Uboczne gospodarstwo

Niesamodzielne, małe gospodarstwo nie zapewniające właścicielowi i jego rodzinie warunków do pełnego utrzymania się wyłącznie z rolnictwa. Uzyskiwana tu produkcja rolnicza służy przeważnie zaopatrzeniu rodziny w środki żywności, podczas gdy dochód pieniężny uzyskiwany jest głównie albo całkowicie dzięki pracy poza gospodarstwem, a więc w przemyśle itp. Użytkowanie ziemi uprawnej, jak również organizacja produkcji zwierzęcej są nastawione na zaopatrzenie gospodarstwa domowego. Samozaopatrzenie, a nie potrzeby rynku określają organizację takiego gospodarstwa. Dlatego też gospodarstwa uboczne nie mają warunków do stosowania w nich takich metod pracy, jakie są niezbędne w indywidualnym przedsiębiorstwie prowadzonym przy uwzględnieniu zasady racjonalnego gospodarowania. Pojęciem tym obejmujemy wszystkie gospodarstwa chłopskie, w których całą pracę w gospodarstwie wykonuje wyłącznie albo w przeważającej części właściciel gospodarstwa i jego rodzina. Pojęciem „chłopskiego gospodarstwa rodzinnego”, w ścisłym znaczeniu określamy gospodarstwo, w którym normalnie całą pracę wykonuje właściciel i członkowie jego rodziny. Zatrudnienie obcej siły najemnej występuje tu wyjątkowo, a nigdy w sposób stały. „Chłopskim gospodarstwem rodzinnym” w szerszym znaczeniu określamy gospodarstwo, w którym wprawdzie nie wszystkie prace, niemniej jednak ich większość wykonuje właściciel i jego rodzina. Robotników najemnych zatrudnia się jedynie jako dodatkową siłę roboczą, angażując przeważnie młodzież w wolnym stanie, bez pełnego wykształcenia, pozostającą w tym gospodarstwie tylko przez kilka lat.

Comments are closed.

Statyczna płyta vss ułatwia prace związane z badaniem nośności podłoża gruntowego.
Maj 2017
P W Ś C P S N
« Kwi    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
  • Śmiertelność zarodków

    Przyczyną wzmożonej śmiertelności zarodków są też choroby niosek oraz nieodpowiednie warunki środowiska w gęśniku i na wybiegu. Najgroźniejsze są zakażenia pleśniami objawiające się rozrzedzeniem i zmętnieniem białka jaj i szarymi plamami na żółtku. Większość zarodków zamiera, a zakażone jaja pękają. Znaczna liczba zarodków zamiera także wskutek wad w technice lęgu. Przegrzanie jaj w pierwszych dniach …
  • Opas bydła na większą skalę

    Opas bydła na większą skalę występuje jedynie w gospodarstwach dużych. Wyjątek stanowi tu tucz cieląt jako forma przetwarzania mleka, wymagający dużej troskliwości przy obsłudze młodych zwierząt i dlatego nadający się szczególnie dla drobnych gospodarstw chłopskich. Ze względu na konieczność utrzymania wysokiej intensywności pracy często nawet rezygnuje się w małych chłopskich gospodarstwach rodzinnych z wychowu młodzieży …
  • Urządzanie w pomieszczeniach i na wybiegach

    Gęsi spędzają cały czas w pomieszczeniu i na wybiegu lub tylko na wybiegu. Każde z tych miejsc pobytu gęsi powinno być odpowiednio do tego przygotowane. Poza karmidłami i poidłami stadom reprodukcyjnym trzeba zapewnić klimatyzowane pomieszczenia oraz gniazda. Te ostatnie należy tak skonstruować, aby gęsi mogły do nich swobodnie wchodzić. Warunkuje to wielkość gniazda i jego …
  • Nieruchomości – czy aby na pewno najlepsza inwestycja?

    Mówi się często, że jedną z najlepszych możliwych dróg inwestycyjnych jest postawienie na nieruchomości. Czy jednak tak właśnie jest w rzeczywistości, a jeśli tak, to co za nimi przemawia? Dzisiaj spojrzymy na tę kwestię nieco bliżej i bardzo uczciwie, wskazując zarówno zalety, jak i wady tej właśnie formy inwestowania, o których zdecydowanie warto pamiętać w …
  • Stosunki cieplne

    Najważniejszymi wyznacznikami stosunków cieplnych z punktu widzenia produkcji rolniczej są: suma ciepła, którą rośliny otrzymują w okresie wzrostu; długość okresu wegetacyjnego mająca znaczenie dla wzrostu roślin i przebiegu prac polowych; występowanie skrajnych temperatur oddziałujących szkodliwie na wzrost roślin. Stosunki cieplne, wpływając na sumę ciepła będącą do dyspozycji roślin w okresie wegetacji, decydują o przydatności uprawnej …