków zamiera, a zakażone jaja pękają. Znaczna liczba zarodków zamiera także wskutek wad w technice lęgu. Przegrzanie jaj w pierwszych dniach rozwoju embrionalnego powoduje masowe zamieranie zarodków. Treść jaja stanowi często bezkształtną masę, zarodki mają zniekształcone głowy i otwartą jamę brzuszną. Jeżeli przegrzanie miało miejsce w drugiej połowie lęgu, stwierdza się zatrzymanie wzrostu, wcześniejsze nakłuwanie jaj, nierówny wyląg, w czasie którego zamiera znaczna część piskląt. Zamarłe pisklęta są nieprawidłowo ułożone w jaju; mają przekrwiony pęcherzyk żółtkowy i jelita, krwawiącą pępowinę oraz mało puchu. Krótkie, ale silne przegrzanie powoduje również większe zamieranie zarodków, u których stwierdza się wylewy w skórze, mózgu i wątrobie oraz duże przekrwienie płynu omoczni. Dochodzi do tego stanu często w wyniku przerwy w dostawie energii elektrycznej.

Comments are closed.

  • Rejony nieprzyjazne

    W rejonach, w których nie ma dostatecznej ilości ciepła wymaganej przez buraki, gromadzi się pasze soczyste na zimę poprzez silosowanie traw i zielonek. W rejonach tropikalnych buraki cukrowe i pastewne zastępuje się kiszoną kukurydzą. Suma ciepła służąca wzrostowi roślin jest więc rezultatem długości okresu wegetacyjnego i średniej temperatury. Sama średnia roczna temperatura, podobnie jak sama …
  • Gospodarstwo nierentowne

    Gospodarstwo nierentowne można prowadzić tylko tak długo, jak długo znajdą się wierzyciele gotowi udzielić kredytów na pokrycie strat. Niestety gospodarstwa chłopskie uzyskują obecnie kredyty niezwykle łatwo. Fakt ten wynika z wysokich, a przede wszystkim niezniszczalnych wartości kapitałowych, jakimi rozporządza rolnictwo, zwłaszcza w postaci ziemi, tym bardziej, że roczne zapotrzebowanie gotówkowe na potrzeby bieżącego procesu produkcyjnego …
  • Produkcja rolnicza

    Wytwarzanie produktów przy możliwie najmniejszym nakładzie osiąga się tylko przy „najkorzystniejszej albo najtańszej proporcji między tymi trzema czynnikami produkcji” uwzględniając ich produktywność i koszty. Według Carella ten „układ najmniejszych kosztów” występuje wówczas, jeżeli ostatnia jednostka pieniężna włożona w odnośny środek produkcji wykazuje dla wszystkich czynników produkcji taki sam przyrost dochodu. Najtańszą proporcję między czynnikami produkcji …
  • Stosunki cieplne

    Najważniejszymi wyznacznikami stosunków cieplnych z punktu widzenia produkcji rolniczej są: suma ciepła, którą rośliny otrzymują w okresie wzrostu; długość okresu wegetacyjnego mająca znaczenie dla wzrostu roślin i przebiegu prac polowych; występowanie skrajnych temperatur oddziałujących szkodliwie na wzrost roślin. Stosunki cieplne, wpływając na sumę ciepła będącą do dyspozycji roślin w okresie wegetacji, decydują o przydatności uprawnej …
  • Średniowiecze

    W średniowiecznym ustroju pańszczyźnianym chłopi byli ponadto pociągani przez pana do wielu robót, które nie miały nic wspólnego z rolnictwem. Tylko wkład pracy i daniny chłopów umożliwiły — w prymitywnych warunkach gospodarczych średniowiecza i przy bardzo małym zagęszczeniu ludności — wznoszenie okazałych budowli w postaci zamków, pałaców, a także wspaniałych katedr epoki romańskiej. W okresie …