Uprawa roślin

Uprawa roślin pozostawiających w glebie duże ilości substancji organicznych w postaci korzeni. Należą tu trwałe użytki zielone, jedno- lub wieloletnie koniczyny lub koniczyna z trawami oraz wszystkie inne motylkowe. Gdy przy uprawie tych roślin zwiększenie zawartości próchnicy w glebie jest tylko korzyścią uboczną, to przy uprawie nawozów zielonych w plonie głównym czy też w poplonach ma to wyłącznie na celu. Systematyczne i regularne nawożenie obornikiem ziemi uprawnej. Podstawowym przedsięwzięciem w tym zakresie jest włączenie do organizacji gospodarstwa rolnego chowu inwentarza żywego, przy czym produkcja potrzebnej ilości obornika nie jest poślednim celem tej gałęzi. W klimacie umiarkowanym w rolnictwie stojącym na wysokim poziomie rozwoju na gospodarkę próchnicą w glebie oddziałuje się również poprzez uprawę roślin intensywnych, jak buraki i ziemniaki, które poprawiają ekonomikę przetwarzania obornika. Warunkiem działania próchnicy jest właściwe uregulowanie odczynu gleby. Wreszcie dopływ próchnicy do gleby wespół z uprawą mechaniczną oraz uprawą roślin intensywnych umożliwia pogłębienie warstwy ornej. W zależności jednak od warunków klimatycznych możliwość ta jest w mniejszym lub większym stopniu ograniczona, zwłaszcza wobec stale trwającego rozkładu próchnicy w glebie. Niemałą także rolę odgrywa substancja organiczna jako źródło pokarmu dla roślin. Już sam ten fakt wymaga stałego uzupełniania zawartości próchnicy w warstwie ornej. Poniżej podajemy sposoby zaopatrywania gleby w próchnicę.

Comments are closed.

  • Produkcja rolnicza

    Wytwarzanie produktów przy możliwie najmniejszym nakładzie osiąga się tylko przy „najkorzystniejszej albo najtańszej proporcji między tymi trzema czynnikami produkcji” uwzględniając ich produktywność i koszty. Według Carella ten „układ najmniejszych kosztów” występuje wówczas, jeżeli ostatnia jednostka pieniężna włożona w odnośny środek produkcji wykazuje dla wszystkich czynników produkcji taki sam przyrost dochodu. Najtańszą proporcję między czynnikami produkcji …
  • Wybór jaj do legu

    Przy wyborze jaj wylęgowych należy zwracać uwagę na ich wielkość i masę, kształt i wygląd zewnętrzny oraz wykształcenie i wytrzymałość skorupy. Badania charakteryzujące to cechy jaja gęsiego i ich wpływ na wylęgowość jaj i jakość piskląt prowadził w STDW Dworzyska Kamiński. Bielińska i in. stwierdzili, że z jaj dużych gąsięta lęgną się średnio o ok. …
  • Koszenie trawy

    Przez wielokrotne koszenie trawy przed osiągnięciom jej dojrzałości można w bardzo dużej mierze nie dopuścić do ujawnienia się prawa o zmniejszającej się efektywności nakładów. Na użytkach zielonych o zaledwie dobrych warunkach siedliska bez trudu osiąga się plony zapewniające dobrą rentowność i wynoszące 70 lub więcej q jednostek zbożowych, czego nie uzyskuje się przy uprawie zbóż …
  • Średniowiecze

    W średniowiecznym ustroju pańszczyźnianym chłopi byli ponadto pociągani przez pana do wielu robót, które nie miały nic wspólnego z rolnictwem. Tylko wkład pracy i daniny chłopów umożliwiły — w prymitywnych warunkach gospodarczych średniowiecza i przy bardzo małym zagęszczeniu ludności — wznoszenie okazałych budowli w postaci zamków, pałaców, a także wspaniałych katedr epoki romańskiej. W okresie …
  • Stosunki cieplne

    Najważniejszymi wyznacznikami stosunków cieplnych z punktu widzenia produkcji rolniczej są: suma ciepła, którą rośliny otrzymują w okresie wzrostu; długość okresu wegetacyjnego mająca znaczenie dla wzrostu roślin i przebiegu prac polowych; występowanie skrajnych temperatur oddziałujących szkodliwie na wzrost roślin. Stosunki cieplne, wpływając na sumę ciepła będącą do dyspozycji roślin w okresie wegetacji, decydują o przydatności uprawnej …