Zamieranie zarodków

Zamieranie zarodków w pierwszym okresie rozwoju spowodowane jest nieodpowiednimi warunkami środowiskowymi, a zwłaszcza złym żywieniem stada reprodukcyjnego. Gorszy rozwój zarodków w tym czasie może być również wynikiem niewłaściwego przechowywania jaj lub złego ich transportu. Natomiast zamieranie zarodków między 2 a 4 tygodniem lęgu spowodowane jest zazwyczaj błędami techniki lęgu. Biologiczna analiza lęgu polega na zapisywaniu i obliczaniu procentu odpadów, ważeniu pewnej liczby jaj w ustalonych dniach rozwoju embrionalnego, prześwietlaniu jaj, otwieraniu jaj z zamarłymi zarodkami i nie wyklutymi pisklętami, ocenie kłucia oraz ocenie wylężonych gąsiąt. W ośrodkach hodowlanych konieczne jest określanie zapłodnienia jaj i zamarcia zygoty przed rozpoczęciem lęgu. Ubytki masy jaj gęsich w stosunku do masy wyjściowej powinny wynosić w 6 dniu 2—3%, w 12 dniu 4,5—6%, w 18 dniu 8—9%, a w 21 dniu 10,5—12%. Zamarły zarodek należy wylać wraz z zawartością przez otwór wykonany w miejscu komory powietrznej na tępym końcu jaja. Zamarłe pisklę wyjmuje się po wykonaniu cięcia wzdłuż długiej osi jaja. Patalogiczne zmiany zarodków i nie wyklutych piskląt, a mianowicie krzywe, grube i zniekształcone stawy, skrzywienia kręgosłupa, obrzęki szyi, oraz słaby rozwój puchu spowodowane są przede wszystkim błędami w żywieniu stada.

Comments are closed.

  • Elastyczność produkcji

    Elastyczność produkcji jest jednak różna w różnych gałęziach gospodarstwa. Jest ona najsłabsza w tak zwanych komplementarnych gałęziach gospodarstwa o najsilniej zaznaczonych powiązaniach wewnętrznych. Zdolność przestawiania się w tych gałęziach jest ograniczona głównie do zmiany form użytkowania danej gałęzi gospodarstwa, może to np. być przejście z produkcji mleka na opas w chowie bydła lub zmiana uprawianej …
  • Przygotowanie aparatów

    Aby właściwie przygotować aparat wylęgowy i potrzebne urządzenia oraz dobrze prowadzić lęgi jaj gęsi, trzeba mieć przygotowanie zawodowe. Mimo niewątpliwego postępu w tej dziedzinie technika lęgu jaj gęsi nie jest w pełni opracowana. Dlatego konieczne jest doskonalenie sprzętu oraz metod lęgów. W kraju do lęgu jaj gęsi poza aparatami typu BBWS, które coraz bardziej wychodzą …
  • Wykonywanie łazienkowej glazury Poznań

    Łazienki są tymi pomieszczeniami domowymi, w których bardzo często wykładane są płytki. Wobec tego wykonywanie glazury Poznań w łazienkach jest praktycznie codziennie wykonywaną usługą zamawianą przez osoby zajmujące się pracami wykończeniowymi. Podstawą do rozpoczęcia właściwych prac glazurniczych jest dokładna wycena towaru, który ma zostać zakupiony.
  • Torfy wysokie

    W przeciwieństwie do torfów niskich — torfy wysokie nadają się również pod uprawę polową. Jednak zagospodarowanie zielone jest najlepszą formą trwałego użytkowania torfów wysokich, gdyż wówczas słabo rozłożony torf wysoki zachowuje swoją dobrą fizyczną strukturę, gdy przy użytkowaniu ornym stosunkowo szybko się rozkłada. Poza tym klimat, w jakim powstają torfy wysokie, utrudnia ich zagospodarowanie orne, …
  • Przechowywanie jaj

    Jaja powinny być przechowywane w pomieszczeniu klimatyzowanym. Pomieszczenie takie — bezokienne, dobrze wietrzone, suche — stwarza możliwość właściwego ich przechowywania. Jaja powinny być w temperaturze 10—12°C, jeżeli czas przechowywania nie przekracza 7 dni lub w temperaturze 7— —10°C przy przechowywaniu przez 14 dni. Wilgotność względna powietrza nie powinna przekraczać 75%. W pomieszczeniu nie może być …