Wybór jaj do legu

Przy wyborze jaj wylęgowych należy zwracać uwagę na ich wielkość i masę, kształt i wygląd zewnętrzny oraz wykształcenie i wytrzymałość skorupy. Badania charakteryzujące to cechy jaja gęsiego i ich wpływ na wylęgowość jaj i jakość piskląt prowadził w STDW Dworzyska Kamiński. Bielińska i in. stwierdzili, że z jaj dużych gąsięta lęgną się średnio o ok. 5—8 godzin później niż z jaj mniejszych. Wyląg z jaj dużych jest o 10% gorszy niż z mniejszych. Pogarszaniu wyników wylęgu z jaj ciężkich towarzyszy zwiększenie odpadów w ostatnim okresie lęgu o 4,5—8,6%. Przechowywanie jaj przed lęgiem do 7 dni nie wpływało ani na przedłużenie czasu lęgu, ani na wynik lęgu i jakość piskląt. Próby dłuższego przechowywania jaj nie przynosiły zadowalających wyników. Za najskuteczniejszy sposób pozyskiwania większych partii jaj wylęgowych dla celów hodowli uważa się więc znaczne podwyższenie intensywności nieśności gęsi. Żółtko jaj odznaczało się dużą stabilnością wskaźników. W badaniach ustalono interesujące związki między wylęgowością i morfologicznymi wskaźnikami cech jaj. Np. ze zwiększeniem indeksu kształtu wylęgowość obniżała się. Masa jaj i wylęgowość mają korelację dodatnią. Najwyższe wskaźniki wylęgu notowano przy masie 180—190 g. Ustalono poza tym zależność między masą właściwą jaj a wylęgowością.

Comments are closed.

  • Przerwy w utrzymaniu temperatury

    Jeżeli przerwa w ogrzewaniu nastąpi w ostatnich dniach lęgu, konieczne Jenl utrzymywanie odpowiedniej temperatury, a także właściwego prze pływu powietrza, aby pisklęta nie zamarły z braku tlenu. Jeśli temperatura w aparacie była za niska w ciągu całego lęgu, notuje się znaczną liczbę gąsiąt padłych w pierwszych godzinach po wylęgu. Utrzymywanie nadmiernej wilgotności w aparatach wylęgowych …
  • Zamieranie zarodków

    Zamieranie zarodków w pierwszym okresie rozwoju spowodowane jest nieodpowiednimi warunkami środowiskowymi, a zwłaszcza złym żywieniem stada reprodukcyjnego. Gorszy rozwój zarodków w tym czasie może być również wynikiem niewłaściwego przechowywania jaj lub złego ich transportu. Natomiast zamieranie zarodków między 2 a 4 tygodniem lęgu spowodowane jest zazwyczaj błędami techniki lęgu. Biologiczna analiza lęgu polega na zapisywaniu …
  • Okresy wychowu

    Gąsięta w ciągu pierwszych 8 tygodni cechuje bardzo intensywna przemiana materii oraz szybki wzrost i rozwój. Charakterystyczną cechą jest szybszy wzrost samców, co zaznacza się wyraźnie wyższą masą ich ciała od 4 tygodnia życia. Tempo wzrostu gąsiąt najwyższe w 6 tygodniu, później stopniowo maleje. W ciągu stosunkowo krótkiego okresu następuje znaczna zmiana w składzie chemicznym …
  • Państwa przemysłowe

    Popyt na ziemię jest wielki, zwłaszcza że nie ogranicza się tylko do nabywców rolników; uzyskiwany z hektara dochód pieniężny dzięki korzystnym warunkom zbytu duży. Oba zjawiska powodują wysoką rentę gruntową, a w związku z tym koszty użytkowania ziemi są stosunkowo wysokie. Korzystne warunki ekonomiczne dla zbytu produktów rolniczych z jednej strony i dla zakupu środków …
  • Zbuduj idealny portfel inwestycyjny