Zamieranie zarodków

Zamieranie zarodków w pierwszym okresie rozwoju spowodowane jest nieodpowiednimi warunkami środowiskowymi, a zwłaszcza złym żywieniem stada reprodukcyjnego. Gorszy rozwój zarodków w tym czasie może być również wynikiem niewłaściwego przechowywania jaj lub złego ich transportu. Natomiast zamieranie zarodków między 2 a 4 tygodniem lęgu spowodowane jest zazwyczaj błędami techniki lęgu. Biologiczna analiza lęgu polega na zapisywaniu i obliczaniu procentu odpadów, ważeniu pewnej liczby jaj w ustalonych dniach rozwoju embrionalnego, prześwietlaniu jaj, otwieraniu jaj z zamarłymi zarodkami i nie wyklutymi pisklętami, ocenie kłucia oraz ocenie wylężonych gąsiąt. W ośrodkach hodowlanych konieczne jest określanie zapłodnienia jaj i zamarcia zygoty przed rozpoczęciem lęgu. Ubytki masy jaj gęsich w stosunku do masy wyjściowej powinny wynosić w 6 dniu 2—3%, w 12 dniu 4,5—6%, w 18 dniu 8—9%, a w 21 dniu 10,5—12%. Zamarły zarodek należy wylać wraz z zawartością przez otwór wykonany w miejscu komory powietrznej na tępym końcu jaja. Zamarłe pisklę wyjmuje się po wykonaniu cięcia wzdłuż długiej osi jaja. Patalogiczne zmiany zarodków i nie wyklutych piskląt, a mianowicie krzywe, grube i zniekształcone stawy, skrzywienia kręgosłupa, obrzęki szyi, oraz słaby rozwój puchu spowodowane są przede wszystkim błędami w żywieniu stada.

Comments are closed.

  • Pęknięta rura

    Wróciłam właśnie z pracy do domu, a tu wszystko zalane wodą. Nie mam pojęcia co się stało. Przecież nie ustawiałam żadnego prania ani nic w tym rodzaju. Szybko złapałam za mopa i starałam się pozbierać chociaż część tej wody. Wszystko było mokre. Suszeniem zajmę się później, teraz najważniejsze by nie zalać sąsiadów z dołu.
  • Elastyczność produkcji

    Elastyczność produkcji jest jednak różna w różnych gałęziach gospodarstwa. Jest ona najsłabsza w tak zwanych komplementarnych gałęziach gospodarstwa o najsilniej zaznaczonych powiązaniach wewnętrznych. Zdolność przestawiania się w tych gałęziach jest ograniczona głównie do zmiany form użytkowania danej gałęzi gospodarstwa, może to np. być przejście z produkcji mleka na opas w chowie bydła lub zmiana uprawianej …
  • Gospodarstwo nierentowne

    Gospodarstwo nierentowne można prowadzić tylko tak długo, jak długo znajdą się wierzyciele gotowi udzielić kredytów na pokrycie strat. Niestety gospodarstwa chłopskie uzyskują obecnie kredyty niezwykle łatwo. Fakt ten wynika z wysokich, a przede wszystkim niezniszczalnych wartości kapitałowych, jakimi rozporządza rolnictwo, zwłaszcza w postaci ziemi, tym bardziej, że roczne zapotrzebowanie gotówkowe na potrzeby bieżącego procesu produkcyjnego …
  • Przygotowanie aparatów

    Aby właściwie przygotować aparat wylęgowy i potrzebne urządzenia oraz dobrze prowadzić lęgi jaj gęsi, trzeba mieć przygotowanie zawodowe. Mimo niewątpliwego postępu w tej dziedzinie technika lęgu jaj gęsi nie jest w pełni opracowana. Dlatego konieczne jest doskonalenie sprzętu oraz metod lęgów. W kraju do lęgu jaj gęsi poza aparatami typu BBWS, które coraz bardziej wychodzą …
  • Wychów

    Im młodszy organizm, tym w większym stopniu poddaje się wpływom środowiska. Dlatego właściwie przeprowadzony wychów w znacznej mierze rzutuje nie tylko na wzrost i rozwój oraz zdrowie gąsiąt, ale także na produkcję gęsi dorosłych. Wychów gąsiąt może być naturalny lub sztuczny. Wodzicielka opiekuje się gąsiętami, chroni je przed niebezpieczeństwem i uczy poszukiwania pokarmu. Sztuczny wychów …