Średniowiecze

W średniowiecznym ustroju pańszczyźnianym chłopi byli ponadto pociągani przez pana do wielu robót, które nie miały nic wspólnego z rolnictwem. Tylko wkład pracy i daniny chłopów umożliwiły — w prymitywnych warunkach gospodarczych średniowiecza i przy bardzo małym zagęszczeniu ludności — wznoszenie okazałych budowli w postaci zamków, pałaców, a także wspaniałych katedr epoki romańskiej. W okresie średniowiecza przed powstaniem miast tętniących bujnym życiem panowie byli podmiotami i inicjatorami gospodarczego i kulturalnego rozwoju. W tym celu siły i środki czerpano jednak z danin i służebności zależnej od nich poddanej ludności chłopskiej. Ta krótka charakterystyka stosunków międzyludzkich i ekonomicznych średniowiecza oraz panujących wówczas systemów gospodarowania i struktury agrarnej ilustruje równocześnie znaczenie przemian, jakie dokonały się na drodze rozwoju od średniowiecznej gospodarki chłopskiej do samodzielnego, indywidualnego gospodarstwa chłopskiego czasów nowożytnych. Likwidacja ustroju pańszczyźnianego w Niemczech trwała przeszło sto lat i przebiegała bardzo różnie w poszczególnych prowincjach. Potęgę pańszczyzny w Niemczech skruszyła zasadniczo monarchia absolutna, ale jej ostateczne zlikwidowanie na pruskich terenach na wschód od Łaby nastąpiło dopiero na podstawie edyktu Stein-Hardenberga z 1810 r. o uwolnieniu chłopów. Sposób i forma likwidacji pańszczyzny stały się przyczyną wytworzenia się bardzo różnorodnej struktury agrarnej w poszczególnych prowincjach. Spowodowało to wytworzenie się rozdrobnionego stanu posiadania gruntów w południowo-zachodnich Niemczech, średnich i wielkochłopskich zagród dziedzicznych w Westfalii i doprowadziło wreszcie na wschód od Łaby do powstania folwarków, a tym samym do rozpowszechniania się tam wielkiej własności ziemskiej.

Comments are closed.

  • Uprawa roślin

    Uprawa roślin pozostawiających w glebie duże ilości substancji organicznych w postaci korzeni. Należą tu trwałe użytki zielone, jedno- lub wieloletnie koniczyny lub koniczyna z trawami oraz wszystkie inne motylkowe. Gdy przy uprawie tych roślin zwiększenie zawartości próchnicy w glebie jest tylko korzyścią uboczną, to przy uprawie nawozów zielonych w plonie głównym czy też w poplonach …
  • Przerwy w utrzymaniu temperatury

    Jeżeli przerwa w ogrzewaniu nastąpi w ostatnich dniach lęgu, konieczne Jenl utrzymywanie odpowiedniej temperatury, a także właściwego prze pływu powietrza, aby pisklęta nie zamarły z braku tlenu. Jeśli temperatura w aparacie była za niska w ciągu całego lęgu, notuje się znaczną liczbę gąsiąt padłych w pierwszych godzinach po wylęgu. Utrzymywanie nadmiernej wilgotności w aparatach wylęgowych …
  • Wychów

    Im młodszy organizm, tym w większym stopniu poddaje się wpływom środowiska. Dlatego właściwie przeprowadzony wychów w znacznej mierze rzutuje nie tylko na wzrost i rozwój oraz zdrowie gąsiąt, ale także na produkcję gęsi dorosłych. Wychów gąsiąt może być naturalny lub sztuczny. Wodzicielka opiekuje się gąsiętami, chroni je przed niebezpieczeństwem i uczy poszukiwania pokarmu. Sztuczny wychów …
  • Uboczne gospodarstwo

    Niesamodzielne, małe gospodarstwo nie zapewniające właścicielowi i jego rodzinie warunków do pełnego utrzymania się wyłącznie z rolnictwa. Uzyskiwana tu produkcja rolnicza służy przeważnie zaopatrzeniu rodziny w środki żywności, podczas gdy dochód pieniężny uzyskiwany jest głównie albo całkowicie dzięki pracy poza gospodarstwem, a więc w przemyśle itp. Użytkowanie ziemi uprawnej, jak również organizacja produkcji zwierzęcej są …
  • Śmiertelność zarodków

    Przyczyną wzmożonej śmiertelności zarodków są też choroby niosek oraz nieodpowiednie warunki środowiska w gęśniku i na wybiegu. Najgroźniejsze są zakażenia pleśniami objawiające się rozrzedzeniem i zmętnieniem białka jaj i szarymi plamami na żółtku. Większość zarodków zamiera, a zakażone jaja pękają. Znaczna liczba zarodków zamiera także wskutek wad w technice lęgu. Przegrzanie jaj w pierwszych dniach …