Szlachta ministerialna

Obok książąt, wyższej szlachty, kościoła i klasztorów „panami” była również niższa szlachta (szlachta ministerialna). Istota ustroju pańszczyźnianego polegała w pewnym stopniu na umowie prawnej między panem a chłopem, na podstawie której ziemia i budynki były przekazywane chłopom w użytkowanie. W zamian za to byli oni obowiązani do daniny pieniężnej, świadczeń w naturze i do usług. W ustroju pańszczyźnianym stosunek prawny między właścicielami ziemi a chłopami był nie tylko wyłącznie ekonomiczny, lecz obejmował ponadto z reguły osobiste uzależnienie chłopa obdzielanego ziemią. Musiał on się poddać w pewnym stopniu prawu pana, przy czym mogło tu chodzić o prawo o charakterze patronatu, poddaństwa albo wymiaru sprawiedliwości. Uprawnienia te niekoniecznie skupiały się w rękach jednego pana. Jakkolwiek sytuacja prawna chłopa, a tym samym jego zależność od pana była nadzwyczaj różna w różnych krajach i w różnych okresach czasu — od niezależnych chłopów czynszowych do poddanych — to jednak system ustroju pańszczyźnianego wykazuje wszędzie i zawsze następujące charakterystyczne cechy: „pan” był głównym właścicielem ziemi; chłop miał jedynie dziedziczne albo w rzadkich wypadkach tylko dożywotne prawo jej użytkowania. W ustroju pańszczyźnianym nabywanie, podział albo nawet sprzedaż ziemi były dopuszczalne jedynie za zgodą pana. W czasach krytycznych, zwłaszcza w okresie po wojnie 30-letniej, wskutek ogromnego braku ludzi powstawały sytuacje, w których po prostu „przypisywano” chłopów do ziemi.

Comments are closed.

  • Elastyczność produkcji

    Elastyczność produkcji jest jednak różna w różnych gałęziach gospodarstwa. Jest ona najsłabsza w tak zwanych komplementarnych gałęziach gospodarstwa o najsilniej zaznaczonych powiązaniach wewnętrznych. Zdolność przestawiania się w tych gałęziach jest ograniczona głównie do zmiany form użytkowania danej gałęzi gospodarstwa, może to np. być przejście z produkcji mleka na opas w chowie bydła lub zmiana uprawianej …
  • Okres wegetacyjny

    W warunkach krótszego okresu wegetacyjnego uprawa międzyplonów musi się ograniczyć do zielonek jako poplonów ścierniskowych lub wsiewek koniczyny i seradeli. Prawie niezależną od długości okresu wegetacyjnego jest uprawa międzyplonów ozimych, które jednak mogą być sprzątnięte dopiero w początkach następnego okresu wegetacyjnego i tym samym wpływają na uprawę kolejnej rośliny będącej plonem głównym. Niezależnie od korzystnego …
  • Stosunki cieplne

    Najważniejszymi wyznacznikami stosunków cieplnych z punktu widzenia produkcji rolniczej są: suma ciepła, którą rośliny otrzymują w okresie wzrostu; długość okresu wegetacyjnego mająca znaczenie dla wzrostu roślin i przebiegu prac polowych; występowanie skrajnych temperatur oddziałujących szkodliwie na wzrost roślin. Stosunki cieplne, wpływając na sumę ciepła będącą do dyspozycji roślin w okresie wegetacji, decydują o przydatności uprawnej …
  • Zbuduj idealny portfel inwestycyjny

  • Śmiertelność zarodków

    Przyczyną wzmożonej śmiertelności zarodków są też choroby niosek oraz nieodpowiednie warunki środowiska w gęśniku i na wybiegu. Najgroźniejsze są zakażenia pleśniami objawiające się rozrzedzeniem i zmętnieniem białka jaj i szarymi plamami na żółtku. Większość zarodków zamiera, a zakażone jaja pękają. Znaczna liczba zarodków zamiera także wskutek wad w technice lęgu. Przegrzanie jaj w pierwszych dniach …