Zamieranie zarodków

Zamieranie zarodków w pierwszym okresie rozwoju spowodowane jest nieodpowiednimi warunkami środowiskowymi, a zwłaszcza złym żywieniem stada reprodukcyjnego. Gorszy rozwój zarodków w tym czasie może być również wynikiem niewłaściwego przechowywania jaj lub złego ich transportu. Natomiast zamieranie zarodków między 2 a 4 tygodniem lęgu spowodowane jest zazwyczaj błędami techniki lęgu. Biologiczna analiza lęgu polega na zapisywaniu i obliczaniu procentu odpadów, ważeniu pewnej liczby jaj w ustalonych dniach rozwoju embrionalnego, prześwietlaniu jaj, otwieraniu jaj z zamarłymi zarodkami i nie wyklutymi pisklętami, ocenie kłucia oraz ocenie wylężonych gąsiąt. W ośrodkach hodowlanych konieczne jest określanie zapłodnienia jaj i zamarcia zygoty przed rozpoczęciem lęgu. Ubytki masy jaj gęsich w stosunku do masy wyjściowej powinny wynosić w 6 dniu 2—3%, w 12 dniu 4,5—6%, w 18 dniu 8—9%, a w 21 dniu 10,5—12%. Zamarły zarodek należy wylać wraz z zawartością przez otwór wykonany w miejscu komory powietrznej na tępym końcu jaja. Zamarłe pisklę wyjmuje się po wykonaniu cięcia wzdłuż długiej osi jaja. Patalogiczne zmiany zarodków i nie wyklutych piskląt, a mianowicie krzywe, grube i zniekształcone stawy, skrzywienia kręgosłupa, obrzęki szyi, oraz słaby rozwój puchu spowodowane są przede wszystkim błędami w żywieniu stada.

Comments are closed.

  • Przetwarzanie gospodarstwa

    O przetwarzaniu wewnątrz gospodarstwa mówimy wówczas, gdy wytwory rolniczego procesu produkcyjnego są zużytkowane wewnątrz gospodarstwa lub gdy nierynkowe produkty rolnicze są przerabiane na produkty rynkowe. W ten sposób produkcja rolnicza ma również za zadanie wytwarzanie szeregu własnych środków produkcji. Przy niskim stanie rozwoju rolnictwa używa się wyłącznie środków produkcji wytworzonych we własnym gospodarstwie; dopiero w …
  • Eksport

    Nadzwyczaj mały udział eksportu w światowej produkcji środków spożycia występuje jeszcze dobitniej, jeśli się uwzględni fakt, że 70% eksportowanych artykułów żywnościowych importuje tylko kilka krajów europejskich. Do samej Anglii kieruje się 50% eksportu światowego, a w eksporcie mięsa nawet 75%. Również w Europie zachodniej mamy tylko 5 krajów, które z uwagi na wysoko rozwinięty w …
  • Nie oszczędzaj na nagrobku

    Śmierć bliskiej osoby to zawsze olbrzymi cios. Trzeba jednak pamiętać o tym, że czeka nas sporo spraw do załatwienia i nie są to tylko sprawy natychmiastowe czyli związane z pogrzebem, ale również późniejsze, które wiążą się z wyborem odpowiedniego nagrobka. Na pewno nie warto na nagrobku oszczędzać, bo jest to zawsze inwestycja na naprawdę długie …
  • Usługi specjalistyczne

    Nie jest to coś czego nie wiedziano rok temu, ale obecnie sektor usług specjalistycznych przeżywa prawdziwy rozkwit i są to zdecydowanie zmiany na plus. Rozwój wszystkich ofert oraz usług jest tu jak najbardziej rzeczowy dlatego też jest to szansa na wykorzystanie możliwości jakie uzyskujemy poprzez sięgnięcie po usługi specjalistyczne. Jeśli prowadzimy biznes z podobnymi usługami …
  • Nieruchomości – czy aby na pewno najlepsza inwestycja?

    Mówi się często, że jedną z najlepszych możliwych dróg inwestycyjnych jest postawienie na nieruchomości. Czy jednak tak właśnie jest w rzeczywistości, a jeśli tak, to co za nimi przemawia? Dzisiaj spojrzymy na tę kwestię nieco bliżej i bardzo uczciwie, wskazując zarówno zalety, jak i wady tej właśnie formy inwestowania, o których zdecydowanie warto pamiętać w …