Uboczne gospodarstwo

Niesamodzielne, małe gospodarstwo nie zapewniające właścicielowi i jego rodzinie warunków do pełnego utrzymania się wyłącznie z rolnictwa. Uzyskiwana tu produkcja rolnicza służy przeważnie zaopatrzeniu rodziny w środki żywności, podczas gdy dochód pieniężny uzyskiwany jest głównie albo całkowicie dzięki pracy poza gospodarstwem, a więc w przemyśle itp. Użytkowanie ziemi uprawnej, jak również organizacja produkcji zwierzęcej są nastawione na zaopatrzenie gospodarstwa domowego. Samozaopatrzenie, a nie potrzeby rynku określają organizację takiego gospodarstwa. Dlatego też gospodarstwa uboczne nie mają warunków do stosowania w nich takich metod pracy, jakie są niezbędne w indywidualnym przedsiębiorstwie prowadzonym przy uwzględnieniu zasady racjonalnego gospodarowania. Pojęciem tym obejmujemy wszystkie gospodarstwa chłopskie, w których całą pracę w gospodarstwie wykonuje wyłącznie albo w przeważającej części właściciel gospodarstwa i jego rodzina. Pojęciem „chłopskiego gospodarstwa rodzinnego”, w ścisłym znaczeniu określamy gospodarstwo, w którym normalnie całą pracę wykonuje właściciel i członkowie jego rodziny. Zatrudnienie obcej siły najemnej występuje tu wyjątkowo, a nigdy w sposób stały. „Chłopskim gospodarstwem rodzinnym” w szerszym znaczeniu określamy gospodarstwo, w którym wprawdzie nie wszystkie prace, niemniej jednak ich większość wykonuje właściciel i jego rodzina. Robotników najemnych zatrudnia się jedynie jako dodatkową siłę roboczą, angażując przeważnie młodzież w wolnym stanie, bez pełnego wykształcenia, pozostającą w tym gospodarstwie tylko przez kilka lat.

Comments are closed.

  • Torfy wysokie

    W przeciwieństwie do torfów niskich — torfy wysokie nadają się również pod uprawę polową. Jednak zagospodarowanie zielone jest najlepszą formą trwałego użytkowania torfów wysokich, gdyż wówczas słabo rozłożony torf wysoki zachowuje swoją dobrą fizyczną strukturę, gdy przy użytkowaniu ornym stosunkowo szybko się rozkłada. Poza tym klimat, w jakim powstają torfy wysokie, utrudnia ich zagospodarowanie orne, …
  • Przechowywanie jaj

    Jaja powinny być przechowywane w pomieszczeniu klimatyzowanym. Pomieszczenie takie — bezokienne, dobrze wietrzone, suche — stwarza możliwość właściwego ich przechowywania. Jaja powinny być w temperaturze 10—12°C, jeżeli czas przechowywania nie przekracza 7 dni lub w temperaturze 7— —10°C przy przechowywaniu przez 14 dni. Wilgotność względna powietrza nie powinna przekraczać 75%. W pomieszczeniu nie może być …
  • Państwa przemysłowe

    Popyt na ziemię jest wielki, zwłaszcza że nie ogranicza się tylko do nabywców rolników; uzyskiwany z hektara dochód pieniężny dzięki korzystnym warunkom zbytu duży. Oba zjawiska powodują wysoką rentę gruntową, a w związku z tym koszty użytkowania ziemi są stosunkowo wysokie. Korzystne warunki ekonomiczne dla zbytu produktów rolniczych z jednej strony i dla zakupu środków …
  • Wymiana waluty a kredyt we frankach

    Jak uporać się z kredytem we frankach? Jak wiadomo, w ciągu wielu lat naprawdę wiele osób zadłużyło się poprzez kredyty w obcej walucie. Niewątpliwie miał to być sposób na oszczędności, a okazało się, że jest zupełnie odwrotnie. Co prawda, ostatnie działania polskiego parlamentu w tej sprawie mają przynieść niewielką pomoc osobom, które zaciągnęły kredyt we …
  • Przetwarzanie gospodarstwa

    O przetwarzaniu wewnątrz gospodarstwa mówimy wówczas, gdy wytwory rolniczego procesu produkcyjnego są zużytkowane wewnątrz gospodarstwa lub gdy nierynkowe produkty rolnicze są przerabiane na produkty rynkowe. W ten sposób produkcja rolnicza ma również za zadanie wytwarzanie szeregu własnych środków produkcji. Przy niskim stanie rozwoju rolnictwa używa się wyłącznie środków produkcji wytworzonych we własnym gospodarstwie; dopiero w …