Wychów

Im młodszy organizm, tym w większym stopniu poddaje się wpływom środowiska. Dlatego właściwie przeprowadzony wychów w znacznej mierze rzutuje nie tylko na wzrost i rozwój oraz zdrowie gąsiąt, ale także na produkcję gęsi dorosłych. Wychów gąsiąt może być naturalny lub sztuczny. Wodzicielka opiekuje się gąsiętami, chroni je przed niebezpieczeństwem i uczy poszukiwania pokarmu. Sztuczny wychów gąsiąt jest trudniejszy, lecz znacznie bardziej ekonomiczny, uzyskuje się bowiem w jednym rzucie dużą grupę gąsiąt hodowlanych, brojlerów lub ptaków przeznaczonych do tuczu. Wychów musi być dobrze przygotowany, gęsi są bowiem bardzo plastyczne i silnie reagują na warunki środowiska. W dużych fermach gęsi prowadzi się wychów co roku. Wtedy wychów materiału reprodukcyjnego przeprowadza się raz na 3—4 lata, a w innych latach odchów towarowy. W małych stadach prowadzonych systemem tradycyjnym wychowuje się pewną liczbę gąsiąt w celu uzupełnienia 1/3—1/4 stada młodymi gęśmi w miejsce usuniętych. W ten sposób powstaje jedno stado składające się z ptaków w różnym wieku, co ze względów zoohigienicznych nie jest najwłaściwsze, ponieważ każda grupa wiekowa gęsi powinna być oddzielnie wychowywana, a następnie oddzielnie chowana. W większych fermach konieczne jest wychowywanie gąsiorów co dwa lata, w celu zastąpienia starszych — młodszymi.

Comments are closed.

  • Niewielkie suszarki na pranie

    Suszenie ubrań nie stanowi większego problemu dla osób, które mieszkają w domach. Jednak osoby posiadające mieszkania mogą mieć już problem z suszeniem ubrań. Dzieje się tak zwłaszcza wówczas, gdy posiadają one niewielkie pomieszczenia, w których trudno jest postawić jeszcze suszarkę na pranie. Pewną alternatywą w takiej sytuacji jest posiadanie elektryczne suszarki na pranie.
  • Opas bydła na większą skalę

    Opas bydła na większą skalę występuje jedynie w gospodarstwach dużych. Wyjątek stanowi tu tucz cieląt jako forma przetwarzania mleka, wymagający dużej troskliwości przy obsłudze młodych zwierząt i dlatego nadający się szczególnie dla drobnych gospodarstw chłopskich. Ze względu na konieczność utrzymania wysokiej intensywności pracy często nawet rezygnuje się w małych chłopskich gospodarstwach rodzinnych z wychowu młodzieży …
  • Przetwarzanie gospodarstwa

    O przetwarzaniu wewnątrz gospodarstwa mówimy wówczas, gdy wytwory rolniczego procesu produkcyjnego są zużytkowane wewnątrz gospodarstwa lub gdy nierynkowe produkty rolnicze są przerabiane na produkty rynkowe. W ten sposób produkcja rolnicza ma również za zadanie wytwarzanie szeregu własnych środków produkcji. Przy niskim stanie rozwoju rolnictwa używa się wyłącznie środków produkcji wytworzonych we własnym gospodarstwie; dopiero w …
  • Okresy wychowu

    Gąsięta w ciągu pierwszych 8 tygodni cechuje bardzo intensywna przemiana materii oraz szybki wzrost i rozwój. Charakterystyczną cechą jest szybszy wzrost samców, co zaznacza się wyraźnie wyższą masą ich ciała od 4 tygodnia życia. Tempo wzrostu gąsiąt najwyższe w 6 tygodniu, później stopniowo maleje. W ciągu stosunkowo krótkiego okresu następuje znaczna zmiana w składzie chemicznym …
  • Produkcja rolnicza

    Wytwarzanie produktów przy możliwie najmniejszym nakładzie osiąga się tylko przy „najkorzystniejszej albo najtańszej proporcji między tymi trzema czynnikami produkcji” uwzględniając ich produktywność i koszty. Według Carella ten „układ najmniejszych kosztów” występuje wówczas, jeżeli ostatnia jednostka pieniężna włożona w odnośny środek produkcji wykazuje dla wszystkich czynników produkcji taki sam przyrost dochodu. Najtańszą proporcję między czynnikami produkcji …