Wybór jaj do legu

Przy wyborze jaj wylęgowych należy zwracać uwagę na ich wielkość i masę, kształt i wygląd zewnętrzny oraz wykształcenie i wytrzymałość skorupy. Badania charakteryzujące to cechy jaja gęsiego i ich wpływ na wylęgowość jaj i jakość piskląt prowadził w STDW Dworzyska Kamiński. Bielińska i in. stwierdzili, że z jaj dużych gąsięta lęgną się średnio o ok. 5—8 godzin później niż z jaj mniejszych. Wyląg z jaj dużych jest o 10% gorszy niż z mniejszych. Pogarszaniu wyników wylęgu z jaj ciężkich towarzyszy zwiększenie odpadów w ostatnim okresie lęgu o 4,5—8,6%. Przechowywanie jaj przed lęgiem do 7 dni nie wpływało ani na przedłużenie czasu lęgu, ani na wynik lęgu i jakość piskląt. Próby dłuższego przechowywania jaj nie przynosiły zadowalających wyników. Za najskuteczniejszy sposób pozyskiwania większych partii jaj wylęgowych dla celów hodowli uważa się więc znaczne podwyższenie intensywności nieśności gęsi. Żółtko jaj odznaczało się dużą stabilnością wskaźników. W badaniach ustalono interesujące związki między wylęgowością i morfologicznymi wskaźnikami cech jaj. Np. ze zwiększeniem indeksu kształtu wylęgowość obniżała się. Masa jaj i wylęgowość mają korelację dodatnią. Najwyższe wskaźniki wylęgu notowano przy masie 180—190 g. Ustalono poza tym zależność między masą właściwą jaj a wylęgowością.

Comments are closed.

  • Państwa przemysłowe

    Popyt na ziemię jest wielki, zwłaszcza że nie ogranicza się tylko do nabywców rolników; uzyskiwany z hektara dochód pieniężny dzięki korzystnym warunkom zbytu duży. Oba zjawiska powodują wysoką rentę gruntową, a w związku z tym koszty użytkowania ziemi są stosunkowo wysokie. Korzystne warunki ekonomiczne dla zbytu produktów rolniczych z jednej strony i dla zakupu środków …
  • Kredyt mieszkaniowy, czyli co to takiego?

    More from my siteJak wykończyć mieszkanie czy dom niewielkim kosztem?Wymiana waluty a kredyt we frankachZbuduj idealny portfel inwestycyjnyUsługi specjalistyczneKredyty samochodowe – kup wymarzone autoGdzie sprzedać franka szwajcarskiego
  • Stosunki cieplne

    Najważniejszymi wyznacznikami stosunków cieplnych z punktu widzenia produkcji rolniczej są: suma ciepła, którą rośliny otrzymują w okresie wzrostu; długość okresu wegetacyjnego mająca znaczenie dla wzrostu roślin i przebiegu prac polowych; występowanie skrajnych temperatur oddziałujących szkodliwie na wzrost roślin. Stosunki cieplne, wpływając na sumę ciepła będącą do dyspozycji roślin w okresie wegetacji, decydują o przydatności uprawnej …
  • Produkcja rolnicza

    Wytwarzanie produktów przy możliwie najmniejszym nakładzie osiąga się tylko przy „najkorzystniejszej albo najtańszej proporcji między tymi trzema czynnikami produkcji” uwzględniając ich produktywność i koszty. Według Carella ten „układ najmniejszych kosztów” występuje wówczas, jeżeli ostatnia jednostka pieniężna włożona w odnośny środek produkcji wykazuje dla wszystkich czynników produkcji taki sam przyrost dochodu. Najtańszą proporcję między czynnikami produkcji …
  • Usługi specjalistyczne

    Nie jest to coś czego nie wiedziano rok temu, ale obecnie sektor usług specjalistycznych przeżywa prawdziwy rozkwit i są to zdecydowanie zmiany na plus. Rozwój wszystkich ofert oraz usług jest tu jak najbardziej rzeczowy dlatego też jest to szansa na wykorzystanie możliwości jakie uzyskujemy poprzez sięgnięcie po usługi specjalistyczne. Jeśli prowadzimy biznes z podobnymi usługami …