Zamieranie zarodków

Zamieranie zarodków w pierwszym okresie rozwoju spowodowane jest nieodpowiednimi warunkami środowiskowymi, a zwłaszcza złym żywieniem stada reprodukcyjnego. Gorszy rozwój zarodków w tym czasie może być również wynikiem niewłaściwego przechowywania jaj lub złego ich transportu. Natomiast zamieranie zarodków między 2 a 4 tygodniem lęgu spowodowane jest zazwyczaj błędami techniki lęgu. Biologiczna analiza lęgu polega na zapisywaniu i obliczaniu procentu odpadów, ważeniu pewnej liczby jaj w ustalonych dniach rozwoju embrionalnego, prześwietlaniu jaj, otwieraniu jaj z zamarłymi zarodkami i nie wyklutymi pisklętami, ocenie kłucia oraz ocenie wylężonych gąsiąt. W ośrodkach hodowlanych konieczne jest określanie zapłodnienia jaj i zamarcia zygoty przed rozpoczęciem lęgu. Ubytki masy jaj gęsich w stosunku do masy wyjściowej powinny wynosić w 6 dniu 2—3%, w 12 dniu 4,5—6%, w 18 dniu 8—9%, a w 21 dniu 10,5—12%. Zamarły zarodek należy wylać wraz z zawartością przez otwór wykonany w miejscu komory powietrznej na tępym końcu jaja. Zamarłe pisklę wyjmuje się po wykonaniu cięcia wzdłuż długiej osi jaja. Patalogiczne zmiany zarodków i nie wyklutych piskląt, a mianowicie krzywe, grube i zniekształcone stawy, skrzywienia kręgosłupa, obrzęki szyi, oraz słaby rozwój puchu spowodowane są przede wszystkim błędami w żywieniu stada.

Comments are closed.

  • Wykorzystanie zasobów pracy

    Konieczność racjonalnego wykorzystania istniejącego zasobu pracy decyduje tym silniej o organizacji gospodarstwa, im mniejsza jest jego powierzchnia, a w związku z tym im większa jest obsada siły roboczej na jednostkę powierzchni. W czysto chłopskich gospodarstwach rodzinnych moment ten przesłania nawet wpływ innych czynników warunkujących intensyfikację. Dlatego też stosunek siły roboczej do powierzchni użytków rolnych decyduje …
  • Torfy wysokie

    W przeciwieństwie do torfów niskich — torfy wysokie nadają się również pod uprawę polową. Jednak zagospodarowanie zielone jest najlepszą formą trwałego użytkowania torfów wysokich, gdyż wówczas słabo rozłożony torf wysoki zachowuje swoją dobrą fizyczną strukturę, gdy przy użytkowaniu ornym stosunkowo szybko się rozkłada. Poza tym klimat, w jakim powstają torfy wysokie, utrudnia ich zagospodarowanie orne, …
  • Wybór jaj do legu

    Przy wyborze jaj wylęgowych należy zwracać uwagę na ich wielkość i masę, kształt i wygląd zewnętrzny oraz wykształcenie i wytrzymałość skorupy. Badania charakteryzujące to cechy jaja gęsiego i ich wpływ na wylęgowość jaj i jakość piskląt prowadził w STDW Dworzyska Kamiński. Bielińska i in. stwierdzili, że z jaj dużych gąsięta lęgną się średnio o ok. …
  • Lokata mobilna – dlaczego warto się na nią zdecydować?

    Lokaty bankowe cieszą się niemałą popularnością wśród klientów tego typu instytucji. Przyczyną takiego stanu rzeczy może być fakt, że są one uznawane za jedne z najbardziej bezpiecznych inwestycji dostępnych na rynku.
  • Gospodarstwo naturalne

    Na tym najniższym etapie rozwoju chłop widzi cel swojej pracy w zapewnieniu sobie warunków utrzymania poprzez wytwarzanie potrzebnych mu środków żywności oraz surowców niezbędnych do produkcji odzieży itp. Pracuje on w celu zaspokojenia wszystkich potrzeb rodziny oraz zapewnienia jej znośnego i skromnego życia. Produkcja odbywa się przy prawie całkowitym odizolowaniu od pozostałej gospodarki, przy czym …