Zamieranie zarodków

Zamieranie zarodków w pierwszym okresie rozwoju spowodowane jest nieodpowiednimi warunkami środowiskowymi, a zwłaszcza złym żywieniem stada reprodukcyjnego. Gorszy rozwój zarodków w tym czasie może być również wynikiem niewłaściwego przechowywania jaj lub złego ich transportu. Natomiast zamieranie zarodków między 2 a 4 tygodniem lęgu spowodowane jest zazwyczaj błędami techniki lęgu. Biologiczna analiza lęgu polega na zapisywaniu i obliczaniu procentu odpadów, ważeniu pewnej liczby jaj w ustalonych dniach rozwoju embrionalnego, prześwietlaniu jaj, otwieraniu jaj z zamarłymi zarodkami i nie wyklutymi pisklętami, ocenie kłucia oraz ocenie wylężonych gąsiąt. W ośrodkach hodowlanych konieczne jest określanie zapłodnienia jaj i zamarcia zygoty przed rozpoczęciem lęgu. Ubytki masy jaj gęsich w stosunku do masy wyjściowej powinny wynosić w 6 dniu 2—3%, w 12 dniu 4,5—6%, w 18 dniu 8—9%, a w 21 dniu 10,5—12%. Zamarły zarodek należy wylać wraz z zawartością przez otwór wykonany w miejscu komory powietrznej na tępym końcu jaja. Zamarłe pisklę wyjmuje się po wykonaniu cięcia wzdłuż długiej osi jaja. Patalogiczne zmiany zarodków i nie wyklutych piskląt, a mianowicie krzywe, grube i zniekształcone stawy, skrzywienia kręgosłupa, obrzęki szyi, oraz słaby rozwój puchu spowodowane są przede wszystkim błędami w żywieniu stada.

Comments are closed.

  • Wymiana waluty a kredyt we frankach

    Jak uporać się z kredytem we frankach? Jak wiadomo, w ciągu wielu lat naprawdę wiele osób zadłużyło się poprzez kredyty w obcej walucie. Niewątpliwie miał to być sposób na oszczędności, a okazało się, że jest zupełnie odwrotnie. Co prawda, ostatnie działania polskiego parlamentu w tej sprawie mają przynieść niewielką pomoc osobom, które zaciągnęły kredyt we …
  • Trójpolówka

    Wszędzie tam, gdzie naturalne warunki lokalne umożliwiały w poważniejszym zakresie uprawę roli, trójpolówka jako system gospodarczy opanowywała organizację gospodarstw rolnych w sposób zdumiewająco jednorodny. O istocie średniowiecznego rolnictwa decydowało jednak nie tyle stosowanie prymitywnej monokultury zbożowej, ile przede wszystkim związany z tym ustrój łanowy. Nawiązując do tradycji starogermańskiej, dzielono pola — zależnie od warunków glebowych …
  • Nie oszczędzaj na nagrobku

    Śmierć bliskiej osoby to zawsze olbrzymi cios. Trzeba jednak pamiętać o tym, że czeka nas sporo spraw do załatwienia i nie są to tylko sprawy natychmiastowe czyli związane z pogrzebem, ale również późniejsze, które wiążą się z wyborem odpowiedniego nagrobka. Na pewno nie warto na nagrobku oszczędzać, bo jest to zawsze inwestycja na naprawdę długie …
  • Wykorzystanie zasobów pracy

    Konieczność racjonalnego wykorzystania istniejącego zasobu pracy decyduje tym silniej o organizacji gospodarstwa, im mniejsza jest jego powierzchnia, a w związku z tym im większa jest obsada siły roboczej na jednostkę powierzchni. W czysto chłopskich gospodarstwach rodzinnych moment ten przesłania nawet wpływ innych czynników warunkujących intensyfikację. Dlatego też stosunek siły roboczej do powierzchni użytków rolnych decyduje …
  • Stosunki cieplne

    Najważniejszymi wyznacznikami stosunków cieplnych z punktu widzenia produkcji rolniczej są: suma ciepła, którą rośliny otrzymują w okresie wzrostu; długość okresu wegetacyjnego mająca znaczenie dla wzrostu roślin i przebiegu prac polowych; występowanie skrajnych temperatur oddziałujących szkodliwie na wzrost roślin. Stosunki cieplne, wpływając na sumę ciepła będącą do dyspozycji roślin w okresie wegetacji, decydują o przydatności uprawnej …