Wychów

Im młodszy organizm, tym w większym stopniu poddaje się wpływom środowiska. Dlatego właściwie przeprowadzony wychów w znacznej mierze rzutuje nie tylko na wzrost i rozwój oraz zdrowie gąsiąt, ale także na produkcję gęsi dorosłych. Wychów gąsiąt może być naturalny lub sztuczny. Wodzicielka opiekuje się gąsiętami, chroni je przed niebezpieczeństwem i uczy poszukiwania pokarmu. Sztuczny wychów gąsiąt jest trudniejszy, lecz znacznie bardziej ekonomiczny, uzyskuje się bowiem w jednym rzucie dużą grupę gąsiąt hodowlanych, brojlerów lub ptaków przeznaczonych do tuczu. Wychów musi być dobrze przygotowany, gęsi są bowiem bardzo plastyczne i silnie reagują na warunki środowiska. W dużych fermach gęsi prowadzi się wychów co roku. Wtedy wychów materiału reprodukcyjnego przeprowadza się raz na 3—4 lata, a w innych latach odchów towarowy. W małych stadach prowadzonych systemem tradycyjnym wychowuje się pewną liczbę gąsiąt w celu uzupełnienia 1/3—1/4 stada młodymi gęśmi w miejsce usuniętych. W ten sposób powstaje jedno stado składające się z ptaków w różnym wieku, co ze względów zoohigienicznych nie jest najwłaściwsze, ponieważ każda grupa wiekowa gęsi powinna być oddzielnie wychowywana, a następnie oddzielnie chowana. W większych fermach konieczne jest wychowywanie gąsiorów co dwa lata, w celu zastąpienia starszych — młodszymi.

Comments are closed.

  • Okresy wychowu

    Gąsięta w ciągu pierwszych 8 tygodni cechuje bardzo intensywna przemiana materii oraz szybki wzrost i rozwój. Charakterystyczną cechą jest szybszy wzrost samców, co zaznacza się wyraźnie wyższą masą ich ciała od 4 tygodnia życia. Tempo wzrostu gąsiąt najwyższe w 6 tygodniu, później stopniowo maleje. W ciągu stosunkowo krótkiego okresu następuje znaczna zmiana w składzie chemicznym …
  • Śmiertelność zarodków

    Przyczyną wzmożonej śmiertelności zarodków są też choroby niosek oraz nieodpowiednie warunki środowiska w gęśniku i na wybiegu. Najgroźniejsze są zakażenia pleśniami objawiające się rozrzedzeniem i zmętnieniem białka jaj i szarymi plamami na żółtku. Większość zarodków zamiera, a zakażone jaja pękają. Znaczna liczba zarodków zamiera także wskutek wad w technice lęgu. Przegrzanie jaj w pierwszych dniach …
  • Eksport

    Nadzwyczaj mały udział eksportu w światowej produkcji środków spożycia występuje jeszcze dobitniej, jeśli się uwzględni fakt, że 70% eksportowanych artykułów żywnościowych importuje tylko kilka krajów europejskich. Do samej Anglii kieruje się 50% eksportu światowego, a w eksporcie mięsa nawet 75%. Również w Europie zachodniej mamy tylko 5 krajów, które z uwagi na wysoko rozwinięty w …
  • Przygotowanie aparatów

    Aby właściwie przygotować aparat wylęgowy i potrzebne urządzenia oraz dobrze prowadzić lęgi jaj gęsi, trzeba mieć przygotowanie zawodowe. Mimo niewątpliwego postępu w tej dziedzinie technika lęgu jaj gęsi nie jest w pełni opracowana. Dlatego konieczne jest doskonalenie sprzętu oraz metod lęgów. W kraju do lęgu jaj gęsi poza aparatami typu BBWS, które coraz bardziej wychodzą …
  • Produkcja rolnicza

    Wytwarzanie produktów przy możliwie najmniejszym nakładzie osiąga się tylko przy „najkorzystniejszej albo najtańszej proporcji między tymi trzema czynnikami produkcji” uwzględniając ich produktywność i koszty. Według Carella ten „układ najmniejszych kosztów” występuje wówczas, jeżeli ostatnia jednostka pieniężna włożona w odnośny środek produkcji wykazuje dla wszystkich czynników produkcji taki sam przyrost dochodu. Najtańszą proporcję między czynnikami produkcji …